Gazete Vatan Logo

Miladi Takvim Nedir, Ne İşe Yarar? Miladi Takvimin Özellikleri Nelerdir?

Takvim; vaktin, gün, hafta, yıl ve yüzyıl olarak parçalara bölünerek, belli sıra içerisinde gösterildiği çizelgelere verilen isimdir. Takvim içerisinde belirlenen zamanlar dünya, ay, güneş gibi astronomik olayların hareketleri baz alınarak düzenlenmektedir.

Miladi Takvim Nedir, Ne İşe Yarar? Miladi Takvimin Özellikleri Nelerdir?

Kimi toplumlar içerisinde takvimler suların çekilmesi ve yükselmesi, hasat vakitleri gibi doğa olaylarına bakılarak belirlenmiştir. Bununla beraber miladi takvim, çok eski zamanlarda düzelenmiş olup, halen kullanılan bir takvimdir. Dünya çapında çok yaygın şekilde kullanılmaktadır. 

Miladi Takvim Nedir?

Miladi takvim; Gregoryen takvim olarak da isimlendirilmektedir. Ancak çoğu insan bu takvimi, Miladi takvim şeklinde bilmektedir. Bu takvim; Papa XIII. Gregorius tarafından, Jülyen takvimin yerine düzenlenmiştir. Milat'ı tarihin başlangıcı şeklinde kabul etmektedir.

Bunun yanı sıra Dünya'nın Güneş'in çevresindeki dönüş zamanı olan 365 gün ve 6 saatlik zaman dilimini, 1 sene olarak kabul etmektedir. Dünya çapında en çok kullanılan takvim şeklinde bilinen miladi takvim, yıl içerisinde 10.8 hata payı ile en hassas ve en güvenilir takvim olarak tanımlanmaktadır. 

Miladi Takvim Ne İşe Yarar? 

Miladi takvim; Gregorius tarafından düzenlenmiş bir takvim olup, en az hata payına sahip, en güvenilir takvim olarak belirtilebilir. Bunun dışında İsa'nın doğmuş olduğu seneyi milat şeklinde kabul eden bu takvim, Dünya'nın Güneş çevresindeki dönüş süresini ele almaktadır. Bu takvim dünya çapında en yaygın şekilde kullanılan takvimdir. Miladi takvim; günümüzde kullandığımız takvim olarak da tanımlanabilir. 

Haberin Devamı

Miladi Takvimin Özellikleri Nelerdir?

Miladi takvimin bilinen bir diğer adı; Gregoryen şeklindedir. Bu takvim; Jülyen takvimin yerine yapılmıştır. Miladi takvimin öncüsü; Papa XIII. Gregorius'tur. Bunun yanı sıra milat şeklinde İsa'nın doğduğu sene alınmıştır. Miladi takvimin kabul yılı ise 4 Ekim 1582 senesidir. Bunun dışında ilerleyen tarihlerde Avrupa çapında kabul edilmiş ve diğer ülkelere de yayılmıştır.

Osmanlı Döneminde önceden Hicri takvim kullanılırdı. Ardından Rumi takvim kullanılmıştır. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti döneminde ise Miladi takvime geçiş yapılmıştır. Miladi takvim kullanımına ise 1926 senesinde cumhuriyetin ilanından sonra başlanmıştır. 

Miladi takvim; Dünya'nın Güneş çevresindeki dönüş zamanı olarak bilinen 365 gün 6 saatlik zaman dilimi, 1 sene şeklinde kabul edilmektedir. Günümüze dek kullanılan takvimler içerisinde hatası minimum olan takvim, Miladi takvimdir. Miladi takvim neredeyse gerçek ekinoks senesi ile birebir olarak bilinmektedir. Yılın başı; 1 Ocak şeklinde kabul edilmektedir. Bununla beraber zaman dilimi 24 saat olarak kabul edilmektedir. 

Haberin Devamı

Dünya'nın Güneş çevresindeki tam turunun 365 gün 6 saat sürmesinden ötürü, her sene sonunda 6 saatlik bir vakit artmaktadır. Bununla birlikte Şubat aynın 28 yerine 29 çekmiş olduğu seneler artık yıllarla bu 6 saatlik zaman bir güne çevrilmiştir. Artık yıllar ise her 4 yılda bir tekrar etmektedir. Miladi takvim, dünya çapında en yaygın kullanılmakta olan ve hata payı en az olan takvimdir.