Gazete Vatan Logo

Zimbabve Bayrağı Anlamı Nedir? Zimbabve Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Zimbabve aynı zamanda Zimbabve Cumhuriyeti olarak da bilinmektedir. Zimbabve, denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Afrika kıtasının güney kısmında bulunmakta olan Zimbabve ülkesinin bayrağında ise şeritler halinde bulunan çizgiler, üst kısımda bulunan kırmızı yıldız ve Zimbabve Kuşu bulunmaktadır. Bayrakta bulunan şeritler ise yedi eşit parçaya bölünmüştür. Zimbabve bayrağında yeşil renk, sarı renk, kırmızı renk ve siyah renk yer almaktadır. 

Zimbabve Bayrağı Anlamı Nedir? Zimbabve Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Zimbabve Bayrağı Anlamı Nedir?

Zimbabve bayrağı, günümüzde kullanılmakta olan halini 1980 yılında almıştır. Bayrak yatay şekilde kullanılmakta olan yedi eşit parçalı şeritlerden meydana gelmektedir. Zimbabve bayrağında yer alan yeşil renkler ülkede bulunan tarımsal alanları ve kırsal bölümleri ifade etmektedir. Bayrakta bulunan sarı renkli bölümler ise ülkenin yeraltı kaynaklarını ve zenginliklerini temsil etmektedir.

Zimbabve bayrağında bulunan renklerden birisi de kırmızı olarak bilinmektedir. Bayrakta bulunan kırmızı renk ise ülkenin bağımsızlığını elde etmesi sırasında akıtılan kanı ifade etmektedir. Siyah renkli şerit ise ülke de bulunan siyahi halkı temsil etmektedir. 

Zimbabve bayrağında bulunan ve üçgene rengini veren beyaz renkli kısım ise ileriye götüren yolu ve barışı temsil etmektedir. Bayrakta yer alan sembollerden birisi de yıldız olarak bilinmektedir. Yıldız şeklinin ise iktidarda yer alan partinin sosyalist düşünce yapısını yansıttığı ifade edilebilir.

Yıldızın üst kısmında yer alan kuş ise Zimbabve ülkesinin ulusal sembolü olarak bilinmektedir. Zimbabve bayrağının 18 Nisan 1980 tarihinde kabul edildiğini söylemek mümkün olmaktadır. 

Haberin Devamı

Zimbabve Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Zimbabve bayrağı, yatay olarak yedi eşit parçadan meydana gelmektedir. Bayrağın sırasıyla yeşil renk, sarı renk, kırmızı renk, siyah renk, kırmızı renk, sarı renk ve yeşil renk olarak şeritler halinde oluştuğu söylenebilir. Bayrağın yatay şeritleri üzerine gelecek şekilde beyaz bir zemine sahip olan siyah çerçeveli bir ikizkenar üçgene sahip olduğu bilinmektedir.

Üçgenin iç kısmında ise tam ortasında yer alacak şekilde konumlanmış olan kırmızı ve beş köşeli bir yıldız yer almaktadır. Yıldızın tam üstünde ise yuvasında duran ve ülkenin ulusal sembolü olan Zimbabve kuşu yer almaktadır. 

Ülkenin bayrağında yer alan her rengin ise sembol ettiği bir anlamı bulunmaktadır. Yatay şeritlerde bulunan renkler ülkenin sahip olduğu farklı değerleri ifade etmektedir. Bayrakta bulunan yeşil renk, kırsal alanları ve tarım bölgelerini ifade etmektedir.

Haberin Devamı

Sarı renkli şerit ise yeraltı kaynakları ve zenginlikleri olarak ifade edilebilmektedir. Kırmızı renkli şerit ise ülkenin bağımsızlığı uğruna dökülen kanı simgelemektedir. Bayrakta bulunan siyah renk ise ülkede bulunan siyahi halkı ifade etmektedir.

Ülkenin bayrağında bulunan beyaz rengin ise barışı temsil ettiğini söylemek mümkün olmaktadır. Bayrak ilk tasarlandığı dönemde, Zimbabve kuşu figürü bayrakta yer almıyordu. Ancak sembolün değerinin anlaşılması için bayrağa eklenmiştir. Günümüzde de hala 1980 yılında kabul edilen bayrak kullanılmaktadır.