Gazete Vatan Logo

15 yalı parası daha bulması gerekiyor!

Talih Kuşu ihalesini kazanan Net Şans-Hitay parayı ödeyemedi. Yeni teklif, ERG İnşaat ile Ahlatçı’ya gidecek. Yalısını 104 milyon dolara satan Erbilgin ile altın tüccarı Ahlatçı’nın ne yapacağı merak konusu.

15 yalı parası daha bulması gerekiyor!

Rekor üzerine rekor kıran dolar kuru, Türkiye’nin en büyük özelleştirmelerden biri olacak Milli Piyango’yu vurdu. Milli Piyango ihalesine geçen yıl 15 Temmuz’da en yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolar+496 milyon dolar KDV ile veren Net Şans-Hitay ortaklığı, zamanında parayı denkleştiremedi.

Şubat’ta bankalar ile finansman paketinin dokümantasyon sürecinin devam etmesi nedeniyle şans oyunları işletme lisans sözleşmesini imzalamak için 15 Nisan’a kadar ek süre alan Net Holding, parayı yetişemediklerini açıkladı.

Teklif ikinciye gidecek

Net Şans-Hitay’ın Talih Kuşu için sözleşmeyi imzaladığı gün 1.6 milyar dolar ödemesi gerekiyordu. Grubun kararının ardından Net Holding’in hisseleri yüzde 18 oranında geriledi. Net Holding, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan ikinci bir uzatma beklerken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son noktayı koydu. Şimşek, şans oyunları işletme ihalesinde sürecin ikinci iyi teklifi verenle devam edeceğini bildirdi.

Bakan Şimşek’in açıklamasından sonra gözler piyango ihalesinde Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu’nun ardından 2 milyar 750 milyon dolarla ikinci iyi teklifi veren ERG-Ahlatçı ortaklığına çevrildi. Barajdan havalimanına kadar birçok önemli projeye imza atan ve geçtiğimiz günlerde İstanbul Yeniköy’deki meşhur yalısını 100 milyon euroya (104 milyon dolar) Katar Emiri Şeyh Temim’e satan Erbilgin Ailesi’nin sahip olduğu ERG İnşaat ile Çorumlu altın tüccarı Ahlatçı Şirketler Grubu’nun piyasaların ateşinin çıktığı bir dönemde ne yapacağı merak konusu oldu. Ortaklığın sözleşmeyi imzalayabilmesi için ilk etapta 1.6 milyar dolar yani ‘15 Erbilgin yalısının değeri kadar daha para gerekiyor.

Haberin Devamı

Ahlatçı: Sürece hazırız

ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu adına açıklama yapan işadamı Ahmet Ahlatçı, “Nasıl ki ihaleye girerken hazırsak, şimdi de bu sürece hazırız” açıklamasını yaptı. Maliye Bakanı Şimşek’in açıklamalarını televizyondan dinlediğini anlatan Ahlatçı, “Resmi tebliği bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hasılattan yüzde 25 pay

Milli Piyango ihalesini kazanacak olan şirket 10 yıl olan lisans süresince her takvim yılı için elde ettiği hasılattan yüzde 25, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de yüzde 28 pay alacak. Lisans sahibinin, lisansa konu faaliyetleri gerçekleştirmek için yapacağı her türlü işletme, yatırım ve finansman giderleri ile dağıtım kanallarına ödeyeceği satış komisyonu, ikramiye ödeme primleri ve benzerleri bu orana dahil olacak. İhaleyi alan satış hasılatının yüzde 40 ila 59’unu ikramiye olarak dağıtacak. Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş olan mevcut oyunları oynatmaya ve söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebileceği gibi pazara yeni oyunlar da sunabilecek.

Haberin Devamı

11.5 milyarlık ‘şans’ pazarı

- Şans oyunları pazarı 11.5 milyar liralık büyüklüğe sahip.

- 2.5 milyar lira yıllık satış gelirine sahip Milli Piyango İdaresi, piyango bileti, Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara, Süper Loto, Hemen-Kazan’la şans dağıtıyor.

- Milli Piyango son 5 yılda 9.6 milyar lira hasılat geliri elde etti.

- 2013’te en fazla gelir 1.5 milyar lira ile Sayısal Oyun’lardan geldi.

Haberin Devamı

- Milli Piyango bileti satan 15 bin 536 bayi var.

100 milyon euroya sattı

Artvinli işadamı Vural Erbilgin’in yüzde 82.58 oranında hissesine sahip olduğu ERG İnşaat Ankara merkezli bir şirket. ERG İnşaat yurt dışında santröalden otoyola, Türkiye’de barajlardan havalimanına kadar birçok dev projeye imza attı.

Erbilgin’ler son olarak adlarını 100 milyon euroluk fiyat etiketiyle Türkiye’nin en pahalı yalısını Katar Emiri’ne satarak duyurdu. Katar Emiri Şeyh Temim ünlü Erbilgin Yalısı’nı geçtiğimiz günlerde ikinci karısı olan Katar Kraliçesi Anoud için satın almış ve hediye etmişti.

Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Ahmet Ahlatçı’nın yaptığı Ahlatçı Şirketler Grubu’nun ciro su 11.5 milyar lira civarında. Anadolu’nun gizli altın devi olarak bilinen Ahlatçı, kuyumculuktan, doğalgaz tedariğine kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Ahlatçı’nın Türkiye’deki altın bilezik piyasasının yüzde 35’ini, alyans pazarının yüzde 25’ini kontrol ettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı