Gazete Vatan Logo

Su Döngüsü Nedir, Nasıl Oluşur? Su Döngüsü Neden Önemlidir?

Doğada yer alan her bir maddenin kendi içerisinde oluşturduğu bir döngü bulunmaktadır. Devamlılığı etkileyen bu döngü su maddesinde de mevcuttur. Suyun oksijen döngüsü bulunmaktadır. Aynı zamanda karbon döngüsü ve azot döngüsü de su döngüsünün birer parçası olarak bilinir.

Su Döngüsü Nedir, Nasıl Oluşur? Su Döngüsü Neden Önemlidir?

Hareketliliği oluşturan bu döngüler zaman içerisinde değişime uğramaktadır. Su atmosferde buharlaşma ve yoğunlaşma meydana getirir. Yağış sonrasında su döngüsü oluşmaya başlar. Hidrolojik döngü olarak da bilinen su döngüsü iklimsel olayların ilerlemesine yardımcı olur.

Su Döngüsü Nedir?

Su döngüsü karbon ve azot döngüsü ile başlar. Bu döngü genellikle yoğun yağış sonrasında meydana gelir. Anı zamanda suyun yerküre üzerindeki duruşunu da etkiler. Suküre atmosfer üzerinde belirli bir süre kalmaktadır. Bu süre boyunca buharlaşma ve yoğunlaşma meydana gelerek gaz olarak yayılır.

Suyun fiziksel hali sıvı, katı ve gaz şeklidir. Bu 3 farklı hali ile iklimsel olaylar yaşam sürekliliğini arttırmaktadır. Üstelik buhar oluşturan bu sular, tatlı su, su buharı ve bulut gibi formlarda oluşmaktadır.

Su Döngüsü Nasıl Oluşur?

Su döngüsünün oluşma aşaması ilk olarak yağışlar ile başlar. Yağışların gerçekleşmesi ile beraber suküre üzerinde bir miktar su birikimi meydana gelir. Ardından hava ile temas eden bu su atmosferde gaz şeklinde yayılmaya başlar. Bu gazlar gökyüzünde su buharı ve bulut oluşturur. Oluşan bulutlar ise genleşerek tekrar yağışların başlamasına sebep olur. Su döngüsü bu şekilde ilerlemektedir.

Haberin Devamı

Su Döngüsü Neden Önemlidir?

Su döngüsü oluşumları iklimin sürdürülebilir olması ve insan yaşamı için oldukça önemlidir. Suyu toplamda 3 farklı hali bulunmaktadır. Bunlar sıvı, katı ve gaz şeklidir. Her bir hali ise su döngüsünün oluşmasına yardımcı olur.

Yaşamın sürekliliğini sağlayan su döngüsü sayesinde bulut ve su buharı oluşmaya başlar. Hem yeryüzünde hem de yeraltında gerçekleşen bu döngü sayesinde iklim görevlerini en doğru şekilde yerine getirmektedir. Okyanus ve tatlı sular da bu bakıma su döngüsünü oluşturmaya yardımcıdır.

Su Döngüsü Nasıl Gerçekleşir?

Su döngüsü olayları suyun hareketliliği ile gerçekleşmeye başlar. Aynı şekilde suyun akışkan olması da bu su buharını harekete geçirmektedir. Suyun yer değiştirmesi ile su döngüsü devamlı artmaktadır. Güneş enerjisi sistemlerinde de suyun döngüsünü su buharı şeklinde oluşmaya başlar.

Haberin Devamı

Kar ve yağmur gibi durumlardan sonra oluşan güneş bu sıvının genleşmesine ve buhar oluşmasına yardımcı olur. Yer çekimi etkisi ile genleşen su buharı tekrar yeryüzüne gelerek burada gaz şeklini alır.