Gazete Vatan Logo

Tematik Harita Nedir, Ne İşe Yarar? Tematik Haritalar Hangileridir?

Söz konusu haritaları olduğu zaman tematik harita özellikle günümüzde önemli bir yer taşımaktadır. Çünkü bu haritalar aynı zamanda belli bir konum üzerinden yine belli bir konu dahilinde farklı renklendirme eşliğinde belirleme olanağı tanır. Böylece mekana ait olan bilgiler değişik konu üzerinden ilişkilendirilerek belli bir kalıba sokulur. Bu durum genelde renklendirme ya da sembol kullanımı ile birlikte harita üzerinde gerçekleşmektedir. Günümüzde ise farklı harita türleri üzerinden hazırlanan bu tematik yapı birçok değişik alanda yaygın kullanılmaktadır.

Tematik Harita Nedir, Ne İşe Yarar? Tematik Haritalar Hangileridir?

Tematik Harita Nedir?

Vektör veri üzerinden ele alındığında belirli bir mekana ait bilgiler için seçilen konu üzerinden ilişkilendirilmesi, buna göre sınıflandırılması ve renklendirilmesi ile semboller kullanmak suretiyle gösterilmesidir.

Aynı zamanda veri analizinin en anlaşılır yapısı olarak tematik haritalar öne çıkar. Bu konuda en güçlü yöntemdir ve birçok farklı amaç altında açıklayıcı bir etki oluşturur. Bu sebepten dolayı değişik sınıflandırmalar ve renklendirmeler ile birlikte, mekan ve konu ilişkisi üzerinden kullanım imkanı sağlanır.

Tematik Harita Ne İşe Yarar?

Mekana ait olan bilgilerin seçilen konu üzerinden ilişkilendirilmesi doğrultusunda tematik haritalar oluşturulur. Böylece herhangi bir veri ve konum üzerinden sınıflandırma, renklendirme ve semboller kullanılarak gösterilme işlemi gerçekleşir. Bu da herhangi bir konu açısından ülkenin farklı noktalarındaki durumları karşılaştırma imkanı vermektedir.

Sadece karşılaştırma değil aynı zamanda belli konu kapsamında istatistiki açıdan verilerin ne durumda olduğuna dair etkin bilgi sağlamaktadır. Bu konuda akla gelebilecek olan birçok farklı alanda ele alınarak değerlendirilir ve kullanır.

Haberin Devamı

Tematik Haritalar Hangileridir?

Birçok farklı alan açısından ele alındığında otomatik haritalar öne çıkmaktadır. Özellikle bu açıdan kullanım alanı geniş olduğu için pek çok farklı sektör üzerinden de değerlendirilir.

- Jeoloji

- Ulaşım

- Taşımacılık

- Hava basıncı

- Hava sıcaklığı

- Madencilik

- Tarımcılık

- Denizcilik

- Üretim sektörü

- Ekonomi

- Hava ve toprak kirliliği

- Turizm

Görüldüğü gibi bu şekilde yukarıda verilen birçok farklı kademe doğrultusunda tematik haritalar ön plana çıkmaktadır.

Tematik Haritaların Önemi Nedir?

Geniş bir alanda ve birçok farklı sektörde kullanımı ile birlikte tematik haritalar önemli yere sahiptir. Özellikle belli bir konuma ait olan belli bir özelliği sınıflandırması ve istatistiki veriler çıkarma noktasında değerlendirilir.

Böylece bu veriler değişik alanlarda işlenir ve buna uygun şekilde kullanılır. Bu durum turizm, tarım, ulaşım, ekonomi ve daha birçok farklı alan üzerinden ele alınabilir. Hatta günümüzde en çok kullanılan harita türleri içerisinde geldiğini söylemek mümkün olur.

Haberin Devamı