Gazete Vatan Logo

Londra Antlaşması Özeti Ve Önemi... Londra Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Balkan Savaşı neticesinde Osmanlı İmparatorluğu'nun savaşı kaybetmesi sebebiyle yapılan antlaşma Londra Antlaşması olarak bilinmektedir. 1913 yılında gerçekleşen bu antlaşma Osmanlı Devleti ile Bulgaristan krallığı arasında yapılmıştır. Yapılan bu antlaşma ile beraber Osmanlı Devleti'nin Balkan bölgesindeki sınır Midye Enes arasında kalmıştır.

Londra Antlaşması Özeti Ve Önemi... Londra Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Aynı zamanda Selanik ve Güney Makedonya Yunanistan'a verilmiş olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli toprak kaybına sebep olmuştur. Tabii bununla birlikte birçok farklı maddesi ve önemi ile beraber ülke tarihinin büyük antlaşmaları arasında geldiğini söylemek mümkündür.

Londra Antlaşması Özeti ve Önemi

Londra Antlaşması 1 Balkan Savaşı'nın ardından Osmanlı imparatorunun kaybetmesi neticesinde gerçekleştirilen bir antlaşmadır. Özellikle büyük borçlar ve iç çatışma ile beraber Osmanlı Devleti'nin gücünü kaybetmesi sebebiyle, Balkan Savaşları kaybedilmiştir.

Tabii bunun dışında dışarıdan birçok ülkenin yine duruma el atması da savaşın kaybedilmesine neden olmuştur. Sonuç olarak 30 Mayıs 1913 yılında Bulgaristan Krallığı ve Osmanlı Devleti arasında bir antlaşma imzalanmıştır.

Bu antlaşma özellikle Balkan topraklarında Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli kayıplar yaşamasına sebep olmuştur. Onlar içerisinde Güney Makedonya ve Selanik Yunanlılara verilerek büyük kayıp yaşanmıştır. Aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırı Midye-Enez sınırına kadar çekilmiştir. Bu yönleriyle önemli bir anlaşma olması üzerinden öne çıktığını söylemek gerekir.

Haberin Devamı

Londra Antlaşması Tarihi ve Maddeleri

Osmanlı Devleti'nin çöküş döneminde gerçekleştirilen 1. Balkan Savaşı büyük bir kayıp ile beraber sonlanmıştır. Bunun neticesinde Londra Antlaşması yapılmıştır. 30 Mayıs 1913 tarihinde gerçekleştirilen bu antlaşma, Bulgaristan Krallığı ve Osmanlı Devleti arasında gerçekleşmiştir.

Aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin Balkanlarda gücünü önemli oranda kaybetmesine sebep olan bir antlaşma olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü bu savaşın kaybedilmesi ile birlikte toprak bütünlüğü Osmanlı Devleti açısından önemli oranda azalmıştır. Tabii bununla beraber bu antlaşmanın birçok farklı maddesi bulunur.

- Osmanlı Devleti'nin sınır bölgesi Midye-Enez Hatta olacaktır.

- Selanik ve Güney Makedonya Yunanistan'a verilecektir.

- Orta ve kuzey Makedonya Sırbistan'a devredilecektir.

- Girit adasındaki tüm hatlar müttefik Kuvvetleri bırakılacaktır.

Haberin Devamı

- Ege adalarının geleceğini saptanması büyük devletlere bırakılacaktır.

Yapılan bu antlaşma ve maddeler ile birlikte özellikle Bulgaristan Kralı önemli avantajlar elde etmiştir. Ancak Osmanlı İmparatorluğu büyük güç kaybetmesi ile birlikte Balkanlardaki toprakların önemli bir kısmını da kaybetmiştir. Sonuç olarak Osmanlı Devleti'nin sadece Bulgaristan ile sınırı kalmıştır.

Londra Antlaşması Kimler Arasında Yapılmıştır?

Dünya Savaşı öncesi Osmanlı Devleti'nin çöküş döneminde olması ile beraber en önemli kayıplarından biri Londra antlaşmasıdır. 1. Balkan Savaşı sonucunda Osmanlı İmparatorluğu'nun bu savaşı kaybetmesi ile birlikte Londra Antlaşması gerçekleşmiştir.

Bu konuda taraflar ise Osmanlı İmparatorluğu ve Bulgaristan krallığıdır. Ancak aynı zamanda Yunanistan'ı ve Sırbistan'ı da önemli oranda etkilediğini söylemek mümkündür. Çünkü farklı Balkan toprakları sadece Bulgaristan'a değil, aynı zamanda Yunanistan ve Sırbistan'a da bırakılmıştır.