Gazete Vatan Logo

2022 Temmuz ayı kira artış oranı ne olur? En fazla yüzde kaç kira artışı yapılır? İşte 2022 Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama!

Milyonları ilgilendiriyor! Kiraci ve ev sahiplerinin gözü kulağı TÜİK tarafından açıklanacak 2022 yılı haziran ayı enflasyon rakamlarına çevrildi. Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte Temmuz ayı ayında yapılacak kira zammı da belli olacak. Peki, 2022 Temmuz ayı kira artış oranı ne olur? Temmuz ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır? En fazla yüzde kaç kira artışı yapılır? İşte 2022 Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama!

2022 Temmuz ayı kira artış oranı ne olur? En fazla yüzde kaç kira artışı yapılır? İşte 2022 Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama!

Kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiriyor! Temmuz kira zammı belli olacak! Gözler TÜİK’e çevrilirken kritik veri ile birlikte kira zam ayı gelen kiracıların bir yıllık kira arışları da belli olacak. Peki, 2022 Temmuz ayı kira artış oranı ne olur? Temmuz ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır? En fazla yüzde kaç kira artışı yapılır? İşte 2022 Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama!

TEMMUZ AYI KİRA ZAMMI NE KADAR OLUR?

Kiracıları yüksek kira artışından korumak için yeni kira düzenlemesi getirildi. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar devam edecek düzenleme ile kira artışı oranı sabitlendi.

EN FAZLA YÜZDE KAÇ KİRA ARTIŞI YAPILIR?

TBMM Genel Kurulu'nda konut kira artışlarının, 1 Temmuz 2023'e kadar bir önceki kira yılına ait bedelin yüzde 25'ini geçmemesine ilişkin düzenleme kabul edildi.

Kanuna göre, konut kiraları bakımından, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarih ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerli olacak.

Haberin Devamı

Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde değişim oranı geçerli olacak. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersiz sayılacak. Bu hüküm, "taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedelinin, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenmesine" yönelik düzenleme uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanacak.

TEMMUZ KİRA ORANI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Kira Artışı Yapılacak Ay: Temmuz 2022

Girdiğiniz Artış Oranı: Yüzde 25

Kira Artış Tutarı: 750,00 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 3.750 TL