Gazete Vatan Logo

312 bin ton patatesi stoklayıp saklamışlar!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri hal kayıt sistemini inceleyerek fiyatı olağan dışı artan patateste 312 bin tonluk stok belirledi. Sadece 2 firmanın patates stoğu 70 bin ton gözüküyor.

312 bin ton patatesi stoklayıp saklamışlar!

5 lirayı bulan patates fiyatları hükümeti harekete geçirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, “Patatesi, eline alanların elinde patlatacak, onlara dünyanın kaç bucak olduğunu öğretecek noktaya geldik” açıklamasının ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı müfettişleri de hal kayıt sisteminde yer alan rakamları ve stok miktarlarını firma bazında tek tek kontrol eden bir çalışma başlattı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, ilk bulgulara göre hal kayıt sistemine beyan edilen patateste yaklaşık 312 bin tonluk bir stok olduğunun belirlendiğini açıkladı. Canikli, “İki firmanın sadece tek başına stoğu, 65 ya da 70 bin ton civarında. Bu konuda yapılan kastı ispat etmek ve ortaya koymak amacıyla çalışma yürütülüyor” dedi. Yeni sezona girildiğini ve bu kadar yüksek stok tutulmasının hiçbir ticari mantığının olmadığına dikkati çeken Bakan, stokçuluğun fiyat artışında temel faktörlerden biri olduğunu vurguladı.

Kilosu 2 TL’ye kadar düştü

Bakan Canikli, yapılan çalışmalar sonucunda fiyatlarda ciddi bir gerileme yaşandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Patates fiyatları düşüyor, düşmeye de devam edecek. Çünkü hükümetimizin bu kararlı adımlarından sonra onlar da tabii stokları eritme yoluna muhtemelen gidecekler. Rakamlar onu gösteriyor. Şu an 2 liraya kadar düşmüş gibi gözüküyor.”

Haberin Devamı