Gazete Vatan Logo

Kolombiya Bayrağı Anlamı Nedir? Kolombiya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Kolombiya bayrağı İstiklal marşı ve kalkanı ile birlikte Kolombiya Cumhuriyeti'nin ulusal sembollerinden biridir. Bu, farklı ulusal hükümet örnekleri tarafından kullanılır ve verildiği kullanıma göre varyasyonlar gösterebilir. Kolombiya bayrağında, sarı, mavi ve kırmızı şeklinde üç yatay şerit bulunur.

Kolombiya Bayrağı Anlamı Nedir? Kolombiya Bayrağı Nasıl Oluştu, Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Bayrağın renkleri genellikle iki yoldan biriyle yorumlanır. Bir versiyon, sarının egemenliği ve adaleti, mavinin sadakat ve uyanıklığı ve kırmızının gösterilen yiğitliği ve İspanya'dan bağımsızlık savaşları sırasında elde edilen zaferi simgelediğini belirtir. 

Kolombiya Bayrağı Anlamı nedir?

Kolombiya bayrağının renklerine verilen yoruma ilişkin ilk açıklamalardan biri 1819 yılında Angostura Kongresi tarafından yapılmıştır. Bayrağın anlamını ilk açıklayan Francisco Antonio Zea idi. Zea, sarı şeridin "federasyonu seven ve seven insanları" temsil ettiğini vurguladı. Kolombiya'nın resmi bayrağı üstte sarı, ortada mavi ve altta kırmızı olmak üzere üç yatay şeritten oluşur.

Tepedeki sarı şerit bayrağın yarısını, diğer ikisi de diğer yarısını eşit olarak kaplar. Orijinal versiyon 1806'da kabul edildi, ancak 26 Kasım 1861'e kadar mevcut versiyon resmi ulusal bayrak yapıldı. Bayrağın üç rengi, 1830'da yıkılan kısa ömürlü bir cumhuriyet olan Gran Colombia'nın kullandığı renklere benziyor.

Kolombiya Bayrağı Nasıl Oluştu?

Haberin Devamı

Kolombiya bayrağının tarihi Kolombiya, Ekvador ve Venezüella bayrakları, bayrakları farklılaştıran çeşitli eklemeler olsa da, benzer bir sırayla aynı renkleri paylaşır. Üç ülke de Francisco de Miranda tarafından tasarlanan Gran Colombia'nın renklerini benimsedi. Almanya'ya yaptığı keşif gezilerinden birinde karşılaştığı Hamburg Burger Guard'ın renklerinden ilham aldı.

İngilizler 1901'de İspanyol Amerika'yı özgürleştirmeyi planlarken, önerilen bir bayrağın üç renkli on versiyonunu hükümete sundu, ancak hepsi reddedildi. 12 Mart 1806'da, Venezüella seferi sırasında kiralık bir gemiye sarı-mavi-kırmızı bayrağı çekerek bayrağın ulusal bir sembol olarak ilk kez kullanıldığını işaret etti.

1831'de Gran Colombia çöktü ve Kolombiya, Yeni Granada Cumhuriyeti'nin bir parçası oldu. Resmi bayrağı dikey kırmızı, mavi ve sarı şeritlerden oluşuyordu. 1861'de ülke resmi olarak mevcut bayrağı resmi bayrağı olarak kabul etti. 

Kolombiya Renkleri Ne Anlama Geliyor?

Kolombiya bayrağının renkleri sarı, mavi ve kırmızıdır. Bu renklerin anlamı, onları açıklayan kişiye göre değişebilir. Bayrağa yaygın olarak verilen bir anlam olduğu gibi, ne anlama geldiklerinin resmi bir versiyonu da vardır.

Haberin Devamı

Kolombiya bayrağının renklerinden, sarı, İspanyollar gelene kadar Kolombiya'nın sahip olduğu altını, mavi, ülkenin iki okyanusla bağlantısını ve kırmızı da Kolombiyalıların İspanya'dan bağımsızlık mücadelelerinde harcadıkları kanı temsil eder. 

Mavi şerit, bölgeyi İspanya'nın boyunduruğundan ayıran denizlere bir gönderme ve kırmızı, İspanyol egemenliği altına girmektense savaş tercihini gösteren yemin gibi. Aynı tonda, renklerin İspanya bayrağındakiyle aynı olduğuna inanılıyor, ancak merkezde Zea tarafından önerilenle aynı anlamı ifade eden bir mavi bulunmaktadır. 

Günümüzde resmi kurumlar tarafından ifade edilen anlam, daha popüler inançlardan ve bazı yönlerden çok daha büyük farklılıklar göstermektedir.