Gazete Vatan Logo

Abu Dhabi’deki 3 milyar $’lık terminal ihalesi TAV’ın

TAV İnşaat, Birleşik Arap Emirlikleri’nin giriş kapısı Abu Dhabi Havalimanı’nda yapılacak 3 milyar dolarlık yeni terminal binası ihalesini kazandı. TAV-CCC-Arabtec Ortak Girişimi, 27 milyon yolcu kapasiteli yeni terminali 49 ayda tamamlayacak.

TAV İnşaat, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) giriş kapısı olan Abu Dhabi Havalimanı’nda yapılacak yeni terminal binası ihalesini üstlendi. TAV İnşaat liderliğindeki TAV-CCC-ARABTEC Ortak Girişimi, 3 milyar doların üzerinde kontrat bedeline sahip yeni terminal binası inşaatını 49 ayda bitirecek. Toplam 702 bin metrekare alana sahip olacak yeni terminal binası yılda 27 milyon yolcuya en üst düzeyde hizmet verebilecek. Engineering News Record’a (ENR) göre, 2011’de havalimanı inşaatı alanında dünyanın 4’üncü en büyük şirketi olan TAV İnşaat, geçtiğimiz günlerde de Suudi Arabistan’ın Cidde Havalimanı’ndaki 800 milyon dolarlık hangar ihalesini kazanmıştı.

TAV Grubu CEO’su Sani Şener, “Şu anda Katar, Umman ve Tripoli havalimanı inşaatlarını yapıyoruz. Suudi Arabistan’da Medine ve Cidde’de yeni kazandığımız ihaleler ve bunların ardından Abu Dhabi havalimanı ihalesini kazanmış olmak, 3 milyar dolarlık bu mega projeyi portföyümüze katmak tüm ekibimizi çok mutlu etti. Dünyada havalimanı sektöründeki markamızı, uyum yeteneğimiz ve esnek yönetimimiz sayesinde tescil ettirdik” dedi.

TAV’ın iş hacmi 11 milyar $

TAV İnşaat’ın iş hacminin 10 yıldan kısa bir sürede 11 milyar dolara ulaştığına işaret eden Sani Şener, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni dünya ekonomisine uyum sağlamamız aslında hep havalimanı işinde kalarak ölçek ve kapsam ekonomisini çok iyi kullanıyor olmamızın sonucudur. Bu hızlı ve dengeli büyümenin ardında, çalışanlarımızın emeği ve her koşulda iş yapma becerisine sahip, ortaklıklarla büyümeyi sağlayabilen yönetim modelimiz yatıyor. Ortaklarımızla birlikte gerçekleştireceğimiz bu mega projeyle dünyanın en etkileyici terminallerinden birisi ortaya çıkacak.”

Tavan yüksekliği 52 metre

Uçağın yerde geçirdiği süreyi en aza indirecek şekilde 2 pistin ortasına inşa edilecek Abu Dabi’deki yeni terminal binası yolculuk konforunu artıracak. Projenin İşvereni ADAC (Abu Dhabi Airports Company) Terminal Binası’nın tasarımı için ABD merkezli Mimarlık firması Kohn Pederson Fox Associates (KPF) ile uzun süredir çalışıyor. Terminal projesi, 52 metreye ulaşan tavan yüksekliği, farklı mimarisi ve göz alıcı tasarımıyla dikkat çekiyor.

TAV, bölgeye damgasını vuruyor

TAV Grubu bünyesinde 2003 yılında kurulan TAV İnşaat, İstanbul’un yanısıra Mısır, Katar, Dubai, Abu Dhabi, Makedonya, Umman, Gürcistan, Tunus, Suudi Arabistan ve Libya’da faaliyet gösteriyor. Ayrıca dünyada gittikçe artan bir ihtiyaç olan havalimanı altyapısı konusunda da danışmanlık yapıyor.

Bugüne kadar bölgesinde önemli projelere damgasını vuran TAV İnşaat, Türkiye’de İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali, Ankara Esenboğa Dış ve İç Hatlar Terminali, İzmir Dış Hatlar Terminali inşaatlarını gerçekleştirdi.

Uluslararası projelere imza atan TAV İnşaat şu anda İzmir Adnan Menderes Havalimanı Yeni İç Hatlar Terminali’nin inşaat projesini yürütüyor.

84 bin ton çelik kullanılarak inşa edilecek terminal binasının çatı alanı 225 bin metrekare, dış cephenin toplam alanıysa 200 bin metrekareye ulaşacak. Projenin en önemli özelliklerinden birisi de 3 boyutlu bir çalışma ortamında, meydana gelebilecek sorunları önceden görmeyi sağlayan Yapı Bilgi Modellemesi’nin (BIM-Building Information Modeling) etkin olarak kullanılacak olması.

Haberin Devamı