Gazete Vatan Logo

Altın fiyatlarında son dakika gelişme! Peş peşe tahminler geldi! Çarşamba günü çok kritik! Gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın...

Altın fiyatlarıyla ilgili flaş gelişme! Altın fiyatlarında son dakika açıklamaları peş peşe geldi. Altın fiyatlarında kritik gün çarşamba olarak belirlendi. FED 'in ABD enflasyon oranlarını açıklamasının sonrasında dolar düşüşe geçti. 800 TL sınırını tekrardan atlattıktan sonra yatırımcının aklına tekrardan 1.000 TL olur mu soruları gelmişti. Bu sabah yaşanan düşüş akıllara gelen bu soruya yanıt niteliğinde oldu. Öte yandan Dünya Altın Konseyi dünya merkez bankalarının para politikalarını sıkıştıracağını altının buna tepki göstereceğini fakat altına talebin süreceğini öne sürmüştü. Gram altın, geçen güne kadar 800 TL'yi aşmış, bu hal yatırımcısını heyecanlandırmıştı. Bu sabah itibariyle oluşturulan bildirime göre gram altın alış fiyatı 789,91 TL satış fiyatı ise 790,01 TL olarak belirlendi. Çeyrek altın fiyatlarında da aynı düşüş gerçekleşti. Çeyrek altın 15 Ocak anlık bilgilere göre 1.277,00 TL'den alınıp 1.306,00 TL'den satılıyor. Yarım altın 15 Ocak tarihinde alabilmek isteyenler 2.555,00 TL satmak isteyenler ise 2.613,00 TL olarak açıklandı. Cumhuriyet altın fiyatları belirtiler bilgilere göre 5.110,00 TL'den alınıp 5.218,00 TL'den satılmaktadır.

Altın fiyatlarında son dakika gelişme! Peş peşe tahminler geldi! Çarşamba günü çok kritik! Gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın...

Altın fiyatlarıyla ilgili flaş açıklama! Dünya Altın Konseyi dünya merkez bankalarının para politikalarını sıkıştıracağını altının buna tepki göstereceğini fakat altına talebin süreceğini öne sürmüştü. Gram altın, geçen güne kadar 800 TL'yi aşmış, bu hal yatırımcısını heyecanlandırmıştı. Bu sabah itibariyle oluşturulan bildirime göre gram altın alış fiyatı 789,91 TL satış fiyatı ise 790,01 TL olarak belirlendi. Çeyrek altın fiyatlarında da aynı düşüş gerçekleşti. Çeyrek altın 15 Ocak anlık bilgilere göre 1.277,00 TL'den alınıp 1.306,00 TL'den satılıyor. Yarım altın 15 Ocak tarihinde alabilmek isteyenler 2.555,00 TL satmak isteyenler ise 2.613,00 TL olarak açıklandı. Cumhuriyet altın fiyatları belirtiler bilgilere göre 5.110,00 TL'den alınıp 5.218,00 TL'den satılmaktadır.

FAİZ ARTTIRIMLARI İNANDIRICI BULUNMADI

Bloomberg yayınına katılarak FED'in tutanaklarında faiz artırımıyla alakalı kullandığı agresif ifadeleri yorumlayan HSBC Sabit Getirili Enstrümanlar Araştırma Birimi Yöneticisi Steven Major 2 yıl içerisinde 6 faiz artırımını inandırıcı bulmadığını söyleyerek bunun sözlü yönlendirme olma ihtimalini düşündüğünü belirtmişti.

Haberin Devamı

Major konuşmasında, "Şahsi fikrim, şayet faiz artırımına başlarlarsa bu çok çok olmayacak ve sözlü yönlendirmeler, faiz artırımının hedeflediği şeyin bir bölümünü esasen sağlıyor. Bunun yanısıra odaklanılması gereken iki şey daha var. Bunlar da riskli varlıklar doğrultusunda ne olacağı ve FED'in buna ne reaksiyon vereceği. Bunun FED'in politikalarının bir diğer yönüyle alakası olacağını söyleyebilirim. O da bilanço. Şayet bilançoda daha süratli bir şekilde daralma yaşanırsa riskli varlıklar amacıyla daha büyük bir sorun oluşturacağından faiz artırımının beklenenden daha düşük bir civarda kalmasına sebep olabilir" demişti.

Küresel pay piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikasında sıkılaşmaya gideceğini duyurmasıyla karışık bir seyir izlerken, gelecek hafta gözler yoğun veri gündemine çevrildi. Şahinleşen Fed, küresel bazda neredeyse bütün varlık fiyatlarını etkiliyor. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), geçen ay aylık yüzde 0,5 artarak beklentilerin üzerine çıkarken, yıllık bazda yüzde 7 artışla beklentilere paralel gerçekleşse de son 39 yılın en yüksek artışını göstermeyi sürdürdü.

Haberin Devamı

POWELL YÜKSEK ENFLASYONUN NEDENİNİ AÇIKLADI

Hafta boyunca Fed yetkilileri para politikasına ilişkin sözle yönlendirmelerde bulunurken, tahvil piyasalarında Fed'in bu sene 4 faiz artışına gideceği fiyatlanıyor. Fed Başkanı Powell hafta içinde yaptığı açıklamada, bankanın araçlarını ekonomiyi ve güçlü bir iş gücü piyasasını desteklemenin yanı sıra yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmesini önlemek için kullanacaklarını ifade ederek, "Devam eden salgına rağmen ekonomi hızla güçlendi. Bu durum, kalıcı arz ve talep dengesizliklerine ve darboğazlara, dolayısıyla yüksek enflasyona, neden oldu. Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Salgın sonrası ekonominin bazı açılardan farklı olabileceğini, hedeflerin peşinde koşarken bu farklılıkları hesaba katmak gerekeceğini vurgulayan Powell, bu doğrultuda para politikasının sürekli gelişen ekonomiye ayak uydurarak geniş ve ileriye dönük bir bakış açısı benimsemesi gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

FAİZ ARTIRIMI FİYATLAMASI BAŞLADI

Fed Başkan Yardımcısı Adayı Lael Brainard, ABD Senatosu'nda katıldığı oturumda, martta faiz artırımına açık olduğunun sinyalini verdi. Yıl boyunca birkaç faiz artışının öngörüldüğüne işaret eden Brainard, varlık alımları biter bitmez faiz artırımı yapabilecek durumda olacaklarını düşündüğünü söyledi. Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri sonrası, tahvil piyasalarında Fed'in yüzde 97 ihtimalle martta en az 24 baz puan faiz artışına gideceği fiyatlanıyor.

TAHVİL FAİZİ UÇTU, ONS ALTIN YÜKSELİŞE GEÇTİ

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 1,81 ile son iki yılın en yükseğine çıkarken, haftayı yüzde 1,79 seviyesinden tamamladı. Dolar endeksi ise yüzde 0,6 azalışla 95,2'ye gerilerken, altının ons fiyatı yüzde 1,1 yükselişle 1817 dolara çıktı. Bu hafta yatırım araçlarından borsa kazandırırken, altın ve döviz kaybettirdi. Altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 0,28 düşüşle 794 liraya, Cumhuriyet altını ise yüzde 0,27 azalışla 5 bin 253 liraya geriledi.

Haberin Devamı

ONS ALTINDA SATIŞ BASKISI SÜREBİLİR

Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Onurcan Bal: Aralık ayının ikinci %50 sinde toparlanma çabasının etkili bulunduğu ve son aylarda bulunduğu gibi 1800 dolar üstünde tutunma çabasının gözlemlendiği ons altında yeni senenin ilk haftasında ise dalgalı bir manzara etkili oluyor. Haftanın ilk alanında toparlanma çabasını devam ettiren ons altında çarşamba günü ABD'de belirtiler FPOMC tutanakları ardından satış baskısının artış kaydettiği görülüyor.

ABD cephesinde enflasyon ve istihdam bilgileri başta olmak üzere ekonomik veri akışları ve Fed'in izleyeceği yol haritası ons altının seyri üstünde belirleyici olmaya devam edecektir. Enflasyondaki yükseliş ve istihdam pazarındaki iyileşmeye bağlı olarak Fed'in faiz artırımlarını gündeme alması gelişen süreçte ons altın üstünde aşağı yönlü risk öğeleri olarak izlenecektir.

200 günlük üssel ortalaması (1798 dolar) altında işlem gören ons altında tarım dışı istihdam verisi ardından satış baskısının devam etmesi sonucunda 1775 – 1760 dolar ve 500 günlük üssel ortalama (1746 dolar) destek olarak takip edilebilir. Ağustos ve ekim ayında destek olarak çalışan ve reaksiyon alımlarının geldiği 500 günlük üssel ortalamanın kırılması sonucunda ons altında satışların sürat kazandığı görülebilir.

ALTINDA ASIL HAREKET ÇARŞAMBA GÜNÜ BAŞLAYABİLİR

Biz Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Murat Özsoy: Haftanın geneline baktığımızda ons altın üstünde etkili olmasını beklediğimiz en mühim veri, çarşamba günü ABD'den gelecek enflasyon rakamları olacak. Sonrasında perşembe günü açıklanacak yapımcı fiyatları endeksi verisi de gene yüksek önemde takip edilecek. Bu çerçevede, haftaya ABD 10 senelik tahvil faizlerinin yükselişi gölgesinde, 1800 dolar altında fiyat düzeyi ile başlayan ons altın, haftanın ikinci işlem gününde ABD 10 senelik tahvil getirilerinin yüzde 1.80'lerin altına gevşemesi ile tekrardan 1800 dolar üstüne toparlama çabasında.

Asıl hareketliliğin ise çarşamba günü başlamasını ve perşembe günü de bunu sürdürmesini bekliyorum. Geride bıraktığımız 2021 senesinde kasım ve Aralık aylarında belirtiler son enflasyon bilgilerine ons altının verilen reaksiyonları göz önüne aldığımda bu hafta da gene benzer şekilde yukarıya yönde hareketin oluşmasını bekliyorum.

İlk takip edeceğimiz civar 1806 doların aşılması olacak. Eğer 1806 dolar düzeyi süratlice geçilirse 1820 dolar üzerinin test edilmesi söz hususu olabilir. Risk iştahının da kısmen aşağılarda bulunduğu bu hafta, ABD enflasyon verisi piyasa beklentilerinin de üstünde bir şekilde açıklanırsa hafta kapanışına kadar olan süreçte 1820 doları aşan hareketleri görme olasılığımız da artar.

GRAM ALTIN ALACAKLAR DİKKAT!

Youtube kanalında Fed başkanı Powell’ın açıklamaları ve Fed’in politikalarının riskleri her geçen gün artırdığını ifade eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş 25 Ocak tarihine dikkat çekerek, “Dolar/TL kurunda ve dolar endeksinde sert düşüşler var. Beraberinde gram altında da bir gerileme gördük. Dolar endeksinde yeniden bir toparlanma ve Fed tarafından şahin bir açıklama gelirse gram altın tutamayız. O yüzden gram altın tarafında macera aramamalıyız. Yüzde 50 alımı 630 seviyelerinden almıştık. Yüzde 25’ini 770-780 lira aralığından aldık ve beklemeye devam ediyoruz. Kalan yüzde 25’lik kısım içinse bu ay ya da şubat olabilir. 750 liranın altına sarkmalarda alım yapabiliriz” dedi.

"Yatırımcıya yüzde 50 dolar yüzde 50 altın sepeti oluşturmasını tavsiye ediyorum. Yarı yarıya sepet yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum" diyen Memiş, 25 Ocak tarihine dikkat çekti. Dünya WEB TV muhabiri Berfin Çipa'ya konuşan Memiş, şunları söyledi:

"Altının gram fiyatını takip etmek için dolar-TL kurunu takip etmeye devam ediyoruz. Gram altında düşüşlerin kalıcı olacağını tahmin etmiyorum. Bunun nedenini de kısa vadede dolar kuruna bağlıyorum, orta ve uzun vade içinse altın ons fiyatına bağlıyorum. Hem döviz kurlarında hem de altın fiyatlarında bir dalgalanma öngörüyorum. Dolayısıyla da düşüşler yatırımcıya alım fırsatı vermeye devam ediyor. Uzun vadedeki öngörüm 1450 lira seviyesi. Ancak özellikle şunu ifade etmek isterim ki ons altında ben jeopolitik riskler ve enflasyonlar alakalı yine 1960 2000 dolar seviyesine kadar yıl içinde bir yükseliş öngörüyorum ve bu beklentimi devam ettiriyorum.

Ons altında Ukrayna-Rusya krizinden bahsedebiliriz, enflasyonun tekrar yükseliyor olması, bu yatırımcıların tekrar güvenilir liman olarak altını tercih ediyor olması gibi etkenler, altını olumlu yönde destekleyen faktörler arasında. Özellikle gram altın yatırımcısının şunu da yakından takip etmesi gerekiyor. 2022 yılında mutlaka uzun vadeli pozisyonlarını koruması gerektiğini şahsen düşünüyorum.

Eğer uzun vadeli pozisyon korunmazsa ve özellikle kısa vadeli al sat yapan bir gram altın yatırımcısı olursa yine geçen yıl gördüğümüz bu sert hareketlenmeden dolayı enkazlar görmeye devam ederiz. O yüzden gram altın yatırımcısı için 800 liranın altında, 700-800 lira bandında uzun vade için iyi alım fırsatları sunduğunu düşünüyorum. Yani 2022 yılında öngörümün pozitif yönde devam ettiğini söyleyebilirim."