Gazete Vatan Logo

Yaban Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Yaban Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Yaban kitap konusu, köye gelen bir yabancı ve halk arasındaki diyaloglardan oluşmaktadır. Yaban roman tarzında geliştirilmiş bir kitaptır. Yazıldığı dönemde yoğun ilgi görerek Türk Edebiyatında hak ettiği yeri almıştır. Yaban yani köye gelen yabancıyı tanımlayan bir takma addır. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun anı-günlük şeklinde kaleme almış bulunduğu bir romandır. Yaban, cehaletin etkileri ve aydınların çaresizliklerini gözler önüne sermektedir. 

Yaban Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Yaban Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Yaban Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir?

Yaban kitap konusu kurtuluş savaşından sonra gelişen olaylardır. Savaşta bir kolunu yitiren Ahmet Celal’in bir Anadolu köyüne yerleşmesini konu almaktadır. Yaban kitabının yazarı Yakup Kadri Karaosmanoğlu’dur. Roman/ Anı ve Günlük tarzında yazılmış bir kitaptır. Tarihi ve sosyal olayları konu eden Yaban kitabı, Realist roman olarak tanımlanmaktadır.

1932 yılında yayımlanan Yaban, Türk Edebiyatının aydınlar ve halk arasında görülen uçurumu açıkça ifade etmektedir. Yabanda olaylar anı ve günlük tarzında devam etmektedir. Halkın ağaya bağlılığı ve aydınlanmayı ret etmesiyle sürmektedir. 

Yaban Kısa Kitap Özeti

Yaban kitabının konusu, savaştan sonra Gazi olarak Eskişehir sınırlarında bulunan Porsuk Çayı civarında bulunan halk ve gelen yabancının öyküsüdür. Ahmet Celal adındaki Yaban, köye gelerek yerleşmiş bulunmaktadır. Köye Emireri Mehmet Ali’nin davetlisi olarak gelmiş olsa dahi devam eden savaşı düşünmeden edememektedir.

Genç bir Subay olan Ahmet Celal bulunduğu köyde, savaşın etkilerine karşı halkın kayıtsızlığını görmektedir. Olaylar Ahmet Celal’in halkın cehaletiyle başa çıkamadığını göstermektedir. Çünkü köy halkının Salih Ağaya bağlıdır, dolayısıyla kendisine yanaşmamaktadır. Köye getirdiği gazeteden durumun ciddiyetini anlatmaya çabalar ancak halk ağanın sözünden çıkamaz.

Haberin Devamı

İçerisindeki Karakterler

Yaban kitabının karakterleri, köy halkı ve Yaban’dan (Subay Ahmet Celal) oluşmaktadır. Yakup Kadri Karaosmanoğlu eseri olarak 1932 yılında yayınlanmış bulunmaktadır. Karakterler;

Salih Ağa; halkı çıkarına göre ezmeye çalışan ağa, çıkarları doğrultusunda halkı kendisine bağımlı hale getirmektedir. 

Ahmet Celal; kolunu savaşta kaybeden ve köye yerleşen Yaban’dır.

İsmail; Emine’nin kocası,

Mehmet Ali; Ahmet Celal’in köye gelmesini sağlayan emir eridir.

Emine; Mehmet Ali’nin kızı İsmail’in ise eşidir. Aynı zamanda kendisine Ahmet Celal ilgi duymaktadır.

Mehmet Ali’nin annesi; toprağıyla geçinmeye çabalayan, cahil ve başkalarının etkisinde kalan bir kadındır.

Haberin Devamı

Bekir Çavuş; bulunduğu ortam özellikleri gereği susmayı seçmektedir. Fakat askerliğini yaptığından dönen haksızlıkların farkındadır.

Yaban kitabı, savaş dönemlerinin güçlüğü, köylerde ağanın halk üzerindeki baskısı gibi durumları göz önüne sermektedir. Türk Edebiyatının klasikleri arasına girmiş bulunmaktadır. Yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu 1932 yılında yayınlamış bulunmaktadır.