Gazete Vatan Logo

553 milyon lira mı yeşil bir park mı?

Veliefendi'de Emlak GYO engeli

553 milyon lira mı yeşil bir park mı?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın İstanbul’a gelişmiş ülkelerdekine benzer park yapmak için yaklaşık 2 yıldır çalışma yürüttüklerini ve Veliefendi Hipodromu ile birlikte Çırpıcı Çayırı olarak bilinen 500 bin metrekarelik alanı düşündüklerini açıklaması Emlak GYO’yu zor durumda bıraktı.

Sözkonusu alan içinde 73 bin metrekarelik bir alanı 4 Temmuz 2013’te gelir paylaşımı yöntemi ile ihale eden Emlak GYO, park projesi gündeme gelince söz konusu ihale sonucunu dondurdu.

553 milyon lira mı yeşil bir park mı

Şimdilik geçersiz

Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamayla söz konusu ihalenin şimdilik geçersiz olduğunu belirtti ve şu ifadeyi kullandı:

“Şirketimiz mülkiyetindeki İstanbul İli, Bakırköy ve Zeytinburnu İlçeleri, Osmaniye ile Veliefendi mahallelerinde bulunan ve İstanbul Bakırköy Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi olarak ihalesi yapılan parsellerle ilgili olarak; İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB), ihaleye konu, Konut+Hizmet alanı ile park ve cami alanı dahil yaklaşık 73.000 m2 alan ile birlikte bölgede ‘Bölge Parkı’ yapma talebi olmuştur. Bu talep doğrultusunda İBB ile görüşmeler devam etmektedir.

Bu nedenle ihale dosyasının içinde belirtilen süreleri aşmamak koşulu ile ‘İstanbul Bakırköy Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi’ ihalesinin süreci dondurulmuştur.”

EgeYapı kazanmıştı

Dondurulan ihale 4 Temmuz 2013’te yapılmış ve ihaleyi, adını Batı Şehir projesi ile duyuran EgeYapı kazanmıştı. İhaleyi kazanan konsorsiyum 1 milyar 205 milyon lira teklif ettiği için Emlak GYO’nun payına 553 milyon lira düşecekti.

Ödeme mümkün değil

Emlak GYO’nun bu kazanç beklentisinden zarar etmemesi için bölge parkı yapılması halinde sözkonusu gelirin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Emlak GYO’ya ödenmesi gerekecek. Ancak uzmanlar bu ödemenin gerçekleşmesinin mümkün olmadığına dikkat çekiyorlar.

Kabadayı: Başka fırsat kovalarız

İhalenin dondurulmasını değerlendiren EgeYapı Group Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede park yapacağına ilişkin bilgiyi ihale tamamlandıktan sonra aldıklarını belirterek, şunları söyledi: “Şimdi belediye ile Emlak Konut GYO’nun görüşmeleri sürüyor. Görüşmeler sonucunda çıkacak her iki karara da saygı duyarız. Neticede, İstanbul’un böyle bir parka ihtiyacı var. Parktan vazgeçilirse de projeyi yapmaktan memnun oluruz. Kararın kısa zamanda verileceğini düşünüyoruz. Emlak Konut’un ihale şartnamesinde ihaleyi sebepsiz iptal etmek gibi bir hakkı bulunuyor. O nedenle, moralimiz bozulmadı. Diğer işlerimize devam ediyoruz, başka fırsatları da kovalamaya devam edeceğiz.”

Hani 2 yıldır çalışıyordunuz?

İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın bölge ile ilgili olarak 2 yıldır çalışma yaptıklarını açıklamasına rağmen Emlak GYO’nun bu çalışmadan haberinin olmaması ve Temmuz ayı içinde ihale yapılması eleştiri konusu oldu.

CHP İstanbul Milletvekili Prof.Dr. Aydın Ayaydın, Topbaş’ın Gezi Parkı ile kaybedilen irtifayı yeniden kazanmak için böyle bir hamle yaptığını belirterek, “Topbaş’a sormak lazım. Madem 2 yıldır bu proje üzerinde çalışıyorsun, bugüne kadar bu proje kapsamında neler yaptın. Bu projeyi neden kamunun diğer kurumları ile paylaşmadın? Bundan haberdar olmayan Emlak GYO’ya bu ihaleyi yaptırdı” dedi.

Aydın Ayaydın, üçüncü havaalanı yapıldıktan sonra Central Park’a dönüştürüleceği bizzat Başbakan tarafından söylenen Yeşilköy arazisinin imara ve ranta açılmasının hedeflendiğini bu yüzden Veliefendi’ye bir bölge parkı yapılmak istendiğini de iddia etti.

Haberin Devamı