Gazete Vatan Logo

A Takımı’na girdi

Eski Maliye Bakanı Naci Ağbal, kritik önemdeki Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na getirildi. Ağbal, Maliye ve Hazine Bakanı Albayrak’la birlikte çalışacak

A Takımı’na girdi

Eski Maliye Bakanı Naci Ağbal’a ekonomi takımında kritik görev verildi. Görev yaptığı dönemde bütçe performansı ve sıkı maliye politikasıyla dikkati çeken Ağbal, yeni oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı görevine getirildi.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, Naci Ağbal Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak görevledirildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde artık merkezi yönetim bütçe kanunu teklifi Cumhurbaşkanı tarafından TBMM’ye sunulacak. Bu kapsamda, bütçe yapım sürecinde dün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile oluşturulan Strateji ve Bütçe Başkanlığı etkin görev alacak. Böylelikle Naci Ağbal, ekonominin patronu Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’la çok yakın çalışacak, A Takımı’nda önemli rol üstlenecek.

Başkanlık, Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen temel hedeflere göre, kalkınma planı, Cumhurbaşkanlığı Programı, Orta Vadeli Program, Orta Vadeli Mali Plan, Cumhurbaşkanlığı yıllık programı, sektörel plan ve programları Hazine ile Maliye Bakanlığı’yla müştereken hazırlayacak, makro dengeleri oluşturacak. Bu plan ve programları izleme, değerlendirme ve değiştirme görevi de yine başkanlıkta olacak.

Haberin Devamı

Ekonomik tahmin yapacak

Temel makro plan ve programların hazırlanmasında esas alınacak kısa, orta ve uzun vadeli makroekonomik tahminleri Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki politika kurullarının görüşünü de alarak yapacak olan başkanlık, harcama ve bütçe politikalarının geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütecek.

Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın oluşturduğu gelir tahminlerini esas alarak hazırladığı gelir bütçesi teklifi taslağı ile kamu idarelerinin bütçe tekliflerini konsolide ederek merkezi yönetim bütçe kanun teklif taslağını oluşturacak. Mali yıl içinde ortaya çıkan ihtiyaçlar üzerine kamu idareleri tarafından talep edilecek yedek ödenek taleplerini Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte inceleyerek, bunlardan Cumhurbaşkanı’nca uygun bulunanları karşılayacak başkanlık, kamu harcamalarında tasarruf sağlanması için de çalışmalar yapacak. Kamu yatırımlarına yönelik finansman modellerini de yine başkanlık belirleyecek.

Haberin Devamı

AĞBAL VE BRUNSON YÜKSELİŞİ

Yeni kabine oluşurken, Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’ın isimlerinin olmayışı, piyasalarda tedirginlik yaratmış bu durum fiyatlamalara da girmişti. Maliye eski Bakanı Naci Ağbal’ın dün Strateji ve Bütçe Başkanı olarak atanması, bu görevin de oldukça kilit bir görev olması piyasaları mutlu etti. Sabah saatlerinde Ağbal ile ilgili gelişmeler piyasalarda olumlu bir hava estirirken, buna ikinci seans sırasında Rahip Andrew Brunson’ın da tutukluluk halinin kaldırılıp ev hapsine döndürülmesi gelişmesi eklenince iyimserliğin dozu arttı. Sabah saatlerinde 4.88 seviyesinde olan dolar önce 4.85, ardından da 4.82 TL’ye kadar geri çekildi. Benzer şekilde euro da TL karşısında 5.71’den 5.64’e geri geldi. Tahvil faizinde bir ara 137 baz puana yakın düşüş olduktan sonra gün 100 baz puanlık düşüşle 17.62’den kapandı.

Haberin Devamı

Asıl pozitif hava borsada esti. Önceki gün Merkez Bankası’nın faizi sabit tutma kararına olumsuz tepki veren ve yüzde 3’den fazla düşen Borsa İstanbul’da dün yüzde 3.51’lik artış yaşandı. Sabah saatlerinde Garanti Bankası ve Türk Hava Yolları hisselerindeki alımlarla yükselen BIST 100 endeksi, öğlen saatlerinde bu yükselişe Halkbank hisselerinin de eklenmesi ile birlikte kazançlarını artırdı. Borsa 95 bin puanın üzerinde 95 bin 368 puandan kapandı.