Gazete Vatan Logo

Rusya Bayrağı Anlamı Nedir? Rusya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Rusya bayrağı klasik 3 renkten oluşur ve uluslararası düzeyde bu renkler ile birlikte temsil edilmektedir. Yatay şekilde sırasıyla üst tarafta beyaz, ortada mavi ve alt tarafta ise kırmızı yer alır. Her birinin belli anlamı bulunması ile beraber aynı zamanda renkler bir bütün olarak da bir yapıyı oluşturmaktadır

Rusya Bayrağı Anlamı Nedir? Rusya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Bu bağlamda Rusya Federasyonu olarak bilinen Rusya, bayrağın renkleri üzerinden Panslavizm’i temsil etmektedir. Yani Panslavizm’in renkleri olan beyaz, mavi ve kırmızı kullanılarak Rusya bayrağı hazırlanmıştır. Ülkenin pek çok yapısını ve tarihini ele almak suretiyle anlamlar sunar.

Rusya Bayrağı Anlamı Nedir?

Dünya çapında en büyük ve en güçlü ülkelerden biri olarak şüphesiz Rusya yer alır. Geçmişten günümüze pek çok defa toprakları ve devlet ile üniter yapısı değişmiş bir ülkedir. Buna bağlı olarak ise günümüzde 3 farklı renk üzerinden Panslavizm’i anlatan yapı doğrultusunda bayrak sunar. Bu kapsamda beyaz renk Rusya bayrağı üzerinde tanrıyı temsil etmektedir.

Mavi ise Rusya ülkesinin dünya çapındaki hükümdarlığını ifade eder. Daha doğrusu Rusya'da hükümdarı temsil etmek suretiyle kullanılır. Kırmızı renk ise halkı temsil eder ve bayrak içerisindeki en önemli renk olarak değerlendirilmek suretiyle bilinir. Bu üç renk bir araya gelmesi ile birlikte Panslavizm üzerinden Rusya tarihini anlatmaktadır.

Haberin Devamı

Rusya Bayrağı Nasıl Oluştu?

Rusya bayrağı ilk olarak 1699 yılında ortaya çıktı ve Rus Ticaret gemileri adına kullanıldı. Rusya İmparatorluğu'nun resmi bayrağı haline gelmesi ise 1917'deki Ekim devrimi ile birlikte gerçekleşti. Aynı zamanda bu durum 1896 yılında verilen bir kararname ile zaten uzun yıllardır kullanılıyordu. O yüzden mavi ve beyaz ile kırmızı renk üzerinden Panslavizm doğrultusunda oluşmuş bir bayraktır.

Varsayım açıdan Slav ırkını tek bir çatı altında devlet halinde toplamak Panslavizm olarak bilinmektedir. Yani bu durum Rusya ve çevre bölgesindeki ülkelerin bir araya gelmesiyle beraber oluşmuş bir federasyon olarak öne çıkar.

O yüzden bu anlam üzerinden Panslavizm renkleri ile birlikte Rusya bayrağı ortaya çıkmıştır. Günümüzde hala bu geçerliliği değerlendirilmekte olup, 3 farklı renk üzerinden taşımış olduğu anlam doğrultusunda kullanılmaktadır.

Rusya Bayrağı Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Köklü bir tarihe sahip olması ile beraber Rusya 3 farklı renk üzerinden bayrağını oluşturmaktadır. Çok uzun yıllardır aynı renk doğrultusunda ve her bir rengin anlamı eşliğinde ifade edilir.

Haberin Devamı

- Rusya bayrağı üzerindeki en üst renk olan beyaz tanrıyı ifade etmektedir.

- Ortada bulunan mavi ise Rusya hükümdarlığını ve hükümdarı ifade eder.

- En alt kısımdaki kırmızı renk ise halka temsil etmektedir.

Bu şekilde Rusya Devleti üzerinden federasyon kapsamında üç değişik renk eşliğinde bayrak kullanılmaktadır. Özellikle bu bayrak bir bütün olarak ele alındığında Panslavizm’i anlatmak suretiyle değerlendirilmektedir. Yani Slav ırkını bir araya getiren bir devlet olarak değerlendirilir.