Gazete Vatan Logo

Altın fiyatları ters yüz oldu! Uzman isim 'tam zamanı' diyerek uyardı

Altın fiyatlarında geçtiğimiz hafta başlayan düşüş yeni haftada da sürüyor. Gram altın fiyatları ABD'den gelen veriler sebebiyle kan kaybetmeye devam ediyor. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarının geleceğiyle ilgili konuşarak yatırımcıya kritik uyarılarda bulundu.

Altın fiyatları ters yüz oldu! Uzman isim 'tam zamanı' diyerek uyardı

ALİCAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.com

Geçtiğimiz haftalarda ABD'de gelen veriler sonrası ons altın fiyatları düştü. Ons altında yaşanan düşüşler iç piyasada gram altın fiyatlarını da olumsuz etkiledi. Gram altın 1100 lira seviyesinin altına düşerek yatırımcıda panik yarattı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk altın fiyatlarının geleceğiyle ilgili konuşarak yatırımcıya önemli uyarılarda bulundu

BÜYÜK BANKA FONLARI PİYASADA DALGALANMA YARATTI

Altın piyasalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yıldırımtürk, "Altın yeni seneye başladığı zaman daha sınırlı faiz artırımı yapılacağı yorumlarıyla üzerindeki baskıdan kurtulmuştu. Jeopolitik risklerin de ortaya çıkmasıyla birlikte, ons altın 1950 dolara kadar yükseldi. Fakat daha sonra Ocak ayının sonu Şubat ayının başıyla birlikte FED toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artırımı yapıldı. Bunun sonrasında ekonomik verilerde tutarsızlık oluşmaya başladı. Öyle olunca da 'ABD'nin hedefledikleri yüzde 2'lik enflasyona ulaşmak için faiz artırımı yapması gerekiyor' yorumları ortaya çıktı. Bu yorum değişikliğinin temelinde ise; büyük banka fonlarının varlıklarını yatırım araçları arasında sörf yaptırması yatıyor diyebiliriz. Bu şekilde büyük banka fonları kullanılarak trend oluşturulup para kazanılma yolu tercih ediliyor. Dolayısıyla şubat ayı itibarıyla mart, mayıs ve haziran ayındaki FED toplantılarında da 25 baz puanlık bir faiz artırımı yapılacağı ifade ediliyor. Daha doğrusu bu şekilde bir beklenti oluşturulmuş durumda." şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

ALTIN ÜZERNİDE FAİZ BASKISI OLUŞTU AMA...

Doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasının altın üzerinde baskı oluşturduğunu söyleyen Yıldırımtürk, "Doların diğer para birimleri karşısında değer kazanması ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüksek olması altın üzerinde baskı yarattı. Bu baskı sebebiyle altın fiyatlarında düşüş gerçekleşti. Fakat geçen seneden farklı olarak faiz artırımlarının enflasyonu ABD'de yeterince aşağıya çekeceğini düşünmüyorum. Böyle olunca da faiz artırımlarının uzun süre sürdürülemeyeceği kanaatindeyim. Bunun yanında özellikle ABD'de borç tavanının yüksek olması piyasalara belirsizlik olarak yansıyor. Bunun neticesinde hem dolarda bir geri çekilme hem de altının onsunda yukarı yönlü bir seyir olma olasılığı var. Daha birçok değişkenden dolayı fiyat oynaklıkları devam edecek." ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı

 İÇ PİYASADA ALTINA TALEP, FİYATLARIN DÜŞMESİNİ ENGELLİYOR

İç piyasada altın fiyatlarıyla ilgili de değerlendirilmelerde bulunan Yıldırımtürk, "İç piyasada durum daha farklı seyrediyor. Yaşadığımız deprem öncesinde de piyasada öngörülebilirlik oldukça zayıftı. Meclis'in açılmasıyla beraber yeni siyasi gelişmeler doğrultusunda etkiler gram altına yansıyabilir. Bunun yanında açıklanması beklenen enflasyon verisi var. Bir tarafta Merkez Bankası 50 baz puanlık faiz indirimini yeterli buldu. Fakat normal piyasa faizlerinde bu durumun çok fazla etkisi olmadı. Kur Korumalı Mevduat sisteminin hala sürdürülüyor olması nedeniyle döviz fiyatlarının sabitlenmesi çalışmaları devam ederken döviz fiyatlarında da küçük çaplı yukarı doğru bir seyir var. Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinde de 7 milyar dolarlık bir azalma olduğunu görüyoruz. Bu verileri değerlendirdiğimiz zaman vatandaşımızın altına talebi sürüyor. Dış piyasada altın fiyatlarıyla iç piyasadaki altın fiyatlarının arasındaki makasın artığını ifade edebiliriz. Bunun yanında vatandaşın altına olan talebi sebebiyle iç piyasada altın fiyatlarının kontrolsüz düşmesinin engellendiğini görüyoruz." dedi.

Haberin Devamı

GRAM ALTINDA DÜŞÜŞLER ALIM FIRSATI

Gram altında her düşüşün alım fırsatı olduğunu dile getiren Yıldırımtürk, "Geçen ay 1185 liraları gören gram altın bu ay için 1100 seviyelerine düştü. Ekran fiyatıyla serbest piyasadaki fiyat farkının açıldığını da görüyoruz. Geri çekilmelerin alım fırsatı olduğunu söyleyebiliriz. Zaten vatandaşta bunu değerlendiriyor. Fiyatlar düştüğü zaman vatandaşlar hemen elinde nakit varsa bunu altına çeviriyor. Borsa'da yaşanan kayıpların ve kripto paralara güvenin azalması da iç piyasada altın fiyatlarını artmasını etkiliyor. Bu sebeple alım için tam fırsatı." diye konuştu.

Haberin Devamı

ALTINDA YIL SONU TAHMİNİ

Yıl sonu için altın fiyatlarıyla ilgili tahminlerde bulunan Yıldırımtürk, "Yıl sonu için gram altın ile ilgili tahmin yapmak çok zor. İç piyasada öngörülebilirlik çok zayıf durumda. Fakat altın fiyatları vatandaşın talebi doğrultusunda yükselişini sürdürecek. Ons altın için konuşmak gerekirse de 1810 dolar seviyelerinde olan ons altın fiyatının 1850 dolar seviyesine geleceğini düşünüyorum. Özellikle FED'in faiz artırımlarına ara verip daha sonra bir miktar indirime geçmesi halinde 2 bin doların üzerine belki de sene sonunda 2 bin 300 dolar seviyelerine çıkacağını öngörüyorum." şeklinde konuştu.

ALTIN, DOLAR VE EURODA GÜNCEL PİYASA VERİLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ