Gazete Vatan Logo

Yörünge Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Yörüngeler Nasıl Oluşur?

Ders konularında ve astronomi alanlarında en sık geçen kelimelerden biri yörüngedir. Yörünge bir gök cisminin bir çizgi üzerinde ilerlemesine denir. Aynı zamanda mahrek ya da çizilen yol anlamlarına da gelmektedir. Hareketli yol izlenmesi durumlarına yörünge adı verilmektedir.

Yörünge Nedir, Tdk Sözlük Anlamı Ne Demek? Yörüngeler Nasıl Oluşur?

TDK içerisinde de geçen bu kelimenin anlamı gök cisimlerinin bulunduğu konumdan ileriye gitmesi durumu olarak adlandırılır. Üstelik dilimizde de sıkça geçen bir kelime olma özelliği taşımaktadır. Gök cisminin bir yerde izlediği ve çizdiği yol şekline yörünge denir.

Yörünge Nedir?

Yörünge anlamını merak edip araştıran kişiler çeşitli bilgilere ulaşmaktadır. Bu durumda yörüngenin asıl anlamı göz cisminin ilerlediği yol ya da çizdiği yol olarak bilinir. Genel kelime anlamı da astronomik durumları ifade etmektedir.

Gök bilim ile uğraşan kişiler yörünge konusunda çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Her bir gök cisminin içerisinde bulunduğu yörünge farklılık göstermektedir. Yörüngeler mahrek anlamlarına da gelmektedir. Türk Dil Kurumu içerisinde bu kelime cismin kendi içerisinde çizdiği ve izlediği yol anlamı taşımaktadır.

Yörünge TDK Sözlük Anlamı Ne Demek?

Yörüngenin TDK sözlük anlamı yapılan bir hareket eylemi ve çizilen yol anlamlarına gelmektedir. Gök cisimleri yeryüzünde belirli bir alanda ilerlemektedir. İlerlenen bu yola ise yörünge adı verilmektedir. Türk Dil Kurumu ve sözlüğü içerisinde de yörünge anlamı gök cisminin ilerlediği yol olarak adlandırılmaktadır.

Haberin Devamı

Aynı zamanda bu cisim belirli bir yol üzerinde hareket etmektedir. Yörünge içerisinde sürekli bir hareketlilik söz konusudur. Aynı zamanda cismin durması da kendi yörüngesi içerisinde gerçekleşir.

Yörüngeler Nasıl Oluşur?

Yörünge oluşumları gök cisimleri ile alakalı bir durumdur. Her bir gök cismi kendisine ayrı yörünge oluşturmaktadır. Bu yörünge oluşumları sayesinde hareket de artmaya başlar. Yörüngelerde birden fazla gök cismi bulunmaktadır. Bu gök cisimleri birbiri ile çarpışmadan belirli bir hızda ilerlemektedir.

Yörüngenin oluşumunu ve kelime anlamını araştıran kişiler pek çok yeni bilgiye de ulaşmaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda gök cisimlerinin hareketleri ve kendi içerisinde ayrıldığı düzen de anlaşılmaktadır. Her bir gök cismi belirli bir hızda yörünge üzerinde ilerlemektedir.

Yörünge Sözlükte Nasıl Geçer?

Yörünge sözlük içerisinde genel gök bilimi ile uğraşan kişilerin gök cisimlerinin ilerleme hızı ve çizgisi olarak geçmektedir. En sık duyulan bu kelimenin anlamı ise her bir gök cismi üzerinde yörüngenin nasıl gerçekleştiğini açıklar. TDK sözlük içerisinde geçen bu kelime gök cisimlerinin hareketlerini de ortaya çıkartmaktadır. Yörüngelerin hızları göz cismine göre değişmektedir.

Haberin Devamı