Gazete Vatan Logo

Altın dalgalı seyir sonrası yön değiştirdi! Dikkat çeken rakam

Geçtiğimiz haftayı yükselişle kapatan altın, yeni haftaya düşüşle başladı. Piyasa uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın piyasası ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, 'altın fiyatları düşecek mi?', 'bu fiyattan altın alınır mı?' sorularına yanıt verdi.

Altın dalgalı seyir sonrası yön değiştirdi! Dikkat çeken rakam

ALİCAN YILDIRIM/Alican.Yildirim@gazetevatan.com

Altın fiyatlarında dalgalı seyir sürüyor. Yatırımcılar çarşamba günü açıklanacak FOMC toplantı tutanakları ve perşembe günü gelecek ABD enflasyon verilerine kilitlendi. Gelen veriler sonrası piyasalar yönünü belirleyecek. Dışarıda ons altın, içeride de gram altının gelen veriler sonrası yeni yönünü tayin edeceği ifade ediliyor. Peki altın fiyatları neden önce yükseldi sonra düştü? Önümüzdeki günlerde altın fiyatlarını neler bekliyor?

ABD'DEN GELEN SERT MESAJ PİYASALARI HAREKETLENDİRDİ

Para ve Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Ağustos ayı enflasyon verisi bir miktar yüksek geldi. Böyle olunca ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'den sert bir açıklama geldi. Powell, "Biz enflasyonu düşürmeye kararlıyız. Onun için elimizde yeterince enstürman var. Enflasyonu düşüreceğiz." şeklinde açıklamada bulundu. Bu açıklamadan faiz artırımları devam edecek sinyali verildi. Akabinde ise 75 baz puan faiz arttırımı yapıldı. Sonrasında İngiltere'den bir açıklama geldi. İngiltere faiz arttırırken 'biz uzun vadeli tahlil fonlarına geçiyoruz' dedi. Bu açıklamalar altın fiyatlarını birden bire etkiledi." dedi.

Haberin Devamı

"DÜŞÜŞ VE YÜKSELİŞLER KAR ALIŞVERİŞİ"

ABD ve İngiltere'den gelen açıklamaların altın fiyatlarını etkilediğini ifade eden Yıldırımtürk, "Ons altın 1614 dolar civarlarından 1660 dolar civarlarına gitti. Bundan bir süre sonra da IMF ve Dünya Bankası yetkililerinden açıklama geldi. Amerika'nın bu kadar sert faiz arttırımları dünya ekonomisine olumsuz yansıya bileceğini yorumlarına neden oldu. Bunun üzerine altın ons 1660 dolarlardan bir anda 1730 dolar sevilerine yükseldi. Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklenilenden daha olumlu yansıdı. Altın fiyatlarının bu etkilerden olumsuz etkilendiğini gözlemledik. Sonrasında ons altın fiyatları 1690 dolar civarlarına kadar geriledi. Dolaysıyla bu düşüş ve yükselişleri daha çok kar alışverişleri olarak yorumlamak çok yanlış olmaz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

BOĞA VE AYILARIN REKABETİ DALGALI SEYRİ DESTEKLİYOR

Altındaki dalgalı seyiri boğa ve ayı piyasasına bağlayan Yıldırımtürk, "Büyük altın yatırımcıları 1615 dolardan alıp 1730 dolardan satarak kar edip, sonra tekrardan 1680 civarlarından ons altınları yeniden alım hamlesine geçtiler. Buradan alıp tekrar yukarı götürmek gibi bir trend izlediklerini görüyoruz." şeklinde konuştu.

FİYATLARI BİRÇOK PARAMETRE ETKİLİYOR

Altın fiyatlarını etkileyen birçok parametre olduğunu belirten Yıldırımtürk, "Altın fiyatlarını faiz ve güçlü doların etkilediğini görüyoruz. Fakat masada başka parametreler de var. Özellikle jeopolitik gerginlikler, petrol fiyatlarının hala yükseliyor olması, ayrıca enflasyonunu engellenemeyen yükselişi ve durgunluk endişeleri altını fiyatlarını destekleyen gelişmeler olarak öne çıkıyor. Burada ayılar ve boğaların büyük mücadelesi ortaya çıkıyor. Ayılar daha aşağıdan almak için piyasayı baskılıyorlar. Boğalar ise fiyatı daha da yukarı götürmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla altının dış piyasadaki hareketi şimdilik bunlara bağlı olarak ilerliyor." dedi.

Haberin Devamı

ÇÖZÜLME GERÇEKLEŞEBİLİR

Yıldırımtürk iç piyasasıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Hazirandan beri dış piyasada altın fiyatlarının gerilemesine iç piyasada altın fiyatları yükselişine devam ettiğini görüyoruz. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı sayesinde bir miktar döviz fiyatlarının tutulmasında olumlu yansımalar oluştu. Artık mevsimsel etkilerin döviz fiyatını biraz daha yukarı çekmeye başladığını görüyoruz. Bunun yanında sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı "politika faizinin her toplantıda düşüreceğiz tek haneli rakamlara indireceğiz" şeklinde açıklamaları var. Burada her Merkez Bankası toplantısında 100 baz puan faiz düşürülecek beklentisi var. Yüzde 12 olan politika faizinin yüzde 9'lara gelme olasılığı var. Kur korumalı mevduatta özellikle TL olarak giriş yapanların yüzde 14+3 faiz oranından mevduata katıldıklarını görüyoruz. Enflasyonun yükselmesiyle birlikte Kur korumalı mevduatta getirinin düşeceği için bir çözülme gerçekleşebilir." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

VATANDAŞLARIN BİR NUMARALI TERCİHİ ALTIN

'Altına yatırım yapılır mı?' sorusuna cevap veren Yıldırımtürk, "Hükümetin özellikle enflasyonu düşürme konusunda yeterli gayreti olmadığı, teşvik ve kredilerle ilgili hamlelerin yanında asgari ücreti arttıracak olması enflasyonun yükseleceği noktasında işaret veriyor. Dövizde fazla kazanç elde edemeyen yatırımcı ise yönünü altına çeviriyor. Altın fiyatı düşse de alım için piyasa tarafından tercih edildiğini görüyoruz. Çünkü altın fiyatları düşerken bile yüksekten almış olanların paniklemediği, satışa yanaşmadığı ve hatta yeniden alıma geçtiğini görüyoruz." dedi.

GRAM ALTIN İÇİN YENİ REKOR VERİLDİ

Altın fiyatlarıyla ilgili yılsonu tahmininde bulunan Yıldırımtürk, "Benim sene sonu beklentim 1250 lira seviyesinde iyimser bir tahmindi. Ama Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketinde yılsonu dolar tahminin 19,51 lira olması 12 ay sonrası döviz kuru beklentisinin ise 22,07 lira olarak verilmesinin ardından gram altının 1450 lira seviyelerine ulaşmasını öngördüğümü söyleyebilirim." diye belirtti.

DOLAR, EURO VE ALTIN FİYATLARIYLA İLGİLİ GÜNCEL PİYASA RAKAMLARI İÇİN TIKLAYINIZ