Gazete Vatan Logo

Masif Arazi Nedir, Nerelerde Görülür? Türkiye'deki Masif Arazi Örnekleri Nelerdir?

Dünyanın değişik ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'nin farklı bölgelerinde ve şehirlerinde de masif arazi bulunmaktadır. Aynı zamanda bu araziler günümüzde birçok farklı amaç altında ele alınır ve kullanılır. Genel çerçevede ise deprem bölgesi içerisinde olmayan oluşumlar şeklinde anlatılan arazilerdir. Yani bu bölgeler deprem unsurlarını geçmiş ve artık depremin etkilemediği alanlar şeklinde ifade edilebilir. Özellikle yüz binlerce ve hatta milyonlarca yıl içerisinde oluşmuş olan kara parçaları biçimde de anlatmak mümkündür.

Masif Arazi Nedir, Nerelerde Görülür? Türkiye'deki Masif Arazi Örnekleri Nelerdir?

Masif Arazi Nedir?

Farklı jeolojik dönemler içerisinde meydana gelmiş olan, yıkıcı bir yapıya sahip deprem riskinin bulunmadığı alanlar masif arazi olarak ifade edilmektedir. Yani diğer bir ifadeyle ele alındığında deprem riskinin bulunmadığı araziler şeklinde anlatmak.

Özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde çok fazla ortaya çıkan araziler olarak ön plana çıkar. Hem tarım ve hayvancılık hem de şehirleşme bakımından çok fazla kullanılan geniş alanlar olarak da ele alınabilir. O yüzden deprem riskinin bulunmaması ile birlikte önemli bir yere sahip olduklarını ifade etmek mümkün olur.

Masif Arazi Nerelerde Görülür?

Masif araziler genel olarak aynı zamanda daha çok düzlük alanlar şeklinde ifade edilebilir. Diğer yandan jeolojik olarak ele alındığında deprem bölgesi ve riskinin minimum seviyede bulunan noktalarda görüldüğünü eklemek mümkündür.

Birçok değişik bölge açısından ele alındığında günümüzde masif araziler Türkiye'de çok fazla bulunmaktadır. Daha çok düzlük alanlar ve aynı zamanda jeolojik olarak ele alındığında deprem riskinin olmadığı bölgelerde görüldüğünü söylemek gerekir.

Haberin Devamı

Türkiye'deki Masif Arazi Örnekleri Nelerdir?

Türkiye'nin birçok farklı yerinde olduğu gibi dünyanın değişik noktalarında da masif araziler bulunmaktadır. Özellikle jeolojik açıdan ele alındığında farklı noktalarda masif araziler ön plana çıkar. Bunlar özellikle Türkiye açısından bakıldığında oldukça önemlidir.

- Kaz Dağları

- Menderes

- Anamur - Tokat

- Bitlis masif

- Tokat masifi

- Sultandağı masifi

- Erzincan Çayırlı

- Gümüşhane Kelkit civarı

- Nevşehir

- Kırşehir

- Kızılırmak bölgesi

- Bitlis mas

- Van

- Muş'un Güney bölgeleri

Bu gibi daha birçok farklı alanda yayılmış olan masif araziler bulunmaktadır. Aynı zamanda bu araziler herhangi bir şekilde deprem riskini taşımaz ya da minimum seviyede tutar.

Masif Araziler ve Depremler

Masif araziler aynı zamanda deprem riskinin çok düşük olduğu noktalar şeklinde ifade edilmektedir. Bu sebepten dolayı jeolojik olarak bakıldığında kırmızı ile çizilmemiş olan kısımlar, aynı zamanda düz alanlar şeklinde değerlendirilir. Bu düz alanlar ise depremin olmadığı masif araziler şeklinde anlatılmaktadır. Bu sebepten dolayı Özellikle şehirleşmenin bu noktalarda çok fazla olduğunu söylemek mümkündür.

Haberin Devamı