Gazete Vatan Logo

Kırgıbayır Nedir, Nasıl Oluşur? Türkiye'de Kırgıbayır Örnekleri Nelerdir?

Şiddetli yağan yağmur ve sel sularının kolay aşınan arazilerde birikmesi ve arazinin girintili çıkıntılı hal almasıdır. Türkiye'de kırgıbayır yeryüzü şekline rastlamak mümkündür. 

Kırgıbayır Nedir, Nasıl Oluşur? Türkiye'de Kırgıbayır Örnekleri Nelerdir?

Kırgıbayır Nedir, Nasıl Oluşur?

Şiddetli bir şekilde yağan yağmur ve sonucunda ortaya çıkan sel suları bitki örtüsünün olmadığı, kolay aşınan arazileri aşındırmaktadır. Zaman içinde de ortaya çıkan bu aşınma sonucu arazilerde girintiler ve çıkıntılar olur. Bu görüntüye coğrafyada kırgıbayır yeryüzü şekli adı verilir. Genellikle şiddetli yağışın olduğu yerlerde karşılaşılmaktadır.

Bir tür aşınma şekli olan kırgıbayır rüzgar ve sel sularıyla birlikte yağışın etkisi ile oluşmaktadır. Kırgıbayır görülen alanlar için tarım yönünden elverişsiz olduklarını söylemek mümkündür. Ülkemizde Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde sık sık kırgıbayır ile karşılaşmak mümkündür.

Diğer adıyla badlands olan kırgıbayır yeryüzü görüntüsünün dikkat çekici bir şekilde olduğu da bilinir. Kırgıbayır hem ülkemizde hem de dünyada sıkça karşılaşılan oluşumlardandır. Ülkemizdeki en meşhur örneği Nallıhan kırgıbayırıdır ve Ankara il sınırları içinde yer alır.

Türkiye'de Kırgıbayır Örnekleri Nelerdir?

Türkiye'de ve dünyada kırgıbayır yeryüzü şekli ile karşılaşmak mümkündür. Ülkemizde en bilinen kırgıbayır yeryüzü şekline sahip olan alan Nallıhan kırgıbayırıdır. Ankara'da yer alan Nallıhan dünyadaki sayılı örnekler arasındadır. Ülkemizde İç Anadolu bölgesinde ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde de kırgıbayırlar ile karşılaşılabilir.

Haberin Devamı

Kırgıbayır Özellikleri Nelerdir?

Türkiye sınırları içinde olan yüzey şekillerinden biridir ve rüzgar ya da sel sularıyla aşınan engebeli, yerleşime elverişli olmayan kurak yerlerde görülür.

Dar vadiler, dere yarıkları ve kanyon gibi yeryüzü şekilleriyle ilişki içindedir. Bu alanlarda ulaşım imkansıza yakındır.

Yağış bulut patlaması sonucu ortaya çıkar, ana kaya zayıftır ve nem tutamayacak kadar çorak yerlerde ortaya çıkar.

Dünya üzerindeki en meşhur örnek Amerika kıtasında bulunur. Kanada ve ABD'de çok fazla kırgıbayır örneğine rastlamak mümkündür.

Engebeli ve yerleşimin bulunmadığı yerlerde bulunur. Bu alanlarda ulaşım hem zor hem de tehlikelidir.

Bulunduğu alanlarda gösterişli toprak ve kayalar olduğundan turistik yerler olabilirler. 

Haberin Devamı

Dünyadaki Kırgıbayır Örnekleri Nelerdir?

Genelde ana kayanın zayıf olduğu ve yağışın bulut patlaması şeklinde oluştuğu yerlerde ortaya çıkar. Nem tutmayacak çorak yerlerde ortaya çıkan kırgıbayır dünyada ve Türkiye'de ortaya çıkmaktadır. Dünya üzerindeki en bilinen kırgıbayır örneği Amerika kıtasında yer alır.

ABD genelinde ve Kanada'da birçok kırgıbayır yeryüzü şekli ile karşılaşmak mümkündür. Kırgıbayır güzel ve dikkat çekici bir görüntüye sahip olduğundan turistik özellikler gösterir. Fakat engebeli olduğundan ulaşım buralarda oldukça zordur.