Gazete Vatan Logo

Sergüzeşt Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Sergüzeşt Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Sergüzeşt Samipaşazade Sezai tarafından yazılmış bir kitaptır. Kitabın konusu kölelik ve cariyelik sistemine olan eleştiridir. 

Sergüzeşt Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Sergüzeşt Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Sergüzeşt Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir?

Sergüzeşt, yazıldığı dönem bakımından oldukça eski bir kitaptır. Buna rağmen günümüze başarılı bir eleştiri getirir ve günümüzde de hala sevilerek okunur. Sergüzeşt kitabı toplam 141 sayfadan oluşmaktadır ve yazarı da Samipaşazade Sezai'dir.

Kitabın ana konusu cariyelik ve kölelik sistemine olan eleştiridir. Döneminde büyük ses getirmiş olan kitap hem başarılıdır hem de etkileyici bir dille anlatılan konu güzel bir şekilde işlenmiştir.

Sergüzeşt Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler

Kitapta daha 9 yaşındayken insan tacirleri tarafından kaçırılmış ve devlet adamı Mehmet Efendinin konağına satılmış Kafkas kökenli Dilber anlatılır. Geldiği evde sürekli eziyet gördüğü için çok mutludur fakat Mehmet Efendi'nin tayini çıktığında Dilber evden kurtulur. Daha sonra farklı bir eve satılır ve Asaf Paşa'nın evinde yaşamaya başlar. Burada oldukça iyi bir eğitim alır ve Fransızca öğrenmeye başlar.

Asaf Paşa'nın resme ilgisi olan oğlu Celal Dilber'in resmini çizer ve zamanla aralarında sevi bağı oluşmaya başlar. Asaf Paşa her ne kadar iyi bir insan olsa da bu aşka onay vermez. Dilber'i gizli bir şekilde başka yere satar ve Mısır'da bir ağanın evine gider. Dilber burada haremde olmayı kabul etmez ve sonucunda da birçok işkence görür.

Haberin Devamı

Yaşadığı eziyetler ile kötü günler geri gelmiştir ve Dilber bunalıma girer. Nil nehri kıyısına gelip kendini nehre atar ve hem yaşayamadığı aşkı kalbine gömer hem de canına kıyarak hayatına son verir. Sergüzeşt kitabındaki karakterler Asaf Paşa, Dilber, Mustafa efendi ve Celaldir. 

Sergüzeşt Ne Zaman Yazıldı?

Sergüzeşti 1888 tarihinde Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınmış bir kitaptır. Türk edebiyatında romantizmden realizme geçiş eseri olarak kabul edildiği için önemli bir yere sahiptir. Döneminde konusu bakımından büyük yankı uyandırmış olan eser Türk klasikleri arasında yerini almıştır. 

Samipaşazade Sezai Kaç Eseri Var?

Samipaşazade Sezai her ne kadar hem döneminde hem de döneminden sonra Sergüzeşt eseri ile anılsa da farklı eserleri de bulunmaktadır. Yazarın diğer eserleri arasında Konak, İclal, şiir, küçük şeyler, kitaplarına alınmamış hikayeleri ve bir düşmüş kadın eserleri vardır.

Haberin Devamı

Tanzimat döneminden sonra yetişen ve ikinci edebi nesildeki en kuvvetli yazarlardan biri olarak kabul edilmektedir. Türk edebiyatına kattıkları ile ön plana çıkan Samipaşazade Sezai Türk edebiyatında Sergüzeşt eseri ile bilinir.