Gazete Vatan Logo

15 Temmuz’u yaşayıp 950 milyon $ getirdi

15 Temmuz’da darbe girişimine İstanbul’da yakalanan ABD’li şirketin yöneticileri, 950 milyon dolarlık yatırımdan vazgeçmedi. 450 milyon dolar finans, sağlık ve turizm sektörüne ayrıldı.

15 Temmuz’u yaşayıp 950 milyon $ getirdi

Darbe girişimi sonrasında yabancıların Türkiye’ye yatırım iştahı kesilmedi. 15 Temmuz gecesi, darbe girişimi sırasında İstanbul’da bulunan ABD’li yatırımcılar, 950 milyon fonu Türkiye’ye ayırmaktan vazgeçmedi. Bu kapsamda, ABD merkezli Washakie Renewable Energy, Noil Energy Group ve bu şirketlerin fonlarının Türkiye’deki yöneticisi olan SBK Holding, ilk etapta 450 milyon dolarlık yatırım yapacak. Grup, bu fonu sağlık, finansal hizmetler ve turizm sektörüne ayıracak. 2 yıl içinde 500 milyon dolarlık yatırım daha yapacak.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut ile SBK Holding’in Başkanı Sezgin Baran Korkmaz, ABD’den gelecek 950 milyon dolarlık yatırımın detaylarını paylaştı.

Zordaki şirkete yatırım

SBK Holding, ekonomik olarak zora giren ve iflas etmek üzere olan şirketleri kurtarmasıyla tanınıyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin en eski ilaç şirketlerinden Münir Şahin ve Biofarma’yı satın almasıyla adından söz ettiren SBK’nın 11 farklı sektörde 11 şirketi bulunuyor. 450 milyon dolarlık yatırımlarını da zordaki şirketlere yapacaklarını anlatan Sezgin Baran Korkmaz, şu bilgileri verdi: “Turizm, finansal hizmetler ve sağlık sektörüne yatırım yapacağız. Finans ve turizm sektöründeki yatırımlar için hazır diyebiliriz. Turizmde Akdeniz ve Ege’de zorda olan tesisleri alacağız. 5 otel alacağız, 2’siyle anlaştık. Otelleri daha sonra yeni bir zincir haline getireceğiz. Bu yatırımlar sayesinde 3 bin 200 kişiye istihdam yaratacağız.” ABD’den sağlanacak bu fon için görüşmeler yaptıkları esnada darbe girişiminin yaşandığını anlatan Korkmaz, o geceyi şöyle anlattı: “ABD’liler bütün hazırlıkları yaptılar. !5 Temmuz gecesi Beylerbeyi’nde Amerikalı yatırımcıyla köprünün altında bir restoranda yemek yiyorduk. Köprüde tankları görünce tedirgin oldular. Önce terör önlemi zannettik. ‘Birşey olmaz’ dedik. Sonra darbe girişimi olduğunu fark ettik. Ülkesine dönemediği için yatırımcıyı 2 gün misafir ettik. O esnada İstanbul’u gezdirdik. Baktı ki problem yok, buna bizzat tanıklık etti, ABD’ye gider gitmez işlerimizi hızlandırdı. Yatırım yapmaya kadar verdi.”

Haberin Devamı

Olçak’la da görüştü

Haberin Devamı

Korkmaz, ABD’li yatırımcıların aynı gün köprüde şehit olan Erol Olçak’la da görüştüğünü belirterek, “Birlikte internet satış şirketi kurmak için görüşmeler yapıyorduk” dedi.

3 sanayi yatırımı yolda

BAŞBAKANLIK Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, “Türkiye’nin son dönemlerde sanayi yatırımlarından çok katma değeri yüksek ama değeri düşük yatırımlar çektiğini belirterek, “Eğer süreçler biterse yıl sonuna kadar 3 tane sanayi yatırımı açıklama ümidimiz var” dedi.

Türkiye’nin yurt dışındaki algısını değiştirmek ve yatırım çekmek için yaptıkları çalışmalardan da söz eden Ermut, Nisan ayında start-up’larla yatarımcıları bir araya getirin bir zirve yapacaklarını açıkladı. Ermut, yurt dışı yayınlarda da makalelerle yer aldıklarını, lobi ve reklam şirketleriyle çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Milyarlarca $’ı FETÖ kaçırdı

ARDA Ermut, bürokrasinin FETÖ mensubu kişilerden temizlenmesinin pozitif etkisini görmeye başladıklarını belirterek, “Yatırımların çok enteresan biçimde önünün kesildiğini görüyorduk. Bazılarının bundan (FETÖ) kaynaklandığını anlıyorduk. Bunu ölçmek çok zor ama milyarlarca dolarlık yatırımın bu yüzden kaçtığını söyleyebiliriz. Kaç yıldır yatırımlar engelleniyor bilemiyoruz. Yalnızca yeni yatırım kaçırmak değil, mevcut yatırımlarda da böyle süreçler yaşanmış olabilir. Bundan sonra yatırım süreçleri daha hızlı ilerleyecek” diye konuştu.

Haberin Devamı