Gazete Vatan Logo

Mai Ve Siyah Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Mai Ve Siyah Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Mai ve Siyah 1897 senesinde Osmanlı döneminde Halit Ziya Uşaklıgil tarafından kaleme alınmıştır. 328 sayfalık bir eser olan Mai ve siyah servet-i fünun döneminde yazılmış kitaplar arasındadır.

Mai Ve Siyah Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Mai Ve Siyah Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Mai ve Siyah Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir?

Mai ve Siyah yazarı Halit Ziya Uşaklıgil eserdir. Osmanlı döneminde yazılmış olan eser toplamda 328 sayfadır. Halit Ziya Uşaklıgil'in yazdığı en önemli eserlerden biri olan Mai ve siyah servet-i fünun döneminde bir edebi manifestosu olarak görülmüştür.

Mai ve siyah kitabının konusu gen bir şairin kara yani siyah felaketlere düşüşüdür. Kitaptaki ana fikir ise insan hayatına çıkan tüm zorluklara karşı ne olursa olsun mücadele etmeli ve boş hayallere kesinlikle kapılmamalıdır şeklindedir. 

Mai ve Siyah Kitap Özeti ve İçerisindeki Karakterler

Ahmet, okul hayatında son sınıfa geçtiği zaman babası vefat eder ve kız kardeşiyle annesinin tüm sorumlulukları onun üstüne kalır. Evdeki tüm maddi sıkıntıları Ahmet çekeceği için kurduğu bütün planları yarıda bırakmak zorunda kalır. Türk edebiyatını ilerletmek ve edebiyata yön vermek isteyen Ahmet eğitim hayatında Fransızca öğrenmiştir ve bu nedenle kitap tercümanlığına başlar.

Geçimini sağlamak için zengin çocuklarına ders verir fakat bir arkadaşı onun edebiyata ilgisini bildiğinden Mir-aı- Şunn gazetesine girmesini önerir. Ahmet işe girer ve okul hayatına da devam eder. Gazetedeki çalışmaları ile herkesin takdirini toplar ve kız kardeşinin iyi biriyle evlenmesini ister. Arkadaşının kız kardeşine aşık olur ve onunla kendisi evlenmek ister.

Haberin Devamı

Yıllarca bir eser üzerinde çalışır ve gazete patronu birden ölür. Yerine patronun oğlu olan Vehbi geçer ve Ahmet'in kız kardeşiyle evlenir. Fakat kız kardeşi evlenince Vehbi'nin içki içtiği ve kumar oynadığı ortaya çıkınca kötü günler başlar. Bir gün kız kardeşinin evli olduğunu öğrenir fakat Vehbi onu dövdüğünden hastanelik olur ve çocuk düşer.

Hastaneye kaldırılan kız kardeşi İkbal burada vefat eder ve Ahmet Vehbi'den nefret eder. Vehbi, Ahmet'in gazetedeki işine son verir ve hayat Ahmet için zorluklar getirmeye başlar. Mai ve siyah kitabındaki karakterler Ahmet, Hüseyin, Raci, Lamia, İkbal ve Vehbi'dir.

Mai ve Siyah Ana Fikri Nedir?

Eserin ana fikri insanların hayatlarında her zorluğa karşı güçlü durması gerektiğidir. Kitapta insanlar hayal kursalar bile hayatın karşılarına farklı şeyler çıkarabileceğidir. Siz her ne kadar hayal kursanız da hayat karşınıza zorluklar çıkarabilir ve hayallerinizden vazgeçmek zorunda kalabilirsiniz. 

Haberin Devamı

Halit Ziya Uşaklıgil Eserleri

Aşk-ı memnu

Mai ve siyah

Sefile

Bir acı hikaye

Solgun Demet

Bir ölünün defteri

Kırık hayatlar

Sanata dair

İhtiyar dost