Gazete Vatan Logo

1 yılda yüzde 65 büyüdü!

Yastıkaltında tutulan altınları ekonomiye kazandırdı

Finansbank altın toplama günleriyle yastıkaltında tutulan altınları ekonomiye kazandırdı. Altın hesaplarında yaşanan patlamada şubelerin katkısı çok büyük..

Finansbank Bireysel Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, banka olarak altın bankacılığında iddialı olduklarını belirterek, “ Kasım 2012- Mayıs 2013 döneminde altın mevduatlarımız yüzde 65 oranında artış gösterdi. Altın toplama günleri ile toplanan altınların bu artıştaki payı ise yüzde 33 olarak gerçekleşti.” dedi.

Altın fiyatlarında son dönemde hızlı bir düşüş yaşanmasına karşın yatırımcıların ilgisinin halen sürdüğüne dikkat çeken Aydın, “Altın son günlerde dalgalı bir seyir izlese de, güvenli liman olma özelliği ile yatırımcılar tarafından her zaman uzun vadeli bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor. Türkiye geleneksel olarak altına yatırım yapan bir ülke. Dünyada sadece talebin arttığı dönemlerde değil, her zaman altına ilgi gösteren bir ülkeyiz. Bu nedenle de bizim piyasamızda düşüşler daha yumuşak geçiyor. Piyasayı yönlendiren ekonomik verilere istinaden, bazı dönemlerde farklı yatırım enstrümanları ön plana çıkıyor. Diğer tarafta Altın volatil bir yatırım aracı olsa da, güvenli liman olma özelliği ile yatırımcılar tarafından her zaman uzun vadeli bir yatırım aracı olarak değerlendiriliyor” yorumunu yaptı.

Altın günlerine ilgi büyük

20 yıl önce 384 dolar olan altının bugünlerde 1300 dolardan alıcı bulduğunu hatırlatan Aydın, “Altın arada dalgalanmalar olsa bile orta/uzun vadede hep kazandırmıştır. Fiyatlardaki dalgalanmalar, altını uzun vadeli birikim aracı olarak gören müşterilerimizin tercihlerini doğrudan etkilememektedir. Bu açıdan bakıldığında yatırımcıların altına olan ilgisi, altının önümüzdeki yıllarda da cazibesini korumaya devam edeceğine işaret etmektedir” şeklinde konuştu.

Finansbank olarak altın bankacılığı hizmeti kapsamında 2012 yılında ‘Altın Toplama Günleri’ konseptini hayata geçirdiklerini anlatan Aydın, çalışmalarını şöyle özetledi: “Fiziki Altın Toplama Günlerini 2012 yılı Kasım ayında başlattık, 2013 yılı boyunca devam edecek şekilde planladık. Mevcut müşterilerimizden yoğun ilgi görmemizin yanı sıra, bu çalışmalar sayesinde bankamızla yeni tanışan pek çok müşterimiz oldu. Altın Toplama Günlerini haftanın belirli günlerinde, kararlaştırılmış olan belirli şubelerimizde organize ediyoruz. Müşterilerin getirmiş oldukları altınlar, İstanbul Altın Rafineri uzman ekibi tarafından değerlendirilerek 24 ayar altın karşılığı hesaplanmakta ve müşteri altın hesaplarına gram cinsinden anında yatırılmaktadır. Bu sayede müşterilerimizin, altınını satmadan bankamıza getirerek, altınlarını bankamız nezdinde yatırıma dönüştürebilme imkânını sunuyoruz.”

Özel fonuyla yatırımcıları borsada altınla tanıştırdı

Finansbank müşterileri ‘Altın Biriktiren Hesap‘ta düzenli ödemelerle birikimlerini altında değerlendirebiliyorlar. ‘Altın Biriktiren Hesap’ta, hesaba yarım gram’dan başlayan aylık birikim tutarlarında bile talimat verilebiliyor. Üstelik müşteriler hesaplarına diledikleri zaman ara ödeme yapabiliyor. Aylık ödemelerini ise TL veya altın, döviz cinsindeki herhangi bir Finansbank hesabını kullanılarak ya da herhangi bir Finansbank kredi kartı ile hiçbir komisyon ödemeden gerçekleştirebiliyorlar. Genel Müdür Yardımcısı Aydın, “Müşterilerimiz isterlerse ‘Altın Hesap’ da açabilirler. İnternet, telefon bankacılığı ya da şubeden rahatça açılabilen ‘Altın Hesap’ avantajlı fiyatlarla tasarruf sahiplerine altına yatırım yapma fırsatı sunuyor. Finansbank müşterileri Altın Hesap ile diledikleri zaman gram cinsinden altın alıp satabiliyor.” dedi. Türkiye’nin ilk altın borsa yatırım fonu olan GOLDIST ile yatırımcılara, külçe altına gram bazında yatırım yapma ve altının fiyat değişimlerinden anlık olarak yararlanma imkânı sunduklarını anlatan Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırımcılar, GOLDIST fiyatlarını İMKB’den izleyerek, altın alım satımını GOLDIST’in dar fiyat aralıklarıyla tek işlemde yapabiliyor. Tüm işlemleri İMKB’de işlem yapmaya yetkili herhangi bir banka veya aracı kurum üzerinden internet ve telefon kullanımıyla gerçekleştirebiliyorlar. Saklama, çalınma, kaybolma vb güvenlik problemlerini ortadan kaldıran GOLDIST’te geleneksel altın yatırım araçlarında yüksek fiyat aralıklarına neden olan işçilik maliyetleri de bulunmuyor. Altın Hediye Çeki sayesinde müşterilerimizin mevcut veya yeni açtıracakları Altın Hesap’larından diledikleri miktarda altını sevdiklerine hediye etme fırsatını sunuyoruz”



5 lirayı bile altına çeviriyor

Şekerbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, “Altın mevduatında artış hızı çok yüksek. Altın mevduat hesapları yılbaşından bu yana yüzde 12 artış gösterdi” dedi. Şekerbank’ın aynı dönemde sektör ortalamasının üzerinde büyüdüğünün altını çizen Özciğer, “Geçen yıl altın hesabı müşteri adedimizi yüzde 53 büyüttük. Bu yıl altın hesaplarımızdaki büyümenin geçen yıla oranla Tasarrufun Altın Günü programlarımızın da etkisiyle yüzde 15 seviyelerinde devam edeceğini tahmin ediyoruz” diye konuştu.

Şekerbank olarak Ocak ayında ‘Tasarrufun Altın Günleri’ adını taşıyan bir kampanya başlattıklarını anlatan Özciğer, “ Bu kampanyayla müşterilerimiz işçilik ücreti ve değer kaybı gibi durumlarla karşılaşmadan fiziki altınlarını kolayca banka hesaplarında kaydi olarak değerlendirme imkânına kavuştu. Ayrıca vadeli altın hesabımız ile altın fiyatlarındaki değişimin haricinde müşterilerimize vadeli mevduatın faiz gelirinden de faydalanma imkânını sağladık. Bununla birlikte risk getiri seviyesi yüksek bir alternatif yatırım aracı olan, altın fiyatlarına paralel şekilde hareket eden altın fonumuz ile müşterilerimize yatırım imkânı sağladık. Risk tercih etmeyen müşterilerimiz için de ‘Düzenli Altın Alım Talimatı’ ile vadesiz altın hesaplarına talimatları doğrultusunda fiyat takibi zahmeti olmadan altın alma hizmetini sağlamaktayız” şeklinde konuştu.

Küçük yatırımlara özel bir önem verdiklerini aktaran Özciğer, “Altın yatırımları için, özellikle küçük tasarrufları teşvik etmeyi amaçlayan ürün ve hizmetler sunuyoruz. Altın bankacılığına ilişkin yakın zamanda yeni bir uygulamaya başladık ve küçük birikimlerini altın olarak tasarrufa dönüştürmek isteyenler için bir kanal açtık. Müşterilerimiz, bankamızın bu uygulaması ile hesaplarındaki TL birikimlerini, her ay düzenli olarak gram altın hesabına çevirerek, çalınma veya kaybolma riski yaşamadan altın tasarrufuna dönüştürebiliyor. Bankamızda altın hesapları, 0,01 gram ve katları şeklinde de işlem görebiliyor. Böylelikle müşterilerimize 5 TL ile bile altın hesabı açılabilme imkânı sunuyoruz” diye konuştu. Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Özciğer, “vadeli ve vadesiz altın hesaplarından yapılan tüm işlemleri ücretsiz sunuyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı