Gazete Vatan Logo

80 şehre var Bingöl’e yok

Bingöl’e düşen gök taşı parçalarını toplayan köylüler ciddi gelir elde edince Maliye harekete geçti, halk isyan etti. Son noktayı Maliye Bakanı Şimşek koydu: Bingöllüler’in toprağından topladığı taşları satmaları ticari organizasyon değil ancak başka illerden gelenler vergiye tabi.

80 şehre var Bingöl’e yok

Bingöl’ün merkez Sarıçiçek Köyü’ne 1.5 ay önce düşen gök taşı parçalarını toplayıp satan köylüler ciddi gelirler elde etti. Köylüler ‘Sarıçiçek’ adı verilen meteor parçalarının gramını 60 dolara satmaya başladı.

Başta Ruslar ve Almanlar olmak üzere yabancılar, NASA’nın araştırmak için 500 milyon dolar bütçe ayırdığı Vesta asteroidinden kopup geldiği ortaya çıkan gök taşı parçalarını satın almak için Bingöl’ün yolunu tuttu. 3 bin 200 nüfuslu Sarıçiçek Köyü’nde gök taşı avına çıkan köylülerin bugüne kadar 1 milyon liranın üzerinde kazanç sağladığı belirtiliyor.

Maliye peşlerine düştü

Bu durumu gören Maliye de gök taşı vergisinin peşine düştü. Bingöl’de maliye ekipleri gök taşı satışının vergiye tabi tutulacağını açıkladı. Köylüler de “Göktaşı, gökten gelmiştir, vergiye tabi tutulamaz” tepkisini gösterdi. Köylüler, gök taşını yeraltından çıkarmadıklarını, uzaydan geldiğini belirterek, vergiye tabii tutulmaması gerektiğini savundu.

Bingöl’de büyüyen vergi tartışmaları üzerine Şimşek önceki gün sosyal paylaşım sitesi Twitter’da bir anket yaparak, “Gök taşı satışına vergi tartışması. Bingöl Sarıçiçek köyünde gök taşları satışı vergiye tabi mi? Ne düşünüyorsunuz?” diye sordu. Ankete 33 bin yanıt geldi. Ankete katılanların yüzde 72’si, “Bu satıştan vergi alınmamalı” yönünde görüş bildirdi.

Haberin Devamı

‘Göktaşının vergisi olur mu?’ tartışmasına son noktayı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek koydu. Şimşek, “Bir taşın satışından elde edilen kazancın gelir vergisine tabi olması için, bu işin ticari organizasyon dahilinde yürütülmesi gerekli. Bingöllü vatandaşlarımızın, kendi topraklarından topladığı gök taşını satmaları ticari organizasyon olarak değerlendirilmezken, ticari amaçla başka illerden gelerek bu işi yapanlar vergiye tabi olacak” dedi.

Hukuki durumu incelettirdiğini kaydeden Şimşek, gök taşlarının toplanarak satılmasından kazanç elde edilmesinin, bu kazancın gelir vergisine tabi tutulması için tek başına yeterli olmadığı sonucunun ortaya çıktığını söyledi.

Organizasyon var mı, ona dikkat ederiz

Haberin Devamı

Toplanan bir taşın satışından elde edilen kazancın gelir vergisine tabi olması için bu işin ticari organizasyon dahilinde yürütülmesi gerektiğini belirten Mehmet Şimşek, şunları kaydetti: “Gök taşlarının toplanarak satılmasından kazanç elde etmek amacıyla, organizasyon dahilinde gök taşı aramaya girişmişseniz, bu durumda ticari faaliyet söz konusu olacak ve elde ettiğiniz kazanç, ticari kazancı oluşturacak. Yani Bingöllü vatandaşlarımızın, kendi topraklarından topladığı gök taşının satışı ticari organizasyon olarak değerlendirilmezken, ticari amaçla başka illerden gelerek bu işin yapılması ticari faaliyettir ve vergiye tabi olacaktır.”

Gramı 60 dolar

Bingöl’ün merkez Sarıçiçek Köyü’ne 2 Eylül’de düşen gök taşı parçalarını toplayıp satan köylüler ciddi gelirler elde etti. Köylülerden Mehmet Nezir Ergün, “Bu taşın asıl değerini İstanbul Üniversitesi’nden bir akademisyenin tespiti ile öğrendik. Bu taşların gramı 60 dolara kadar satıldı. Ruslar 15 dolardan 60 dolara kadar satın aldılar. Almanlar da taş için buraya geldi. Amerikalı yetkililer takip ediyor. Geçen hafta 200 bin dolar döviz bıraktılar. Çevre illerden kamyonlarla insanlar geliyor ve alanda taş arıyorlar. Şu ana kadar en yüksek 1.470 gram taş bulduk. Taşların ağırlığı 1 gram ile 1.5 kilo arasında değişiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

NASA üs kurdu

TÜBİTAK’ın gök taşlarını NASA’ya bildirmesi üzerine bir ekip Türkiye’de incelemelere başladı. Vesta asteroidinden kopan gök taşlarının incelenerek, uzayla ilgili ipuçları elde edilmeye çalışılıyor. Bunun dışında meteor taşlarını koleksiyonerler topluyor. Kolye yaptırıp milyon yıllık bir taşla sevgilisine evlenme teklifi eden bile var.