Gazete Vatan Logo

300 milyar dolarlık rest

Donald Trump’ın Avrupa’dan ithal edilecek otomobillere yönelik ek gümrük vergisi tehdidine karşı AB’den sert bir hamle geldi. AB, böyle bir durumda ABD’ye karşı yaklaşık 300 milyar dolarlık vergi paketi ile misilleme yapmaya hazırlanıyor.

300 milyar dolarlık rest

ABD Başkanı Donald Trump’ın başlattığı ticaret savaşı piyasaları gerdi. ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı ek vergi sonrasında Trump’ın ithal otomobillere de yüzde 20’lik ek vergi getirmeye çalışması Avrupa Birliği (AB) ile ticaret savaşını başka bir boyuta taşıdı. Küresel ticaret duvarlarının kalınlaştığı uluslararası ticarette korumacılığın ön plana çıkmaya başladığı bu dönemde Trump’ın bu hamlelerinden Çin, Meksika, Kanada, Rusya ve AB oldukça rahatsız oldu. ABD’ye çeşitli ekonomik yaptırımlarla karşılık vermeye hazırlanan AB, son olarak ABD’nin Dünya Ticaret Örgütü’nden (DTÖ) çıkma düşüncesi ve Avrupa menşeli otomobillere ek vergi getirilmesi durumunda hamle olarak 294 milyar dolarlık bir vergi paketini masaya koyacağını söyledi.

Küresel ticaretteki belirsizliğin bu şekilde zirve yapması da piyasaları gerdi. Güçlü verilere rağmen küresel piyasalar düşüşe geçti. Euro/Dolar paritesi ticaret savaşı endişeleri ve Almanya’daki siyasi gerilime paralel yüzde 0.41 düşüşle 1.1616 düzeyine geriledi. Asya’da Çin ve Japonya Borsa’sı güçlü PMI verilerine rağmen sert düşüş yaşadı. Tahvil piyasalarında, ticaret savaşı endişelerine paralel 10 yıllık ABD tahvil getirileri yüzde 2.8 düzeyine gerilerken, 2 yıllıklar yüzde 2.5 seviyesine geldi. 30 yıllık ABD tahvillerinde de getiri yüzde 2.974’e düştü.

Haberin Devamı

DTÖ’den çıkış için erken

ABD Başkanı Donald Trump, DTÖ’ye ağır eleştiriler yaparken ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross, ülkesinin Dünya Ticaret Örgütü’nden (WTO) ayrılması konusunu tartışması için zamanın erken olduğunu söyledi. Ross, yaptığı açıklamada, “Bazı reformların gerekli olduğunu WTO biliyor. Örgütün bazı faaliyetlerinin güncellenmesi ve senkronize edilmesine gerçekten ihtiyaç olduğunu düşünüyorum; bunun bizi nereye götüreceğine bakacağız” dedi.

OPEC’i de hedefine aldı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nü (OPEC) manipülasyon yapmakla suçladı. Gidişata dur denilmesi gerektiğini belirten Trump, “OPEC ülkeleri manipülasyon yapmayı durdurmalı, çünkü bu ülkelerin bir çoğunu biz koruyoruz. Bu duruma ‘dur’ deseler iyi olur” diye konuştu.
Trump ayrıca, İran’la iş yapan Avrupalı şirketlere yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı yönündeki soruya, “Evet kesinlikle, İran’la ticaret yapan Avrupalı firmalara müeyyide uygulanacak. Şu anda yaptığımız da bu” şeklinde yanıt verdi.
Geri adım yok
ABD Hazine Bakanlığı’ndan bir yetkili, geçtiğimiz günlerde Washington’un müttefik ülkelerden ve şirketlerden İran’dan yaptıkları petrol ithalatını 4 Kasım’a kadar sonlandırmalarını istediğini bildirmişti.
Trump, Çin’e uygulanan ek gümrük vergisi adımından kesinlikle geri adım atılmayacağını söyledi.

Haberin Devamı