Gazete Vatan Logo

Sri Lanka Bayrağı Anlamı Nedir? Sri Lanka Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Sri Lanka Asya kıtasında ve Hint okyanusunda yer alan bir ada ülkesidir. Sri Lanka'nın resmi adı Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti olarak karşımıza çıkar. 

Sri Lanka Bayrağı Anlamı Nedir? Sri Lanka Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Sri Lanka Bayrağı Anlamı Nedir?

Sri Lanka bayrağı sarı ve turuncu renklerden oluşur. Bayrak iki kısma ayrılır, sol kısmında turuncu ve yeşil iki şerit bulunur. Bayrağın sağ kısmında her köşesinden bir tane olmak üzere toplamda dört adet kızıl renkli dikdörtgen bulunur. Bu dikdörtgen taban içinde elinde kılıç tutan ve yürüyen aslan sembolü yer alır. Bu iki kısım da bayrağın temel rengi olan turuncu renk ile sınırlandırılmıştır ve iki çerçeve şeklindedir.

Yeşil şerit ile Sri Lanka'da azınlık olan Müslümanlar temsil edilir. Turuncu şerit ile azınlık Hindu tamilleri temsil edilirken sarı renk ile de Budizm ve uzun yaşam temsil edilir. Bayraktaki kılıç otoriteyi simgelerken pupil ağacının yaprakları da Budist sembolü olarak bayrakta kullanılmıştır.

Sri Lanka Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Sri Lanka bayrağı iki kısım olarak incelenmektedir. Sol tarafta turuncu ile yeşil şeritler varken sağ kısımda 4 tane dikdörtgen yaban vardır. Bu tabanın içinde elinde kılıç olan aslan sembolü bulunmaktadır. İki kısım turuncu ile sınırlandırılmış ve bayrak içinde iki çerçeve oluşturulmuştur.

Haberin Devamı

Yeşil şerit azınlık Müslümanları, turuncu şerit ise azınlık Hinduları temsil eder. Sarı renk ise bayrakta uzun yaşam için gerekli olan kızıl standartları temsil etmektedir. Bayrakta aslan çok eski bir semboldür ve elindeki kılıç sembolü de otoriteyi temsil eder. Sri Lanka bayrağı 1972 senesinden beri kullanılmaktadır. 

Sri Lanka Nerede?

Asya kıtasının güney kısmında yer alan ülke ada ülkesi konumunda olduğundan başkan hiçbir ülke ile kara sınırı bulunmaz. Ülkeye en yakın olan ülke 31 km kuzeyinde bulunan Hindistan'dır. Hint okyanusuna yakın bir ülke olduğundan Sri Lanka'da geni taşımacılığı ve balıkçılık gelişmiştir.

Nüfusu tahmini olarak 21.413 olan ülkenin dörtte üçü Budist Sinhalilerden oluşur. Başkenti Sri Jayawardenapura Kotte olan ülkenin ticari başkenti ise Colombo olarak kabul edilir. Kolombo 37,31 kilometrekarelik yüz ölümü ile ülkedeki en kalabalık ve büyük şehir olma özelliğine sahiptir.

Haberin Devamı

Sri Lanka Para Birimi Nedir?

Sri Lanka'da resmi para birimi olarak Sri Lanka Rupisi kullanılır. Sri Lanka merkez bankası tarafından basılan ve dağıtılan para birimi ülkede resmi olarak kullanılır. Sinhala ve Tamilce dillerinin konuşulduğu ülkede bu iki dil resmi dil olarak kabul edilir.

Türkiye ile Sri Lanka arasındaki saat farkı da 2,5 saattir. Ülkemiz Sri Lanka'ya göre 2,5 saat daha geridedir. Ülkenin genelinde muson iklimi görülür ve tarım ürünü olarak da en çok pirinç ile çay yetiştirilir. En çok ihraç ettiği ürün çaydır. Ülkede ortalama yaşam süresi ise erkeklerde 72, kadınlarda da 78 olarak karşımıza çıkar.