Gazete Vatan Logo

Kuzey Şansi Antlaşması Özeti Ve Önemi... Kuzey Şansi Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Kuzey Şansi antlaşması büyük Hun İmparatorluğunun zaferini işaret eden önemli anlaşmalardan birisidir. Hun İmparatorluğu tarihin ilk Türk imparatorluğu olarak bilinmektedir. Büyük Hun İmparatoru Metehan devletini köklü toplum haline getiren hükümdarıdır.

Kuzey Şansi Antlaşması Özeti Ve Önemi... Kuzey Şansi Antlaşması Tarihi Ve Maddeleri...

Kuzey Şansi Antlaşması Özeti ve Önemi Nedir?

Büyük Hun İmparatorluğu ile Çin devleti arasında süre gelen uzun uyuşmazlıklar yerini savaşa bırakmıştır. Çinliler Hun devletini yok etmek için tüm yolları denemiştir. Ancak Büyük Hun imparatorluğunun gücü Çinli devletinin mağlubiyetini sağlamıştır. Çinliler kendilerini korumak amacıyla MÖ 214 yılında Çin seddini inşa etmişlerdir.

Ancak bu sağlam yapı dahi Çinlileri Hun imparatorluğuna karşı koruyamamıştır. Çin Seddi yapısı itibariyle bu gün dünyanın en muhteşem yapıları arasında yer almaktadır. Bu anlamda kültür turları içerisinde en fazla tercih edilen yerler içerisinde bulunmaktadır. Hun İmparatorluğu İle Çinliler arasında yapılan bu antlaşma devrin ilk yazılı antlaşmasıdır.

Kuzey Şansi Antlaşması, Büyük Hun İmparatorluğu ile Çin devleti arasında imzalanmıştır. Büyük Hun İmparatoru Metehan Asya da Türklerin gücünü bu antlaşmayla kanıtlamıştır. Kuzey Şansi Antlaşması Çinlilerin Hun imparatorluğuna vergiye bağlanmasıdır.

Kuzey Şansi Antlaşması Tarihi ve Maddeleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Kuzey Şansi Antlaşması Büyük Hun İmparatoru Metehan ile Çin devleti arasında MÖ 318 yılında imzalanmıştır. Kuzey Şansi Antlaşması sayesinde Çinliler Türkler tarafından en büyük yenilgisini almıştır. Kuzey Şansi antlaşma ismi Çin devleti sınırları içerisinde yer alan Şansi bölgesinden almaktadır. Kuzey Şansi antlaşması maddelerine detaylarıyla bakılacak olursa;

- Hun İmparatorluğu Kuzey Şansi antlaşmasıyla Çin devletini vergiye bağlamıştır.

- Kuzey Çin bölgesine kadar Büyük Hun İmparatorluğu topraklarına katmıştır.

- Türklerin ilk yazılı antlaşması Kuzey Şansi antlaşmasıdır.

Kuzey Şansi Antlaşması Sonuçları Nelerdir?

- Kuzey Şansi antlaşması sonucunda Çin devleti Türklerin devleti olan Hun imparatorluğuna geçmiştir.

- Hun İmparatorluğu kuzey Çin'e kadar topraklarını genişletmiştir.

- Büyük Hun İmparatorluğunun Hükümdarı Metehan Büyük Hun devleti içerisinde yaşamaya başlamıştır.

- Çin devleti sınırları içerisine yerleşmek yasaklanmıştır.

- Bu antlaşma sayesinde bir çok ticari antlaşmaların yolunu açmıştır.

Haberin Devamı

Kuzey Şansi Antlaşması Hangi Savaşın Sonucudur?

Büyük Hun İmparatorluğu Asya kıtasında büyük topraklara sahip ilk Türk devletidir. Asya bölgesinde yer alan Çin devleti ile siyasi, askeri sorunlar zaman içerisinde savaşlara sebep olmuştur. Türk Çin ilişkileri geçmiş dönemden itibaren sürekli bir çekişme söz konusu olmuştur. Bu durum sonucunda Çinlilerin kendilerini koruması için Çin Seddi yapılmış ancak buna rağmen kendilerini Türklere karşı koruyamamıştır.

Bu durumun sonucunda Kuzey Şansi savaşı, Kuzey Şansi antlaşmasıyla sona ermiştir. Kuzey Şansi antlaşması İki güçlü devlet olan Hun ile Çin arasında imzalanmıştır. Bu antlaşmasının sonucunda Çinlilerin Türkler ile arasındaki ilişki biraz olsun düzelmiş hatta uzun yıllar boyunca ciddi anlamda Ticaret ilişkileri söz konusu olmuştur. Bu anlamda çeşitli ticari antlaşmalar yapılmıştır.

Kuzey Şinasi Antlaşması geçerliliğini uzun yıllar boyunca korumuş önemli antlaşmalar arasında yer almaktadır.