Gazete Vatan Logo

‘7 kız kardeş’in rakibi % 100 yerli kamyon

Ford Otosan mühendisleri, Eskişehir tesisinde 450 milyon eurodan fazla yatırımla yeni çekici ortaya çıkarttı. Ford Trucks, milli kamyonla ağır ticari araç pazarında ‘7 kız kardeş’ olarak bilinen Mercedes, MAN, Scania, Renault, Volvo, DAF ve Iveco’ya rakip olacak

‘7 kız kardeş’in rakibi % 100 yerli kamyon

Ford Motor Company’nin global kamyon geliştirme ve mühendislik merkezi olan Ford Otosan, kendisinin yarattığı ağır ticari araç markasıyla hedef çıtasını yükseltti. Ford Trucks, Eskişehir’deki İnönü fabrikasında yerli Cargo’dan sonra küresel pazarlara uygun yeni bir çekici geliştirdi.

Big Boy lakaplı yeni çekicinin ön gösterimi İstanbul Sancaktepe’deki Ar-Ge merkezinde gerçekleştirildi. Dünyaya Eylül’de kapılarını açacak Hannover Ticari Araçlar Fuarı’nda tanıtılacak araç 5 yıllık çalışmayla ortaya çıkarken, 1.200 Ford Otosan mühendisi projede görev aldı.

Ford Otosan, yerli motor için 100 milyon dolardan fazla, yerli şanzıman için 49.5 milyon euro ve boyahane için 15 milyon euro yatırıma imza attı. Ağır ticari araç için gerçekleştirilen toplam yatırım tutarının 450 milyon euronun üzerinde olduğu öngörülüyor.

5 milyon km test

Geliştirilme sürecinde Türkiye dahil 5 ülkede süren saha çalışmalarında 900 şoför, 44 filo yöneticisi ile görüşüldü. 4 kıtada 11 ülkede toplamda 5 milyon kilometre teste tabi tutuldu. Yeni çekiciyle yüzde 89’luk yerlilik oranı yakalandı.

Haberin Devamı

Ford Trucks, 2020’de

16 ileri yerli şanzımanın kullanılmasıyla yüzde 100 yerlilik oranına yaklaşacak. Ford Trucks, küresel ağır ticari araç pazarında ‘7 kız kardeş’ olarak bilinen Mercedes, MAN, Scania, Renault, Volvo, DAF ve Iveco’ya rakip olacak.

Büyüme stratejisinde büyük atak

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Ekim’de satışa sunulacak yeni çekici Ford Trucks’ın uluslararası büyüme stratejisinde büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Yenigün, projenin detaylarını şöyle aktardı: “100 milyon doları aşan yatırımla 2016’da devreye aldığımız Ecotorq motorumuz, Türkiye’de geliştirilip üretilen ilk ve tek ağır ticari araç motoru oldu. 2020’den itibaren kamyonlarımızda kendi ürettiğimiz şanzımanlarımızı kullanmayı planlıyoruz. Ağır ticari araçlar için Avrupa’daki tek test merkezini İnönü fabrikamızda açtık. Birçok testi artık kendi tesislerimizde gerçekleştiriyoruz. Yeni boyahanemizi 15 milyon euro yatırımla hayata geçirdik.”

Haberin Devamı

450 milyon euro

Ford Otosan’ın yerli çekiciye yaptığı tahmini yatırım tutarı.

2020’de 50 ülkede rekabete girecek

Yeni çekici ile Türkiye ekonomisine katma değer sağlayacaklarını anlatan Haydar Yenigün, “Ford Trucks ile 2010’da yeniden bir marka yolculuğuna çıktık. Tamamen ağır ticari araçlara özel ve son derece modern bayi yapılanmamızı, 30 plaza ile tamamlayarak ilk adımımızı attık” diye konuştu.

Bayi yapılanmasını Türkiye’de geliştirirken uluslararası pazarlarda da Ford Trucks markasını güçlendirmeye devam ettiklerinin altını çizen Yenigün, şöyle devam etti: “Orta Doğu, Afrika, Rusya ve Türkî Cumhuriyetler’in ardından, büyümemizi Doğu Avrupa’da gerçekleştirdiğimiz bayi açılışlarıyla sürdürdük. Bugün itibarıyla 32 ülkede faaliyet göstermekteyiz. 2018 sonu itibarıyla 40; 2020 sonu itibariıyla de 50 ülkede var olmayı hedefliyoruz. Global büyüme stratejimiz kapsamında rekabette ön plana çıkmamızı sağlayan unsur, yerli tasarım ve üretim kabiliyetimiz.”