Gazete Vatan Logo

Mihver Devletler Hangileridir? 2. Dünya Savaşı Mihver İttifakı Kimlerden Oluşur?

İkinci Dünya Savaşı sırasında müttefik devletlere karşı birlik olmuş olan ülkeler Mihver Devleti olarak bilinmektedir. Bu ülkenin başında Almanya olmak üzere İtalya ve Japonya gelir. İlk başta İkinci Dünya Savaşı sırasında bu üç ülke bir araya gelerek Mihver devletleri oluşturmuştur. Daha sonra ise Balkanlar başta olmak üzere birçok farklı bölgeden devletler bu gruba katılmıştır.

Mihver Devletler Hangileridir? 2. Dünya Savaşı Mihver İttifakı Kimlerden Oluşur?

Türkiye Cumhuriyeti'nin de buraya katılması istenmiş ancak o dönem Türkiye bu savaşın dışında kalmayı başarmıştır. İki Dünya Savaşı'nın sonunda Mihver Devletleri dağıldığı vakit, Balkanlar da yeniden düzenlenmiş ve farklı sınırlar çizilmiştir. Bu sebepten dolayı Balkanlar'ın günümüz çizgilerini belirleyen önemli tarihler içerisinde yer aldığını ifade etmek mümkün.

Mihver Devletler Hangileridir?

Almanya merkezli olarak birçok farklı devlet Mihver Devletleri grubu bünyesinde toplamış ve İkinci Dünya Savaşı'na katılmıştır. Bu doğrultuda Mihver Devletleri içerisinde birçok farklı ülke yer alır.

- Nazi Almanya

- İtalya krallığı

- Japonya

- Romanya Krallığı

- Macaristan krallığı 

- Slovakya Cumhuriyet

- Bulgaristan Krallığı

- Yugoslavya krallığı

Bu ülkelerin büyük bir çoğunluğu Balkan devletleri tarafından oluşur. Zaten o dönem Balkan Devleti'nin önemli bir kısmı Almanya kontrolü altına girmişti. İkinci Dünya Savaşı'nı kaybeden Mihver Devletleri ise daha sonra Balkan ülkeleri olarak birçok farklı sınır çizgisi doğrultusunda değişmiştir. Bunlar içerisinde Ayrıca İtalya daha sonra Mihver devletler ayrılarak müttefik devletlerin bünyesine katılmıştır.

Haberin Devamı

2. Dünya Savaşı Mihver İttifakı Kimlerden Oluşur? 

Mihver Devletlerin en büyük 3 ortağı ikinci Dünya Savaşı sırasında Almanya, İtalya ve Japonya olarak öne çıkar. Bu üç önemli ittifak doğrultusunda Mihver devletleri grubu kurulmuştur. Daha sonra ittifak devletlerine karşı savaşacak geçen İkinci Dünya Savaşı'na gerçekleştirmişlerdir. Bu üçlü ittifak daha sonra balkan devletlerinin girmesi ile beraber genişlemiştir.

1940'lı yılların başlarında geniş bir devlet bünyesinde ulaşan Mihver ittifakı, Nazi Almanya’sı liderliğinde Ekin Dünya Savaşı'nı gerçekleştirilmiştir. Ancak Balkan devletleri ile beraber Japonya ve Almanya İkinci Dünya Savaşı'ndan yenilgiyle ayrılmıştır. Bunun içerisinde İtalya devleti yoktur çünkü daha sonra o ülke müttefik devletlere katılmıştır.

İkinci Dünya Savaşı Sırasında Türkiye Cumhuriyeti Kimlere Katılmıştır?

İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye Cumhuriyeti tarafsız olan ülkeler içerisinde yer alır. Aslına bakılırsa Türkiye Cumhuriyeti'nin Mihver devletlerine katılacağı düşünülüyordu. Ancak o dönem büyük bir başarı gösteren Türkiye Cumhuriyeti ve hükümet, için Dünya Savaşını katılmayarak tarafsız kalma başarısını göstermiştir. O yüzden ikinci dünya savaşı içerisinde girmeyen ve savaşmayan ülkeler içerisinde yer alır.

Haberin Devamı

İkinci Dünya Savaşı'na Hangi İttifak Kaybetmiştir?

İkinci Dünya Savaşı Mihver Devletleri ile beraber müttefik devletlerarasında gerçekleşmiştir. Mihver Devletleri Almanya, İtalya ve Japonya ile beraber Balkan ülkeleri bünyesinde birleşmiştir. Müttefik devletler ise Amerika liderliğinde İngiltere, Fransa, Rusya ve birçok farklı ülke doğrultusunda genişlemiştir. Ancak savaşın sonunda Mihver Devletleri Savaşı kaybederek yenilgiye uğramıştır.