Gazete Vatan Logo

Altın fiyatlarındaki son durum açıklandı! Gram altında sürpriz gelişme

Yatırımcıların gözdesi olan gram altın, piyasalardaki son gelişmelerle birlikte değer kazanmaya devam ediyor. Faiz artırımlarının azalan etkisi ve jeopolitik gerginliklerin gölgesinde, altın fiyatlarındaki anlık değişimler ekonomik tahminleri şekillendiriyor. Piyasa analistleri, altın ve gram altın fiyatlarının gelecek dönemdeki seyrini, global ekonomik veriler ve bölgesel çatışmaların sonuçlarına bağlı olarak değerlendiriyor.

Altın fiyatlarındaki son durum açıklandı! Gram altında sürpriz gelişme

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

Ekonomik belirsizliklerin arttığı bu dönemde, yatırımcıların güvenli limanı altın, özellikle gram altın fiyatlarındaki yükselişle dikkat çekiyor. Merkez bankalarının faiz politikalarındaki değişken tutum ve Orta Doğu'daki jeopolitik gerginlikler, altın fiyatlarını etkileyen ana faktörler olarak öne çıkıyor. Piyasa analistleri, altın ve gram altın fiyatlarının gelecek dönemdeki seyrini, global ekonomik veriler ve bölgesel çatışmaların sonuçlarına bağlı olarak değerlendiriyor. Konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarıyla ilgili son durumdan bahsederek yatırımcıya uyarılarda bulundu.

ALTIN FİYATLARINI BİRÇOK PARAMETRE ETKİLİYOR

Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarını etkileyen parametreler ilgili açıklamalarda bulunarak, "Günümüzde daha temkinli bir piyasa oluşmaya başladığını görüyoruz. Artık faiz artırımları veya faiz baskısının piyasalar üzerinde çok fazla etkisi olmadığını görmeye başladık. Çünkü faiz artırımlarının sonuna geliniyor. Belki de 2024'e kadar bir faiz değişikliği yapılmayacak; yani indirim de yapılmayacak. Amerikan Merkez Bankası, piyasaların seyrini ve gelecek ekonomik verileri görmek istiyor. Avrupa'da da benzer bir gelişme var. Avrupa Merkez Bankası, geçtiğimiz ayki toplantısında bir faiz değişikliği yapmadı. Böylece, Avrupa'dan gelecek ekonomik veriler de yakından izlenecek. PMI verilerinde bir miktar iyimserlik olduğunu görüyoruz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

DOLAR YILI 30 LİRANIN ALTINDA KAPATABİLİR

İç piyasada ise Merkez Bankası'nın aldığı kararların dolar ve dolaylı olarak altın fiyatlarına etkisi hakkında bilgi veren Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "İç piyasada da özellikle hükümetin, ekonomi yönetiminin ve Merkez Bankası'nın piyasaları regüle edici, fiyat istikrarını sağlayıcı ve enflasyonu düşürücü hareketleri devam ediyor. Yeni plan ve programlar açıklanıyor. Bunlar, özellikle liralaşma üzerinde etkili olmaya başladı ve kur korumalı mevduattan çıkışı özendirecek faiz artırımları da yapılıyor. Bir önceki toplantıda piyasa beklentileri doğrultusunda 500 baz puanlık bir faiz artırımı yapılmıştı. Özellikle piyasa faizleri %45 seviyesindeyken, bu aylık bazda %3,5 faiz artırımını veya faiz oranını getiriyor ve bunun da dövizde son dönemde faiz oranı kadar aylık artış oluyor. Bu bakımdan, sene sonuna kadar %7'lik bir artış bekleniyor. Şimdilerde 28 lira 30 kuruş olan Dolar/TL fiyatı, bu ayın sonunda 29 lira ve bir dahaki ayın sonunda 30 lira olabilir. Piyasa bu yönde görüş bildiriyor ve benim de beklentim bu yönde. Ancak, dışarıdan gelecek herhangi bir kaynak olması halinde, 30 liranın hafif altında da kapanabilir." dedi.

Haberin Devamı

 ONS ALTINDA İLK HEDEF 2075 DOLAR

ONS altın ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Şimdi, altın fiyatına baktığımız zaman, geçtiğimiz günlerde kara harekatı başladı denilerek 2005-2006 dolarlara kadar yükseldi. Beklentilerimiz sene sonu itibariyle, faiz artırımlarının sonuna gelindiği için altın fiyatında yükseliş bekliyorduk. Bu seviyeleri gördükten sonra, kara harekatının başlamadığı haberleriyle bir miktar geri çekilme oldu. Özellikle Amerikan Merkez Bankası'nın faiz toplantısı nedeniyle, her ne kadar faiz artırım beklentisi olmasa da, sonrasında yapılacak açıklamalar açısından biraz daha temkinli bir seyir oluşmaya başladı ve altın fiyatı tekrar 2.000 doların altına, 1995-1985 bandına geldi.  Ancak, herhangi bir olumlu gelişme olursa, 1980-1985 dolar seviyelerinin üzerine çıkabilir. Faiz artırımı gelmediği sürece ve güvercin bir açıklama yapılması halinde, altın fiyatı yukarı yönlü bir hareket gösterebilir ve Kasım ayında 2.075 dolar seviyelerini test etme olasılığı da söz konusu olabilir." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

GRAM ALTIN İÇİN YENİ REKOR İŞARET EDİLDİ

Son olarak iç piyasadaki altın fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ali Yıldırımtürk, "İç piyasada, son dönemde 1860 TL seviyelerine kadar gelen 24 ayar altının gram fiyatı, 1840-1855 TL seviyelerinde işlem gördü. Dolar/TL'deki fiyatın 28 lira 50 kuruş olması halinde, gram altın fiyatına yansıyacaktır. Bu ayın sonu itibariyle 1900 TL seviyesi görülürse, şaşırtıcı olmayacak. Altın fiyatının gelişimi, hem dış piyasada hem de içerideki, her zaman olduğu gibi dolar/TL fiyatına bağlı olacak." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı