Gazete Vatan Logo

100 kaldıraca sınır

Foreks piyasasında küçük yatırımcıların limit olmaksızın yaptığı işlemlere sınır geliyor. 10 bin liraya kadar işlemlerde 100 değil, 50 katlık kaldıraç uygulanacak

100 kaldıraca sınır

Sermaye Piyasası Kuruluu (SPK) Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş, foreks piyasasına ilişkin yeni düzenlemelerin bu yıl bitmeden tamamlanacağını açıkladı. Ertaş, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Kamera Elinde Geleceğin Cebinde’ kısa film yarışması ödül töreninin ardından soruları yanıtladı.

Ertaş, foreks ile ilgili hazırladıkları tebliği görüşe açtıklarını hatırlatarak, öncelikle forekste işlem yapacak kişilerin “demo”yu kullanacağını söyledi. Ertaş, 10 bin TL’ye kadar daha düşük kaldıraç oranının kullanılacağını ifade etti. Ayrıca, kim ne kadar kazandı, ne kadar kaybetti gibi verilerle de bir data havuzu kurulacağını belirtti. Düzenlemenin 2016’ya sarkmayacağını, bu yıl içinde tamamlanacağını vurgulayan Ertaş, foreks piyasasında kaldıraç oranına ürün ve yatırımcı bazında yeni düzenlemeler getirildiğini belirtti.

Aracılar istemiyor

Son dönemde çok rağbet gören ve Borsa işlemlerinin de önüne geçen foreks piyasasında 2015 işlem hacminin 7.5 milyar doları geçmesi bekleniyor. Foreks piyasasında 2013 yılı 5 milyar dolar, 2014 yılı yaklaşık 6.5 milyar dolarlık işlem hacmi ile kapatılmıştı.

Haberin Devamı

Genel olarak foreks piyasasında işlem yapan aracılar kaldıracın düşürülmesine sıcak bakmıyor. Türk yatırımcıların kaldıraç sınırı gelirse rakip ülkelerde benzer oyunu üstelik vergi avantajı ile yapabileceğine dikkat çekiyorlar. Türkiye’nin vergi düzenlemelerinin zaten piyasa üzerinde bir baskı yarattığını düşünen aracı kurumlar, “Buna bir de kaldıraç sınırı gelirse, işlem hacmindeki istikrarlı yükseliş durur” uyarısını yaptı.

Kaldıraçlı işlem ne anlama geliyor?

Yatırımcı foreks piyasasında elindeki mevcut paranın 100 katına kadar işlem yapabiliyor. Yani finansal okuryazarlığı olmayan da bu işe ilk kez giren de elindeki tüm parayı riske atan 100 katlık bir işlemi, aracı kurumlarda yapabiliyor. Diyelim ki bir yatırımcının elinde 5 bin lirası var. Forekste 500 bin liralık pozisyon açabiliyor. Euro, dolar ya da TL’deki değer artışına ya da azalışına yönelik olarak elindeki varlığı değerlendirebiliyor. Euronun dolar karşısında değerleneceğini öngördüyse ancak dolar euroya karşı değer kazandıysa kaybediyor. Elinde 5 bin lirası olmasına rağmen 500 bin liralık oynadığı için yüzde 1’lik ters harekette yatırdığı tüm parayı kaybediyor. Bu oynak dönemde kaldıracın 50 hatta 25’e düşürülmesi talep ediliyor.

Haberin Devamı