Gazete Vatan Logo

4,5 derken yüzde 6 oldu Cuma namazı metne girdi

Kamu çalışanları ve memur emeklilerine 2016’da yüzde 6+5, 2017’de yüzde 3+4’lük zam önerisinde uzlaşıldı. Cuma günü öğle paydosunun Cuma namazını da içine alacak şekilde 2 saate çıkarılmasına yönelik de düzenleme yapılacak.

4,5 derken yüzde 6 oldu Cuma namazı metne girdi

Kamu görevlilerinin 3. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nde, Kamu İşveren ile Kamu Görevlileri Sendikaları heyetleri arasında uzun pazarlıklardan ve yaşanan gerginliklerden sonra nihayet dün anlaşma sağlandı. Anlaşmaya göre, kamu görevlilerine ve memur emeklilerine 2016 yılı için yüzde 6+5, 2017 yılı için yüzde 3+4 oranında zam yapılacak.

İlk teklife göre 3 puanlık artışa gitti

Hükümet ilk etapta zam teklifini 2016 yılı için yüzde 4+4, 2017 yılı için ise yüzde 3+3 olarak yapmış, ancak bu öneri kabul görmemişti. Hükümet bir kez daha masaya oturduğunda 2016 yılı teklifini 5+4 olarak revize etmiş, sendikalar tarafından bu öneri de tatmin edici bulunmamıştı. Memur pazarlık masasına otururken 8+8 önerisi ile gelmişti.

Ancak bütçe imkanlarını ortaya koyan Hükümet bunun mümkün olmadığını belirtirken nihayet masadan 6+5 ve 3+4’lük tekliflerle uzlaşarak kalkıldı. Böylece hükümet ilk teklifine göre 2016 yılında 3 puan, 2017 teklifinde ise 1 puanlık artışa gitmiş oldu.

5 milyon kişiyi ilgilendiriyor

Haberin Devamı

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 3. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri’nin son toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Reşat Moralı Toplantı Salonu’nda gerçekleşti.

Görüşmede, Kamu İşveren Heyeti’ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık etti.

Toplantıya, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, yaptığı konuşmada, toplu sözleşme görüşmelerinin yaklaşık 3 milyon kamu görevlisi ile 2 milyonu bulan memur emeklisini ilgilendirdiğini söyledi.

Görüşmelerin anlaşmayla sonuçlandığını açıklayan Çelik, kamu görevlilerine ve memur emeklilerine 2016 için yüzde 6+5, 2017 için yüzde 3+4 oranında zam yapılacağını bildirdi.

Cuma namazı için düzenleme

Öte yandan toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında Memur-Sen konfederasyonun toplu sözleşme tekliflerine, “Cuma Namazı Vakti İzin Süresi” maddesini ekledi. Teklifte, kamu görevlilerinin öğlen arası süresinin Cuma günleri için, Cuma namazı vaktini de içerecek şekilde 2 saat olarak belirlenmesi talep edildi.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, memurların cuma namazı vakti izin talebi için bakanlıkça çalışma başladığını, en kısa sürede sonuç alınacağını duyurdu.