Gazete Vatan Logo

AB’nin bize ihtiyacı var

Dünyanın en etkili düşünce kuruluşları arasında yer alan Chatham House’un Türkiye Projesi kapsamında her yıl düzenlenen ‘Chatham House Koç Holding Yuvarlak Masa Toplantısı’nın 2’ncisi Koç Holding ev sahipliğinde 12-13 Ekim tarihleri arasında İngiltere’de gerçekleşti.

AB’nin bize ihtiyacı var

‘Değişen Dünya Düzeninde Avrupa: İş birliği mi Çatışma mı?’ başlığıyla düzenlenen toplantının ana gündem maddelerini ‘Avrupa Birliği, Türkiye - AB İlişkileri, Brexit ve Transatlantik İlişkiler’ oluşturdu.

İş birliği şart

Toplantının onur konuğu olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’nın siyasi, ekonomik ve kültürel olarak bir parçası olan Türkiye’nin terörizm, düzensiz göç ve enerji güvenliği gibi konular başta olmak üzere küresel ve bölgesel sınamalara karşı güvenilir ve vazgeçilmez bir ortak olduğunu vurguladı. AB, İngiltere ve Türkiye’nin daha etkin bir çok taraflı düzenin oluşturulması ve korunması için iş birliğine gitmek zorunda olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Avrupa ve Türkiye arasındaki yakınsama temelsiz kimlik tanımlamalarından ziyade, daha somut bir içerik ve iş birliği üzerine inşa edilmeli. Refah, güvenlik ve istikrar kavramları bölünemezler. Bundan ötürü Avrupa’nın Türkiye’nin etkin ve yapıcı katkısına ihtiyacı var” dedi.

Hedef tam üyelik

Ülkeler arasındaki birleştirici ve barışçıl ilişkilerin korunması ve güçlendirilmesinin kritik bir hale geldiğini söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve ChathamHouse Mütevelli Heyeti Üyesi Ali Koç, “Bu noktada Türkiye özellikle Suriye’nin içinde bulunduğu olumsuz şartların uluslararası arenada gündeme getirilmesi ve barışın tesisi yolunda üstlendiği rol ile önemli bir örnek teşkil ediyor ifadelerini kullandı. “Dünyadaki stratejik ağırlığımızı artırmanın en önemli yollarından biri uluslararası ilişkilerimizi güçlendirmekten geçiyor” diyen Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu noktada Türkiye ve AB ilişkileri önemini her geçen daha da artıran bir konuma ulaştı. Hiç şüphesiz Türkiye’nin hedefi AB’ye tam üyeliktir. Yıllık
160 milyar doları bulan dış ticaret hacmiyle AB Türkiye’nin en büyük ticaret ortağıdır ve 2018’in ilk 8 ayı itibariyle yaptığımız ihracat da, toplam ihracatın yüzde 45’ini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, demokratik değerlerin, kurumlarımızın, ticaretimizin ve teknoloji kapasitemizin gelişebilmesi için Avrupa ile iş birliğimizin güçlü bir şekilde sürdürülmesi son derece önemli.”

Haberin Devamı