Gazete Vatan Logo

Polonya Bayrağı Anlamı Nedir? Polonya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Polonya, Orta Doğu'da bulunan bir ülkedir. Polonya'nın bayrağı iki yatay şerit halinde üstte beyaz, altta kırmızı renkten oluşur. 

Polonya Bayrağı Anlamı Nedir? Polonya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Polonya Bayrağı Anlamı Nedir?

Polonya bayrağı ilk kez 13. yüzyılda kullanılmaya başlanmıştır. İlk bayrağı yalnızca beyaz olan bu bayrak Polonya krallığının arması olarak kabul edilirdi. Polonya'nın ulusal sembolü olan bayrak günümüzde ise iki yatay şerit şeklinde kırmızı ile beyaz renklerinden oluşmaktadır.

Kırmızı renk ile ulusal kahramanların döktükleri kan sembolize edilmiştir. Bayraktaki beyaz umudu, saflığı, barışı ve huzuru temsil etmektedir. Beyaz renk Polonya halkının dost canlısı ve barışçıl olduğunu göstermektedir. 

Polonya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Polonya bayrağı iki yatay şeritten oluşmaktadır. Bayraktaki kırmızı renk ile ülkenin bağımsızlık için girdiği savaşlar ve hayatını kaybeden askerler temsil edilir. Bayraktaki beyaz renk ile barış, hoşgörü ve özgürlük temsil edilir.

Polonya ülkesi toplamda 16 idari bölgeden oluşur ve ülkede toplam 58 şehir vardır. En büyük idari bölgeleri arasında Varşova, Zielona Gora ve Ludzin vardır. Ülkenin en kalabalık şehirleri Lodz, Krakow ve Wroclaw şehirleridir. 

Haberin Devamı

Polonya Nerede?

Orta Avrupa'da yer alan Polonya Cumhuriyetinin doğusunda Beyaz Rusya, güneyinde ise Slovakya bulunur. Konumu bakımından Avrupa Birliği için özel bir yere sahip olan ülke Bug nehrinin üzerindeki sınırı ile AB'nin doğu sınırı kabul edilir. Merkezi bir konumu olmasından dolayı lojistik faaliyetler kolaydır ve her sene ülkeye yapılan göç sayısında da artış gözlemlenir.

Hizmet sektöründe önemli yatırımlar yapan ülke tarım ve sanayide de oldukça gelişmiştir. Avrupa Birliğindeki en büyük ekonomisi olan 8. ülke olan Polonya 2004 senesinde Avrupa Birliğine katılmıştır. Polonya'da arpa, buğday, çavdar ve şeker pancarı yetiştirilirken küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık da yapılır. 

Polonya İklimi Nasıldır?

Polonya'da yaz aylarında genellikle haftada birkaç kere yağmur yağar. Özellikle de Haziran ve Temmuz aylarında hava sıcaklıkları çok yüksek olur ve senenin en sıcak günleri yaşanır. Bu aylarda ortalama sıcaklık 25 derece olur.

Kış aylarına geldiğinde ise yoğunluk değişse de en çok Kasım ile Mart ayları arasında kar yağışı gözlemlenir. Kış aylarında hava sıcaklığı -5 derecelere kadar düşer. Ülkenin en soğuk bölgeleri doğu ve kuzey bölgesi olarak karşımıza çıkar.

Haberin Devamı

Polonya Mutfağı

Polonya'da daha çok et yemekleri tercih edilmektedir. Tavuk eti, Hindi eti, balık eti, domuz eti ve dana eti en çok tercih edilen etler arasındadır. Sebzeler genelde iklime bağlı olarak dondurulmuş bir şekilde satılır ve bu şekilde de tüketilebilir.

Tarımın gelişmiş olmasından dolayı lahana, patates gibi birçok sebze ülkede bulunur. Bunların yanında kuru bakliyat da ülkede sık sık tüketilmektedir. Kahvaltı çeşitliliği bakımından da zengin bir mutfağa sahip olan Polonya'da en çok sevilen yemeklerden biri de çorbadır. Her restoran ve kafede günün her saatinde çorba bulmak ve çorba içmek mümkündür.