Gazete Vatan Logo

Tanzanya Bayrağı Anlamı Nedir? Tanzanya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Tanzanya, 1961 senesinde Birleşik Krallıktan ayrılmış ve 1962 senesinde cumhuriyeti ilan etmiş bir ülkedir. Bayrak renklerinde yeşil, sarı, siyah ve mavi renkler bulunmaktadır.

Tanzanya Bayrağı Anlamı Nedir? Tanzanya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Tanzanya Bayrağı Anlamı Nedir?

Tanzanya, Afrika kıtasında yer alan üniter bir devlettir. 1962 senesinde bağımsızlığını ilan etmiş olan ülkenin bayrağı yeşil, sarı, siyah ve mavi renklerden oluşur. Bayrakta soldan sağa doğru yeşil, sarı, siyah, sarı ve mavi renkler vardır. Sağdan sola eğil çizgiler şeklinde olan renklerde sarı renkler ince şerit halindedir.

Tanzanya bayrağındaki yeşil renk ile ülkedeki verimli topraklar anlatılır. Mavi renk ile Hint okyanusu simgelenirken siyah renk ile Afrika halkı temsil edilir. Bayraktaki sarı renk ise ülkedeki yer altı zenginliklerini temsil etmektedir. 

Tanzanya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Tanzanya, 1962 senesinde bağımsızlığını ilan etmiş ve cumhuriyetini kurmuş bir ülkedir. 1964 yılında Tanganika cumhuriyeti ve Zengibar ile birleşmiş ve ismini Tanzanya olarak belirlenmiştir. Tanzanya bayrağında bulunan renkler yeşil, sarı, siyah ve mavi renkleri olarak karşıya çıkar. Her ülkenin bayrağındaki renkler kendine özel olduğundan Tanzanya bayrağındaki renkler de ülkeye has özellikler barındırır.

Haberin Devamı

Bayraktaki yeşil renk ile Tanzanya'daki verimli topraklar simgelenmek istenmiştir. Bayrağın ortasındaki siyah renk ile Afrika halkının ten rengi temsil edilirken mavi renk ise Hint okyanusu simgeler. Tanzanya bayrağındaki sarı şeritler ile de ülkedeki yer altı zenginlikleri anlatılmak istenmiştir. 

Tanzanya Nerede?

 Afrika'nın tam ortasında ve doğu sınırında yer alan Tanzanya üniter bir devlet olma özelliğine sahiptir. Batıda Ruanda, Kongo DC ve Burundi, kuzeyde Uganda ve Kenya ile komşudur. Doğusunda Hint okyanusuna kıyısı bulunan ülke dünyanın 31. en büyük ülkesi konumundadır. Kuzeydoğusu genellikle dağlık olan ülkenin kuzeyinde ve batısında göller bulunur. Büyük ve ekolojik değere sahip doğa parkları ile ünlü olan ülkenin güneyinde Mikumi ve Selous ulusal parkı bulunur.

Ülkenin genelinde tropikal iklim hakimdir ve ziyaret edilmesi için en uygun zamanlar da Haziran ve Eylül ayları arasıdır. Ülkemizden direkt olarak Darüsselam şehrine uçuşlar bulunduğundan seyahat etmek kolaydır. Tanzanya'nın en önemli şehirleri arasında Dodoma, Darüsselam, Bagamoyo ve Arusha yer almaktadır.

Haberin Devamı

Tanzanya Nüfusu ve Başkenti

Tanzanya'nın nüfusu son verilere göre 59.734,218 olarak tespit edilmiştir. Senelik olarak nüfus değişim oranı ise %2,98'dir. Ülkede kilometre başına 67 kişi düşmektedir. Ülkede yaşayanların %20'si kentlerde hayatını sürdürürken %80'i de köylerde yaşamaktadır. 1996 senesine kadar başkenti Darüsselam olan ülkenin daha sonra başkenti Dodoma olmuştur.

Geleneksel olarak başkent sayılan Darüsselam ülkenin gelişmiş bir şehri olarak ön plana çıkar. Tanzanya'da ulusal para birimi olarak Tanzanya Şilini kullanılır. Son senelerde Afrika'nın büyüyen ekonomilerinden birine sahip olan Tanzanya su kaynakları bakımından da önemli bir ülkedir. Ülkenin %60'ı tarımla uğraşırken hayvancılık da ekonomide önemli bir yere sahiptir.