Gazete Vatan Logo

Araç tescil değişikliği ne demek? 32/1 Trafik cezası kodu nedir? 32/1 cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir?

Araç teşkil değişikliği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Araçlar üzerinde ise mevzuata uygun yapılan her değişiklik araç tescil belgesine işleme zorunluluğu bulunuyor. Araçlar üzerinde yapılan değişiklikleri bildirmeyenlere ise ceza kesiliyor. Peki, Araç tescil değişikliği ne demek? Araçlarda yapılan değişiklikleri tescil belgesine işletmek zorunlu mu? 32/1 Trafik Cezası Kodu ne, ne kadar ceza kesiliyor? İşte detaylar…

Araç tescil değişikliği ne demek? 32/1 Trafik cezası kodu nedir? 32/1 cezası ne kadar, nasıl itiraz edilir?

32/1 kodu ile kesilen trafik cezası, araçlar üzerinde ise mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirilen her türlü değişikliği ise, otuz gün içinde araç tescil belgesine işletmemek yasak olarak kabul edilir. Bu kurala uymayan Sürücülere ise, kara yolları trafik kanununa göre, 32/1 trafik cezası da edilir. 2918 sayılı kara yolları trafik kanunun “Araçlar üzerinde yapılan değişiklikleri bildirme” başlığı ile de bilinen kanunun 32. Maddesine göre 32/1 maddesi gereğince cezai işlem de uygulanabilir.

32/1 TRAFİK CEZASI KODU NEDİR?

32/1 Trafik cezası işe ilgili belirlenmiş kodun ihlal edilmesi ile ilgili bakıldığında şu madde ile karşılaşılır: “Araçlar üzerinde kanuna ve mevzuata uygun olarak gerçekleştirilen her değişikliği ise, otuz gün içinde araç tescil belgesine işletmemek şeklinde bilinir.”

32/1 CEZASI NE KADAR?

2022 yılında yayımlanan Trafik İdari Para Cezası Rehberi'ne göre ise, 32/1 Trafik cezası için 196 TL tutarında ceza kesilir. İlk 15 gün içinde ödeme yapıldığı zaman %25 indirimli olacak şekilde 147 TL olarak da tahsil edilir.

Haberin Devamı

32/1 CEZASINA NASIL İTİRAZ EDİLİR?

32/1 trafik cezasına itiraz etmek için trafik cezasının tatbik edildiği yerin bağlı bulunduğu sulh ceza hakimliklerine şahsen müracaat etmeniz de gerekebilir. 32/1 cezasına itiraz etmek için ise şu belgeler gereklidir;

32/1 trafik cezası için neden itiraz ettiğinizi açıklayan Sulh Ceza Hakimliklerine sunmak için dilekçe vermeniz gerekir.

32/1 trafik cezası tebligatı fotokopisi gerekir.

32/1 trafik cezası fotokopisi gerekir.

Ehliyet fotokopisi,

Kimlik fotokopisi,

Ruhsat fotokopisi,

Varsa haklı olduğunuzu kanıtlayan somut delilinizi gösteren bazı ek dökümanlar ekleyebilirsiniz.

Tüm bu evraklarla birlikte 32/1 trafik cezasının yazıldığı ilin Sulh Ceza Hakimliklerine de başvuru yapabilirsiniz. Eğer ki bu ceza sürücüyü durdurularak yazılmışsa 32/1 trafik idari para cezası ve karar tutanağı ile aynı anda tebliğ edilmiş sayılır. Aynı zamanda ayrı bir tebligat yapılmaz. Bu durumda ise, sadece ceza tutanağının fotokopisi yeterli sayılır.

Haberin Devamı

İkinci önemli olan husus da eğer trafik zabıtası ise, cezayı araç plakasına değil de aracı durdurarak ehliyetinize yazdıysa ehliyet fotokopisi gerekir. Eğer araç plakanıza cezai işlem uygulanmışsa da bunun için araç sahibinin kimlik fotokopisi yeterli olur.

Hukuk konusunda da olduğu gibi trafik cezaları da sadece kendi içinde değerlendirilir. Yani her yerde ve her zaman 32/1 trafik cezası aynı şartlarda ve aynı şekilde uygulanamaz. Bu nedenle de hazır matbu 32/1 trafik cezası itiraz dilekçesi kullanmaktansa kendi talebinizi açıkça anlatan bir dilekçe hazırlamanız çok daha doğru olur.