Gazete Vatan Logo

Milli Mücadele Kahramanları... Kurtuluş Savaşı Kahramanları Kimlerdir?

Milli Mücadele döneminin başarılı olmasında kahramanların etkisi oldukça çoktur. Erkek ve kadın fark etmeden herkes elinden geleni yapmıştır.

Milli Mücadele Kahramanları... Kurtuluş Savaşı Kahramanları Kimlerdir?

Kurtuluş Savaşı ülkemizin dönüm noktası olan savaşlardan birisidir. Çünkü 1. Dünya Savaşı sonrasında sömürgeci ülkeler hemen harekete geçmişlerdi. Aralarında yaptıkları antlaşmalar ile Osmanlı Devleti'ni paylaşma arzuları vardı. Ancak Mustafa Kemal önderliğinde bir direniş başlamıştır. Bu direniş Kurutuş Savaşı veya Milli Mücadele olarak adlandırılır. Ayrıca Mili Mücadele döneminde kahramanlık göstermiş olan kişiler günümüzde halen hafızalarda yer almaktadır. 

Milli Mücadele Nedir? 

Kurtuluş Savaşı veya Milli Mücadele birçok kaynakta İstiklâl Harbi olarak da geçmektedir. Çünkü bu mücadele tam anlamıyla bir bağımsızlık savaşı olmuştur. 19 Mayıs 1919 yılında başlayan mücadele 11 Ekim 1922 tarihinde son bulmuştur. Tabi bu son ülkemizin kurtuluşu adına olumlu şekilde yankı bularak dikkat çekmiştir. Yani başlatılan mücadelenin sonuçları oldukça ses getirmeyi başarmıştır. 

Milli Mücadele döneminde birçok savaş yapılmıştır. Tabi bu savaşlarda ülkemiz adına kayıplar olduğu da görülmüştür. Ancak tarihler 11 Ekim 1922 yılına geldiğinde Mudanya Ateşkes Antlaşması yapılır. Böylelikle Türkiye ve Yunanistan arasında yaşanan çatışmalar sona ermiş. Ayrıca İstanbul, boğazlar ve çevresi güvenli hale gelmiştir. Bunun yanında bu antlaşma birçok sonucuyla bir zafer olmuştur. 

Haberin Devamı

Milli Mücadele Kahramanları

Milli Mücadele döneminin başarılı olmasında kahramanların etkisi oldukça çoktur. Erkek ve kadın fark etmeden herkes elinden geleni yapmıştır. Tabi bazı isimler bu dönemin kahramanları olarak hafızalarda yer etmişlerdir. Bu kahramanlar içerisinde şu isimleri sayabiliriz;

Şahin Bey

Gördesli Makbule

Yörük Ali

Kara Fatma

Sütçü İmam

Şerife Bacı

Nezahat Onbaşı

Kurtuluş Savaşı Kahramanları Kimlerdir?

Şahin Bey

Asıl adı Mehmet Sait olan Şahin Bey'in Fransız işgal kuvvetlerine büyük bir darbe vurduğu bilinir. Çünkü Fransız kuvvetlerine erzak taşıyan büyük bir konvoy Şahin Bey sayesinde bozguna uğratılmış. Ayrıca 'Düşman cesedimi çiğnemeden Antep'e giremez!' demiştir. 

Gördesli Makbule

19 yaşında Kuvayi Milliye güçlerine katılan Gördesli Makbule henüz 22 yaşında hayatını kaybetmiştir. 

Haberin Devamı

Yörük Ali

'Efelerin Efesi' lakabıyla bilinen Yörük Ali, Yunan işgali altında bulunan Aydın'da büyük bir mücadele başlamasına neden olmuştur.  

Kara Fatma

Yiğitliği ile bilinen Kara Fatma, 300 kişiye varan adamlarıyla beraber Bursa'yı ve birçok yeri işgalden kurtarmayı başarmıştır. 

Sütçü İmam

Sütçülük yapan Sütçü İmam, Kahramanmaraş'ta ilk mücadeleyi başlatarak Milli Mücadele kahramanı olmuştur. 

Şerife Bacı

9 aylık bebeği ile cepheye yardıma koşan ve cephane taşıyan Şerife Bacı, donarak hayatını kaybetmiş. 

Nezahat Onbaşı

12 yaşında onbaşı unvanı alan Nezahat Onbaşı cepheye birçok silah taşıyarak kahraman olmuştur. 

Kurtuluş Savaşı Neden Başarılı Olmuştur?

Türk Milleti her zaman için bağımsız yaşamayı benimsemiştir. Bu düşünce eskiden beri böyle devam etmiştir. Ancak 1. Dünya Savaşı ve yaşanan gelişmeler bağımsızlığı kaybetme konusunda tehdit oluşturmuş. Çünkü savaşın olumsuz etkileri ülkemizde görülmüş ve çoğu yer işgal altına girmiştir. Fransızlar, İngilizler ve daha birçok millet halkımızın özgürlüğünü elinden almak istemişlerdir. Tabi bunun kolay olmayacağı belliydi.

Haberin Devamı

Bağımsızlığı tehlike altına giren ülkemiz topraklarında yaşayan herkes birlik olmaya başlamış. Mustafa Kemal'in önderliğinde Kurtuluş Savaşı başlayınca herkes ülkesi için bir şeyler yapmaya gayret göstermiş. İşte bu gayret sonucunda Milli ruh canlanmış. Böylelikle Milli Mücadele başarılı olmuştur.