Gazete Vatan Logo

Makedonya Bayrağı Anlamı Nedir? Makedonya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Makedonya bayrağı, aynı zamanda Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin resmi bayrağıdır. Aynı zamanda pek çok milli ve resmi törende de kullanılır. Ülkenin milli kimliğinin çok önemli bir simgesi ve sembolü olan bu bayrak ise, aynı zamanda Makedon halkı için çok değerlidir.

Makedonya Bayrağı Anlamı Nedir? Makedonya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Makedonya Bayrağı Anlamı Nedir? 

Makedonya bayrağı, bir çeşit Balkan ülkesi olarak bilinen Kuzey Makedonya’da sıkça kullanılan bayrağa verilmiş olan isimdir. Ülke Sovyet egemenliğinden çıktıktan sonra ülke tarafından kullanılmaya başlayan Makedonya bayrağı, daha sonra Yunanistan ile yaşanan çeşitli anlaşmazlıklar nedeni ile değişmiştir. En son ise, 1995 yılında günümüzde kullanılan bayrak kabul edildi.

Makedonya’nın bağımsızlığının ve birliğinin temel göstergelerinden birisi olan bayrak, ülkede anayasa ile güvence altına alındı. Aynı zamanda nasıl asılması gerektiğine kadar pek çok maddede bayrak ile ilgili detaylı kanunlar konulmuştur.

Makedonya Bayrağı Nasıl Oluştu?

Bayraklar, sadece ülkeleri temsil eden simge ya da semboller değildir. Bayraklara yüklenmiş olan anlamlar ise, bağımsızlığının kıymetini bilmesine ve ulusun birlikte yaşamaya devam etmesine yönelik bir hatırlatma özelliği taşır. Bayrakların anlamları ise, daha çok ülkenin geçmişte elde ettiği önemli başarılardan ya da uğradığı büyük hezimetlerden esinlenerek oluşturulur. 

Haberin Devamı

Makedonya bayrağı, söz konusu olduğu zaman da bu durum her zaman geçerlidir. Ülkenin bayrağı ise, hem tarihten hem de yakın geçmişten bazı göstergeler taşır. Makedonya bayrağı ise, zemininde tek bir renkten oluşur. Bu renk ise, kırmızıdır. Zemin için bu seçilmiş olan bu renk ise, ülkenin hem Sovyet döneminde hem geçmiş dönemlerinde hem de hayatını kaybeden savaşçıların kanını temsil eder.

Savaşçı bir kimliği ile dikkat çeken Makedonya, tarih boyunca pek çok farklı savaşa sahne oldu. Makedonya bayrağı üzerinde ise bir de güneş figürü bulunur. Bayrağın tam orta noktasına yerleştirilen güneşin, bayrağın dört bir yanına eşit bir şekilde dağıtılan 8 adet ışını bulunur.

Kullanılan bu sembolün ise, Büyük İskender’in babasının mezar taşından esinlenerek dizayn edildiği iddia edilir. Bir başka görüşe göre ise, bayrak üzerinde bulunan bu güneş, ülkedeki mevcut geleceği ve umudu işaret eder. 

Makedonya Bayrağı Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Kuzey Makedonya bayrağının renkleri, aynı zamanda panslavizm renkleri olan kırmızı ve beyazı bayraklarında kullanmayan tek ülke olarak bilinir. Bağımsızlıklarını tamamen kazandıktan sonra bayraklarında ise kırmızı bir zemin üzerinde bulunan sarı bir güneş yer alır. Kuzey Makedonya’nın Başkenti ise Üsküp şehri olarak bilinir.

Haberin Devamı

Makedonya Bayrağı Tarihi

Makedonya bayrağı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin resmi bayrağı olarak kullanılır. Bayrağın tarihi ise, Makedonya'nın Yugoslavya Sosyalist Federatif Cumhuriyeti'nin çok önemli bir parçası olduğu dönemlere kadar uzanır. Bu dönemde ise, Yugoslavya bayrağı, Makedonya'da kullanılıyordu.

Makedonya bayrağı ise, 5 Ekim 1995 tarihinde ülke tarafından kabul edildi. Bayrak tasarımı ise, pek çok Makedon vatandaşı tarafından büyük bir sevinçle karşılandı. Bu durum ise ülke için yeni bir dönemin başlangıcını simgeler.