Gazete Vatan Logo

3 yıl KDV indirimi yok

IMF'ye verilen niyet mektubunun ayrıntıları belli oldu. Hükümet yeni bir vergi affı veya af anlamına gelecek borç silme operasyonuna girişmeyecek. Kamuya personel alımı kısıtlanacak, vergi gelirleri kesin olarak artırılacak. Maliye Bakanlığındaki denetim personeli sayısı 4 katına çıkarılacak

Beş aylık gecikmeden sonra IMF İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanan yeni stand-by düzenlemesi, Türkiye'nin 3 yıllık yeni ekonomik reform paketim de ortaya koydu. Türkiye, niyet mektubuna ek "Ekonomik ve Mali Politikalarına İlişkin Belge"yle çok sayıda taahhütte bulundu. Bu kapsamda Türkiye IMF'ye 3 yıl boyunca kamu alacaklarına af getirmeyeceği, kamuya personel alımının keşin olarak kısıtlanacağı ve KDV indirimi yapılmayacağı taahhütlerinde bulundu.

Yeni anlaşma kapsamında Türkiye, IMF'den 12 eşit dilimle 10 milyar dolar kaynak kullanabilecek. Geçtiğimiz ştand-by'dan kalan 1.3 milyar dolarlık kredi tutarı da bunun içinde yeralıyor.

Tekstilde KDV indirimi başka bahara kaldı
Tekstil sektörü ve Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı "tekstilde KDV indirimi" konusu da niyet mektubuyla kapanmış oldu. Metnin 18. maddesinde 2005 yılında özel sağlık ve eğitim hizmetleri ve dar bir yelpazedeki gıda kalemlerini içeren bir KDV indirimi yapıldığını belirten hükümet, bunların dışında 3 yıllık program dönemi boyunca KDV oranlarının
değiştirilmeyeceğini taahhüt etti. Böylece hazırlık aşamasındaki tekstilde 10 puanlık indirim de rafa kalkmış oldu.

Hükümet vergi gelirlerini artırmak amacıyla gelir vergisinde, gelir dilimlerim azaltacak, ücret ve ücret dışı tarifeleri birleştirecek yeni bir gelir vergisi düzenlemesini bu yılın Eylül ayına kadar Meclis'e getirme sözü de verdi.

BDDK tedbir listesi açıklayacak
Bankacılık üzerindeki BSMV (Banka ve Sigorta Muamele Vergisi) ve KKDF (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu) gibi fon ve vergilerin düşürülmesini isteyen bankacılara 'koşullu evet' dedi. IMF'ye gönderilen metnin '2005 bütçe çerçevesi' başlıklı 11. maddesinde aracılık maliyetlerinin 2005 yılında indirilemeyeceği, ancak gelirler hedefi aştiğı takdirde düşürülebileceği belirtildi. Üstelik bu koşul BSMV için geçerli tutuldu. KKDF'de indirim için önümüzdeki 2 yıl işaret edilerek "Kademeli olarak indirilmesi tasarlanmaktadır" denildi.

IMF'nin isteğiyle İmar Bankası olayım inceleyen uluslararası uzmanların BDDK murakıplarını sorumlu bulmasının ardından, yeni anlaşmada da BDDK'nın alacağı önlemleri Eylül sonuna kadar açıklaması istendi. Niyet mektubunda, "BDDK, İmar Bankası'ndan harekeüe bankacılık sektörünün denetim ve gözetimine ilişkin tedbirler listesi açıklayacak" dendi.

Babacan: Seçimi düşünüp üç yıllık anlaşma yaptık
Öte yandan niyet mektubunda yüzde 63.5 olan kamu borç stokunun GSMH'ye oranının 2008 Mayıs'ında yüzde 53.5'e indirileceği de taahhüt edildi. Türkiye'nin 2005 yılına ilişkin revize edilen cari açık rakamının da 3 yıl içinde GSMH'nin yüzde 4.5'inden, yüzde 3'üne çekileceği öngörüldü. Buna göre Türkiye'nin 2005 yılı sonunda 11.1 milyar dolar olması öngörülen cari açık rakamı da revize edildi.

Anlaşmayı yorumlayan Ali Babacan "Stand by'ı 2 yıllık da yapabilirdik. Ancak genel seçimleri de kucaklayacak şekilde 3 yıllık yapılmasını istedik. Artık seçim ekonomisi tabirinin ortadan kaldırılmasını istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı