Gazete Vatan Logo

Ankara’ya kritik ziyaret!

Tarihi anlaşmaya sayılı günler kaldı

Türkiye ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında tarihi anlaşmanın imzalanmasına sayılı günler kaldı. Aralık ayının ilk haftasında Irak’ın kuzeyinde üretilen petrolün Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Yılda 2 milyon ton hampetrol taşıyacak petrol boru hattının ikinci bir hatla güçlendirilmesi planlanıyor. Ayrıca 2017 yılında yine aynı bölgeden Türkiye’ye doğalgaz ihracatına başlanacak. İnşa edilecek hattan ilk etapta yılda 10 milyar metreküp doğalgaz akışı sağlanacak. Ardından bu rakam 20 milyar metreküpe kadar çıkacak.

İşte tam bu süreçte Ankara çok önemli bir ziyaretçi ağırlayacak. ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz, görüşmelerde bulunmak için Türkiye’ye geliyor. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ziyaret Kasım ayının son haftasında gerçekleşecek. Mart ayında yemin ederek göreve başlayan çiçeği burnunda Enerji Bakanı Moniz, Türkiye’ye ilk kez gelecek.

Görüşmelerde Irak’ın kuzeyinden gelen petrol ve doğalgaz boru hattı projeleri ile Türk ve Amerikan şirketlerinin birlikte yapacakları ortak yatırımların masaya yatırılması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz Mayıs’ta gerçekleştirdiği ABD temasları öncesinde TPAO ile ABD’li Exxon-Mobil’in Irak’ın kuzeyinde petrol arayacaklarını açıklamıştı. Ancak Washington bu hamlenin Irak’ın toprak bütünlüğü açısından sıkıntı oluşturabileceğini söyleyerek öneriye sıcak yaklaşmamıştı.

Haberin Devamı