Gazete Vatan Logo

Sevr Antlaşması Özeti Ve Önemi... Sevr Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Sevr antlaşması Osmanlı devletine dayatılan sözde barış antlaşması olarak tanımlanabilir. Sevr antlaşması aynı zamanda İstanbul hükümeti tarafından imzalanan ancak askıda kalan bir antlaşma olarak da bilinmektedir. Bu antlaşmaya bakıldığında Anadolu'daki birçok bölge diğer Avrupalı devletler tarafınca paylaşılacaktır. Milli mücadelenin doğmasına neden olarak geçen Sevr antlaşması büyük ölçüde önemli maddeler içeren bir anlaşmadır.

Sevr Antlaşması Özeti Ve Önemi... Sevr Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Sevr Antlaşması Özeti

Dünya savaşı itilaf ve ittifak devletleri arasında geçti. 1. Dünya savaşını kaybeden tarafta yer alan Osmanlı devleti, bu büyük savaştan büyük yıkımlar alarak ayrılmıştı. Savaşta kaybeden taraf olan ittifak devletlerinin her biri adına antlaşma yapmak üzere toplanan itilaf devletleri Paris barış konferansında görüşmelere başladı.

Toplanan itilaf devletleri, ittifak devletlerinin her biri adına özel bir antlaşma oluşturdu. Kaydeden tarafta yer alan Osmanlı imparatorluğu için de Sevr antlaşması hazırlandı. Paris barış konferansında yapılan bu antlaşma tamamen Osmanlı devletinin aleyhine idi. Öyle ki antlaşmaya bakıldığında Anadolu'nun büyük bir kısmı itilaf devletlerine veriliyordu.

Sevr antlaşması; İstanbul hükümeti, İtalya, Fransa, Japonya ve İngiltere arasında imzalandı. Antlaşmanın Fransızca, İtalyanca ve İngilizce dillerinde yazıldı. Sevr antlaşması büyük ölçüde önemli maddeler içermekte idi. Boğazların egemenliğinden, Osmanlı'nın toprak bütünlüğüne dek pek çok maddeyi barındıran bu antlaşma sonucunda ise milli mücadele başladı.

Haberin Devamı

Sevr antlaşmasını kesin olarak reddeden Osmanlı, Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliği ile Milli mücadeleyi başlattı. Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkması ile Sevr antlaşmasını reddederek milli mücadeleyi başlamış oldu. Anadolu'da kurulan düzensiz ordu olan Kuvay-ı Milliye ordusu, Sevr antlaşmasını reddetti. Anadolu tarafında düşmana karşı büyük direniş başlattı.

Başlatılan bu direniş sonucunda Sevr antlaşması Osmanlı imparatorluğuna zorla dayatılmış olsa da sadece İstanbul hükümeti tarafından imzalanmıştır. Daha sonra, Sevr antlaşması yerine Lozan antlaşması gerçekleşti. Böylelikle Sevr antlaşması askıda kalmış ve tarihe karışmış bir antlaşma olarak geçti.

Sevr Antlaşması Önemi

Sevr antlaşmasının maddelerine göre Osmanlı imparatorluğunun bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü bozan bir antlaşma olduğu görülmektedir. Bu antlaşma milli mücadeleyi başlatması nedeniyle de önemli bir antlaşma olarak geçer.

Sevr Antlaşması Tarihi

10 Ağustos 1920 tarihinde Sevr antlaşması imzalanmıştır.

Haberin Devamı

Sevr Antlaşması Maddeleri 

- Osmanlı devletinin başkenti İstanbul olarak kalacaktır.

- Osmanlı devleti İtilaf devletlerinin sunmuş olduğu Sevr antlaşmasına uymaz ise İstanbul'u Osmanlı devletinin elinden alacaktı.

- Doğu Trakya ve Batı Anadolu Yunanistan'a bırakılacaktır.

- 12 Ada ve Rodos ise İtalya devletine bırakılacak.

- Ege adalarının tümü Yunanistan'a verilecek.

- Osmanlı devletinin Doğu Anadolu bölgesinde yeni bir Ermeni devleti kurulacaktır.

- Musul ve Irak İngiltere'ye bırakılacak.

- Boğazlar tüm devletlere açık olacak. Savaş sırasında bile savaş gemileri boğazdan sorun yaşamadan geçirilecek. Ayrıca boğazları kontrol edecek bir komisyon kurulacak. Bu komisyonda herhangi bir Türk üye yer alamayacak.

- Kapitülasyonlar devam edecek.

- Azınlıklar kendi okullarını açacak.

- Osmanlı, savaş tazminatı ödemeyecek.

- Batı Anadolu İtalya devletine ait olacak.

- Hicaz ise bağımsız bir devlet olacaktır.