Gazete Vatan Logo

3. Köprü bağlantı yolları için ihale yapıldı

Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Asya kısmı için yapılan ihaleyi Limak-Cengiz Ortak Girişim Grubu kazandı. Yolun Avrupa kısmını ise. Kolin-Kalyon OGG kazandı.

3. Köprü bağlantı yolları için ihale yapıldı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kuzey Marmara Otoyolu ihalesinin sonucunu açıkladı.

Bakan Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları;

* Toplam 169 kilometre. Kurtköy'de başlıyor, Akyazı'da bitiyor. 2x4 yani 4 şerit gidiş, 4 şerit geliş. Toplam yatırım tutarı 4,5 milyar Türk Lirası.

* Yatırım süresi yaklaşık 3 yıl kadar. Tabii arazide neyle karşılaşacağız bilemeyiz. İhalenin yapılış şekli şöyle; verilen trafik garantileri, kilometre başına belirlenen geçiş ücretleri var, buna karşılık en az işletme süresi veren firma kazanmış oluyor.

* Buna göre kazanan ortaklık Limak Cengiz Ortak Girişimi'dir. Verdiği süre 6 yıl 9 ay 12 gündür. Bundan 3 yıl yapım süresini düşerseniz geriye 4 yıla yakın bir işletme süresi sonunda yol, karayollarına devrolacak.

* Böylesine büyük projenin bu şekilde bir bedelle yapılıyor olması, Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Ayrıca ne kadar rekabetçi bir çalışma olduğunu, rekabetçi bir ihale gerçekleştiğini ortaya koyuyor.

8 FİRMA TEKLİF SUNMUŞTU
Kuzey Marmara (3. Boğaz Köprüsü dahil) Otoyolu Projesi Kurtköy-Akyazı kesimi (bağlantı yolları dahil) işinin Yap-İşlet-Devret (YİD) modeliyle ihalesinde 8 firma teklif sunmuştu.
3 kesim halinde projelendirilen ve 377 kilometre olan Kuzey Marmara Otoyolu'nun Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de kapsayan Odayeri-Paşaköy kesiminin yapım çalışmaları da 2013 yılında başlatılmıştı.
İhaleye Cengiz İnşaat-Limak İnşaat Ortak Girişim Grubu, Makyol İnşaat, Kolin İnşaat-Kalyon İnşaat-Hasen Yapı Ortak Girişim Grubu, Tekfen İnşaat-Doğuş İnşaat Ortak Girişim Grubu, Nurol İnşaat- Özaltın İnşaat- Fernas İnşaat-Özgün İnşaat Ortak Girişim Grubu, STFA Holding- Gülsan İnşaat- Yapı Merkezi AŞ Ortak Girişim Grubu, IC İçtaş İnşaat - İçtaş Altyapı Yatırımları- Astaldi SpA- Astaldi Concessioni SpA Ortak Girişim Grubu ve Çelikler İnşaat- YSE Yapı Sanayi Tic. AŞ- Polat Yol Yapı Ortak Girişim Grubu teklifte bulunmuştu.

Haberin Devamı