Gazete Vatan Logo

Altın fiyatları uçuşa geçti! Uzman isimden çarpıcı altın uyarısı geldi

ABD Merkez Bankası'nın(Fed) 25 baz puanlık faiz artışı altın fiyatlarını uçurdu. Ons ve gram altın fiyatları rekor üstüne rekor kırdı. Ons fiyatı karar sonrası uluslararası piyasalarda 2 bin 70 dolarla tüm zamanların en yükseğini gördü. İç piyasada gram altın ise 1394 lira seviyesine çıkarak rekor tazeledi. Piyasa uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise yatırımcıya kritik uyarıda bulunarak önümüzdeki süreçte yatırımcıyı nelerin beklediğine dikkat çekti.

Altın fiyatları uçuşa geçti! Uzman isimden çarpıcı altın uyarısı geldi

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

ABD Merkez Bankası(FED) politika faizini 25 baz puan artırdı. FED tarihteki en hızlı sıkılaşma döngüsüne ara verildiği sinyali verdi. Gelecekte daha fazla faiz artışına işaret eden ifade karar metninden çıkarıldı. FED Başkanı Jerome Powell veri odaklı olarak karar almaya devam edeceklerini belirtti. Bu gelişmeler sonrası altında çifte rekor geldi. Dış piyasada ons altın, iç piyasada ise gram altın rekor tazeledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Piyasa Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise gelecekte yatırımcıyı nelerin beklediğiyle ilgili merak edilen ayrıntılar hakkında bilgi verdi.

FED AÇIKLAMALARI ALTINI YÜKSELTTİ

Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarının neden yükseldiğiyle ilgili açıklamalarda bulunarak, "ABD Merkez Bankası'nın faiz arttırımları enflasyonu düşürmeye yetmedi. Öte yandan FED'in faiz artırımları resesyon tehlikesini de beraberinde getiriyor. Böyle olunca da faiz artırımının çokta doğru olmayacağı kanaati uyandı. Bu sebeple faiz arttırımlarına ara verilmesi söz konusu oldu. Sene boyunca altın faiz baskısından dolayı 2070 dolarlardan 1650 dolarlara kadar gerilemişti. 1650 dolar seviyesinden dip seviye olarak alan altın fiyatları şubat ayında gerçekleşen bir gerileme sonrası yükselemeye devam etti." dedi.

Haberin Devamı

REKORLAR PEŞ PEŞE GELDİ

Sözlerine devam eden Yıldırımtürk şu şekilde konuştu: Geçtiğimiz sene faiz baskısından dolayı enflasyon etkisi altında fiyatlanmamıştı. Altında bir taraftan enflasyon rakamları diğer taraftan ise jeopolitik gerginlikler fiyatlara yansımaya başlıyor. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ve Avrupa ülkelerindeki sokak eylemleri ile çatışmalar altın fiyatlarını yükseltiyor. Öte yandan bu hafta itibarıyla yapılan FED açıklamaları piyasaları tatmin edemedi. FED tarafından net ifadeler kullanılmaması, ileriye dönük ekonomi verilere göre hareket edileceğinin açıklanması ve bundan sonra faiz artırımının gelmeyeceğine yönelik ifadelerin kullanılması ons altın bazında fiyatların yükselmesine sebep oldu. Bu gelişmeler ışığında ons altında rekor kırılmış oldu. Ben önümüzdeki süreçte bu gelişmelerin ışığında ons altın tarafında yükselişlerin devam edeceğine inanıyorum. 

Haberin Devamı

GRAM ALTINDA 1500 LİRA YOLDA

Gram altın fiyatlarının neden yükseldiğine dair değerlendirmelerde bulunan Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Ons altının yükselişi iç piyasada gram altının yükselmesini tetikledi. Ons altındaki yükseliş gram altında da rekor seviyesinin geçilmesinin yolunu açtı. Öte yandan hükümet tarafından emeklilik, ikramiye ve EYT'ye yönelik adımlar vatandaşın elindeki nakit para miktarını arttırdı. Kur Korumalı Mevduat Hesabı sebebiyle dövizde bir getiri sağlayamayan vatandaşlar altına yönelmiş oldu. Bu ons altın fiyatının getirdiği fiyat yükselişini üzerine artı bir değer olarak eklendi ve gram altında rekor seviyelerin gelmesine yol açtı. Vatandaş ise yatırım anlamında daha çok gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altını tercih ediyor. Önümüzdeki süreçte vatandaşın altına yönelmesiyle birlikte gram altında 1400 ve 1500 lira seviyelerini göreceğiz. Öte yandan Kur Korumalı Mevzuat Hesabında da bir çözülme olursa bu da fiyatların yukarı seviyeye çıkmasını tetikleyecektir. Zaten vatandaşımızda yatırım tercihini 4-5 aydır altında kullanmış durumunda." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

KISA VADEDE ALTINDA TREN KAÇTI

Altın fiyatlarında bir alım fırsatı gelip gelmeyeceği konusunda merak edilenleri aktaran Yıldırımtürk, "Kısa vadede altın fiyatları için tren kaçtı diyebiliriz. Kısa vadede altın fiyatlarında bir geri çekilme veya alım fırsatı görmüyoruz. Uzun süreçte de yeni hükümetin piyasaya güven vermesi halinde altın fiyatlarında geri çekilme başlayabilir. Fakat güven sağlansa dahi dış piyasadaki altın fiyatlarının yükselişe geçmesi iç piyasada altın fiyatlarının düşmesini engelleyebilir. Bu sebepten dolayı uzun vadede de gram altında çok büyük geri çekilmelerin gerçekleşeceğini düşünmüyorum." dedi.

ELİNDE ALTINI OLANLAR NE YAPMALI?

Elinde altın bulunan yatırımcılar için önemli açıklamalarda bulunan Yıldırımtürk, "Eğer kısa vadede ekonomide güven ortamı sağlanırsa vatandaşlarımız artık elindeki altını yavaş yavaş satmaya başlayabilirler. Bu gerçekleşirse altın yatırımlarını borsaya kaydırabilirler. Ev veya araba almak isteyenler ellerindeki altını bozdurup bu şekilde değerlendirebilir. Fakat kısa vadede vatandaşların ellerindeki altını tutmalarını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı