Gazete Vatan Logo

Altın fiyatlarında çarpıcı tahmin! Yeni rekor geliyor tarih verildi

Geçtiğimiz hafta banka iflaslarıyla uçuşa geçen altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı. Piyasalar ise gözünü mayıs ayında açıklanacak olan Fed faiz kararına dikti. Öte yandan Piyasa uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk yatırımcıya uyarılarda bulunarak altının geleceğiyle ilgili önemli tahminlerde bulundu. Ayrıca akşam saatlerine doğru altın fiyatları hareketlendi. Gram altın tarihi rekor kırdı. Ons altın ise kritik seviyeyi aştı.

Altın fiyatlarında çarpıcı tahmin! Yeni rekor geliyor tarih verildi

ALİCAN YILDIRIM / Alican.Yildirim@gazetevatan.com

Geçtiğimiz hafta banka iflasları sonrası altın fiyatları uçuşa geçmişti. Ons altın 2 bin doların üzerinde fiyatlanırken iç piyasada ise gram altın 1234 lira ile rekor üstüne rekor kırmıştı. Piyasalardaki kaygıların kaybolması sonrası rekor kıran altın fiyatları düşüşe geçti.

Piyasalar ise gözünü mayıs ayında açıklanacak olan Fed faiz kararına dikti. Uzmanlar Fed'in mayıs ayında 25 baz puan faiz artırmasını bekliyor. Öte yandan Piyasa uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, altın fiyatlarıyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Altın yatırımcısına uyarılarda bulunan Yıldırımtürk, iç piyasada altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde hangi seviyelerde olabileceğiyle ilgili tahminlerde bulundu.

PİYASANIN BOZULMASI ZİNCİR ETKİSİ YARATTI

Altın fiyatlarındaki anlık düşüş ve yükselişlerin sebepleri hakkında açıklamalarda bulunan Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Altın fiyatlarındaki düşüşün ve yükselişin temel sebebi dünya piyasalarında yüksek likidite olmasıdır. Dünyada bu süreç 2008 yılında başladı. Pandemi ile beraber bu süreç daha da arttı. Bu paraların fonların elinden alınmasının güç olduğu görülüyor. Özellikle mart ayındaki Fed başkanı Powell'ın açıklamalarına piyasa hemen karşılık verdi. Fiyatlar dalgalanmaya başladı. Bunun üzerine Powell, yaptığı konuşmayı biraz daha yumuşatma yoluna gitti. Faiz toplantısı yaklaşırken 50 baz puanlık bir beklenti vardı. Fakat Silicon Valley Bank'ın batmasıyla birlikte, Fed'in önünün kesildiğini gördük. Fed bu gelişmeler doğrultusunda 25 baz puanlık faiz artırımıyla yetinmek zorunda kaldı. Yani temelde piyasa oyuncuları diyor ki, 'siz parayı bizim elimizden çekerseniz, biz piyasayı bozarız'. Dolayısıyla piyasanın bozulması bir zincir etkisi yaratarak bütün yatırım elemanlarının fiyatlarını etkiliyor." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"DALGALI SEYİR SÜRECEK"

Dalgalı seyrin süreceğini ifade eden Yıldırımtürk, "Ben dalgalı seyrin devam edeceğini öngörüyorum. Piyasa oyuncuları Merkez Bankalarına aba altından sopa gösteriyorlar. Ama yaşanan her fiyat hareketinde başka bir konu gündeme getiriliyor. Daha önceden yazılmış bir senaryo olabiliyor veya o hafta gerçekleşen bir olay bahane edilebiliyor. Yani bariz bir şekilde ekonomi verilerine de bakmaksızın Merkez Bankalarıyla piyasa oyuncuları arasındaki bir savaştan söz edebiliyoruz." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

"ONS ALTINDA HEDEF 2070 DOLAR"

Ons altın ile ilgili dikkat çeken tahminlerde bulunan Yıldırımtürk, önümüzdeki günlerde ons altında rekorlar gelebileceğini ifade etti. Yıldırımtürk, "Öncelikle dış piyasayı değerlendirmek gerekirse; ons altın 1952- 1953 dolar civarında fiyatlanıyor. Önümüzdeki günlerde buradan tekrar 1985 dolar civarlarını tekrardan görüleceği kanaatindeyim. Ama bu sefer bu seviye aşılırsa 1992 ve 2 bin dolar seviyesinin görüleceği kanaatindeyim. Bundan sonraki süreçte ons altını artık daha aşağı seviyelerde olması çok zor. Çok iyimser bir tablo ortaya çıkması gerekiyor ki ons altında büyük bir geri çekilme yaşansın. 2 bin dolar seviyesine çıkıldığı zaman oradan bin 1985 dolar seviyesine geri çekilme olabilir. Oradan ise 2070 dolar seviyelerine doğru yükseliş trendi başlayabilir. Tabi bunlar kısa vadede gerçekleşmesi beklenen tahminler olarak öne çıkıyor. Yine sene sonuna doğru ons altının üzerindeki faiz baskısından kurtulup 2150 dolar seviyelerine çıkacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu

Haberin Devamı

"GRAM ALTIN 1500 LİRANIN ÜZERİNE GÖZÜNÜ DİKTİ"

Gram altın fiyatlarıyla ilgili de beklentilerini açıklayan Yıldırımtürk, altın yatırımcısına uyarıda bulundu. Yıldırımtürk, "İç piyasada ise öngörülebilirlik çok zor durumda. İç piyasada dalgalı seyir devam edecek. Vatandaşlar ise parasının enflasyon karşısında erimesini engellemek için altın almaya devam ediyor. Dolar fiyatının da yükselmesiyle beraber bu durum altın fiyatlarında yükselişe sebep olabilir. Yani önümüzdeki süreçte altın fiyatlarının 1500 lira seviyesine geleceğini söyleyebiliriz. Uzun vadede ise gram altın fiyatlarının 1500 lira seviyesinin üzerine çıkma ihtimalinin olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

Haberin Devamı

GERİ ÇEKİLMELER ALIM FIRSATI

Geri çekilmelerin alım fırsatı olduğuna dikkat çeken, "Geri çekilmelerin vatandaş için alım fırsatı olduğunu söyleyebiliriz. Çok nadir olarak 'nereden alalım nereden satalım' soruları alıyoruz. Ama vatandaşın büyük bir bölümü uzun vadeli yatırım yapmayı tercih ediyor. Altın yatırımında amaç para kazanmak değil. Daha çok parasının değerini korumak için altına yatırım yaptığını görüyoruz. Çok nadiren al-sat yapmak isteyenler oluyor. Fakat burada alım-satış için fırsatı yakalamak çok zor." ifadelerini kullandı.

ALTIN DOLAR VE EURO İLE İLGİLİ GÜNCEL PİYASA VERİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ONS ALTIN 2000 DOLARI AŞTI

Haftanın ikinci işlem gününe 1984 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda yükseliş göstererek 2021 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1977 dolar, en yüksek ise 2025 dolar seviyeleri test edildi.

GRAM ALTIN TARİHİ REKOR SEVİYEDE

Bugüne 1224 liradan başlayan gram altın sabah saatlerinde düşüş gösterdikten sonra öğleye doğru toparlanma kaydetti. Gram altın akşamüzerine doğru 1250 lirayı aşarak rekor kırdı. Gram altında gün içerisinde en düşük 1220, en yüksek ise 1252 lira seviyeleri görüldü.