Gazete Vatan Logo

100 puanlık artış daha

Merkez Bankası’nın 7 Haziran’daki toplantısından 50 baz puanlık faiz artışı bekleyen JP Morgan bu oranı son gelişmelerle 100 baz puana yükseltti. Yatırım bankası, “Sadeleşme yakın” dedi.

100 puanlık artış daha

Enflasyonun Nisan’da beklentilerin üzerine çıkması, dolar/TL rekor üzerine rekor kırarak psikolojik seviye 4.25’i geçmesi, ‘Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 7 Haziran’da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yeniden faizleri yeniden artırabilir mi?’ tartışmalarını başlattı.

TCMB’nin Temmuz’da 50 baz puan faiz artışı yapacağını öngören ABD’li yatırım bankası JP Morgan, “TCMB’nin Haziran’da 100 baz puan faiz artışı yapmasını bekliyoruz, para politikasında sadeleşme de muhtemel” değerlendirmesinde bulundu.

JP Morgan Ekonomisti Yarkın Cebeci’nin yayınladığı raporda, “TCMB daha fazla kredibilite kaybından kaçınmak için daha erken faiz artışı yapmalı. TCMB’nin kötüleşen fiyat dinamiklerine faiz artırarak ve para politikasını normalleştirerek cevap vermesini bekliyoruz. Bu hamlelerin seçim sonrası gelmesi daha etkili olur. Ancak liradaki baskı ve kredibilite problemi düşünüldüğünde gecikme, fiyat dinamiklerini daha da kötüleştirebilir” denildi.

JP Morgan yıl sonu TÜFE beklentisini yüzde 9.5’ten yüzde 10.8’e yükseltti. Raporda, TÜFE’yle ilgili şunlar kaydedildi:

Haberin Devamı

“Enflasyonun döngüsel zirvesine yüzde 12.3 ile Temmuz’da ulaşmasını bekliyoruz. Kasım’a kadar yüzde 12’de kalmasını tahmin ediyoruz. Seçimlerin öne çekilmesiyle 2019’da mali gevşeme riski azaldı. 2019 yılı tahminimizi yüzde 10.5’ten yüzde 9.7’ye revize ettik.”

TÜFE’yi TL tetikledi

TCMB’nin Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda, “Enflasyondaki yükselişte petrol fiyatları ve döviz kuru görünümüne bağlı olarak yükselen enerji ile temel mal grubu fiyatları etkili oldu” ifadeleri kullanıldı. TCMB, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskılarının bir önceki aya kıyasla artarak güçlü seyrini koruduğunu ifade etti. TCMB’nin değerlendirmesine göre, temel mal enflasyonunda TL’deki birikimli değer kaybına paralel olarak alt gruplar genelinde artış gözlendi.