Gazete Vatan Logo

Aktüeryal dengesi çok dengesizleşti

Türkiye’de 2000’lerde 1 emekli başına 2.04 çalışan düşüyor ve bu sürdürülemez bulunuyordu. Durum daha da kötüleşerek 2017’de 1.63’e kadar geriledi. Oysa bunun normali 1 emekliye 4 çalışanın düşmesi.

Aktüeryal dengesi çok dengesizleşti

Temel olarak sigorta sistemi aktif prim ödeyenlerden toplanan kaynakla emeklilerin maaşının karşılanmasına dayanırken Türkiye, sigorta sistemindeki aktüeryal dengesi ile alarm veriyor. 12 milyon 324 bin 186 kişi devletten emeklilik, mamullük, ölüm aylığı, dul ve yetim maaşı alırken 22 milyon 407 bin 415 kişi de sigortalı olarak çalışıyor. Yani Türkiye’de 1 emeklinin maaşı için 1.63 kişi çalışıyor.

AB’de 6, OECD’de 4

Bu oran emeklilik sisteminin sürdürülebilmesi için yeterli bir oran değil. Zira 2002’de 2.04 olan aktüeryal dengesi 2007’de 1.95, 2012’de 1.90’dı. Yani karşımızda emeklilik sisteminde gittikçe kötüleşen bir tablo var. Eğer mevcut sigortalı çalışan sayısı yükseltilmezse ileride daha fazla bütçe açığı bizi bekliyor olacak. Daha sağlıklı bir sosyal güvenlik yapısına sahip Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 1 emekliye 4 çalışan düşerken OECD ülkelerinde 1 emekliye 6 çalışan denk geliyor.

Ülkeleri geçti

Dünyada sosyal güvenlik kurumlarının gelir gider dengesini sağlayabilmesinde ideal oranın 1 emekliye karşı 4 çalışan olduğunu belirten Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, mevcut çalışan ve emekli sayılarının SGK’nın aktüeryal dengesindeki olumsuz tabloyu gözler önüne serdiğini ifade etti. Ergün, Türkiye’de emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı alanların her geçen yıl arttığını belirterek, mevcut emekli sayısının aralarında Bulgaristan, Danimarka ve Norveç’in de olduğu birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan fazla olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bedeli gelecek nesiller öder
Kazım Ergün, sağlıklı işleyen bir sosyal güvenlik sistemi için Türkiye’de sigortalı çalışan sayının yükseltilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Ülke olarak istihdamı artıramaz ve kayıt dışı istihdamı düşüremezsek gelecekte çalışanların ödediği sigorta primleri, emeklilerin aylıklarını karşılayamaz. SGK’nin mevcut aktüeryal dengesi bizi endişelendiriyor. Sadece yetkililerimiz değil, bütün toplumumuz, yaklaşan bu tehlikeyi ciddiye almalı ve yarın çocuklarımızın ya da torunlarımızın bedel ödememesi için gereken tedbirler ivedilikle alınmalıdır.”
Dengede 1.63’lük sinyal
Türkiye’de sosyal güvenlik sistemi için büyük önem arz eden aktiflik/pasiflik oranı yıldan yıla iniş çıkışlı bir grafik gösterse de son 15 yılda ortalama 1.90 civarında kaldı. Yani 1 emekli başına
2 çalışan düşüyordu. 2002’de 2.04’lük seviye bir daha hiç görülmezken 2009’da 1.78 ile en düşük seviyeye gerilemişti. Taa ki 2017’ye kadar. Aktüeryal dengesi geçtiğimiz yıl 1.63 ile ilk defa bu kadar düşük geldi ve gelecek için önemli bir sinyal verdi.

Haberin Devamı