Gazete Vatan Logo

Zühtü Müridoğlu Eserleri Nelerdir? Zühtü Müridoğlu Eserleri'nin Özellikleri

Zühtü Müridoğlu heykeltraş olarak bilinen ünlü bir isimdir. Ortaya koyduğu eserlerin arasında günümüzde bile halen ilgi duyulanlar olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca bu ünlü isim ressam olarakta çalışmalar yapmıştır. Yenilikçi ve modern bir anlayışa sahip olmasıyla tanınır. 

Zühtü Müridoğlu Eserleri Nelerdir? Zühtü Müridoğlu Eserleri'nin Özellikleri

Zühtü Müridoğlu, 26 Ocak 1906 yılında dünyaya gelmiştir. Ünlü heykeltraşın ölümü ise 21 Ağustos 1992 tarihinde olmuştur. Hayatı boyunca oldukça önemli işler başarması onu oldukça ön plana çıkarmış. Ünlü ismin hem doğum hem de ölüm yeri İstanbul'dur. Babası ise cami imamı olan Hafız Mehmet Efendi'dir. 

Zühtü Müridoğlu'nun yaptığı her çalışmada özenle iş yaptığı bilinir. Çünkü bu ünlü ismin son derece çalışkan ve mücadeleci yapısı vardı. Okul eğitiminin ardından 17 yaşında Muhsin Ertuğrul'un Ferah Tiyatrosu'nda çalışmaya başladı. Ancak bir süre sonra buradan ayrılarak Sanayi-i Nefise Mektebi'ne başlar. Bu okul şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi’dir. Buradan heykeltraş bölümü mezunu olur. Mezun olduğunda 1928 yılıydı.

Zühtü Müridoğlu Eserleri Nelerdir? 

- Barbaros Anıtı (1944)

- İsmet İnönü Heykeli (1943)

- Atlı Mustafa Kemal Atatürk Heykeli (1946) 

- Anıtkabir'in büyük mefrdvieninin batı tarafı (1953)

Zühtü Müridoğlu yaptığı eserlerin yanında birçokta sergi açmıştır. Çünkü heykeltraş olmasının yanında çokta güzel resim yapardı. 

Haberin Devamı

Zühtü Müridoğlu Eserlerinin Özellikleri

Zühtü Müridoğlu eser ortaya koyarken tüm duygularını dışarıya yansıtır. Ayrıca verdiği tüm eserlerde muhteşem bir yapı vardır. Özellikle ödül aldığı birçok eser olduğunu söylemek mümkündür. 1977 tarihinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülleri dahilinde 'Soyut Ağaç Heykeli' isimli eseri ödül almıştır.

Zühtü Müridoğlu'nun eserlerinde kullandığı materyaller arasında ahşap, taş, bakır ve alçı başta olmak üzere birçok materyal bulunur.

D Grubu Nedir?

D grubu Abidin Dino, Zeki Faik İzer, Elif Naci, Cemal Tollu, Nurullah Berk ve Zühtü Müridoğlu tarafından kurulmuş olan sanatçı birliğidir. Bu isimler arasında yer alan kişiler ressamdır. Heykeltraş olarak sadece Zühtü Müridoğlu bulunmaktadır. Kurulan bu D grubu oldukça başarılı işlere imza atmıştır. Bundan dolayı kuruldukları tarih olan 1933 ve ilerleyen yıllara damga vurduklarını söylemek mümkün olur.