Gazete Vatan Logo

Ortaöğretim başarı puanı nedir, OBP nasıl hesaplanır? YKS ortaöğretim başarı puanı (OBP) hesaplama!

Ortaöğretim başarı puanı nasıl hesaplanır? Ortaöğretim başarı puanı (OBP) hesaplama ile ilgili aramalar YKS’de baraj puanının kaldırılmasıyla gündeme geldi. YÖK, YKS sınav puanı hesaplanırken ortaöğretim başarı puanının eklenerek yerleştirmelerin yapılacağını duyurdu. Pek, ortaöğretim başarı puanı nedir, OBP nasıl hesaplanır? İşte YKS ortaöğretim başarı puanı hesaplama

Ortaöğretim başarı puanı nedir, OBP nasıl hesaplanır? YKS ortaöğretim başarı puanı (OBP) hesaplama!

YKS 2022 kılavuzu yayımlanmasıyla, öğrenciler YÖK baraj puan uygulamasının da kaldırıldığını öğrendi. YÖK tarafından yapılan açıklamaya göre sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türlerinde sınav puanı hesaplanmasında uygulanan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında, TYT puan türü için 150, sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulanmayacak. Puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI (OBP) NEDİR?

Ortaöğretim Başarı Puanı, ortaöğretimden mezun olan öğrencilerin almış oldukları derslerden elde ettiği başarı puanına denilmektedir.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR?

Türkiye genelinde liseye geçiş yapacak öğrencilerin değerlendirilmesi ile ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden Lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak OBP'ye dönüştürülür. Böylelikle, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de 500 olarak elde edilir. 50'nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirmeye alınır.

Haberin Devamı

Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde on ikisi (katsayı=0,12) merkezi sınavdan alınan puanlara eklenerek adayın yerleştirme puanları hesaplanır.