Gazete Vatan Logo

Kiralık Konak Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Kiralık Konak Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Kiralık konak Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından kaleme alınmış bir eserdir. 1922 senesinde yayınlanan kitapta nesiller arası çatışmalar ve değişimler anlatılmıştır. 

Kiralık Konak Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir? Kiralık Konak Kısa Kitap Özeti Ve İçerisindeki Karakterler...

Kiralık Konak Kitap Konusu Nedir, Yazarı Kimdir?

Kiralık kitabında nesiller arası çatışma ve nesillerin arasındaki hızlı değişim anlatılır. 1922 senesinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu tarafından yazılmış eser Türk toplumunun yapısını inceleyen bir eserdir. Osmanlı devletinin çöküş zamanında yazılmıştır ve batılılaşma ile geleneksel değerlerin farklılığını anlatır.

Eskiden kalmış değerlerin önemini fark edemeyen ve yeni hayata alışan yeni nesillerin arasındaki farklılıklar konu edilir. Romanda genelde tüm karakterler değişimdir ve insanların çatışmaları ile karşıtlıkları dışında değişimleri de anlatılır.

Kiralık Konak Kısa Kitap Özeti ve İçerisindeki Karakterler

Naim Efendi kitaptaki konağın sahibi ve aynı zamanda içinde yaşayan en yaşlı kişidir. Naim Efendi 2. Abdülhamit zamanında nazırlık yapmıştır ve emeklidir. Tanzimat döneminin koyu bir savunucusu olan Naim Efendi aynı zamanda geleneklerine bağlıdır. Naim efendinin eşi Nefise Hanım ise içine kapanık ve sessizdir.

Nefise hanım öldüğünde konağın düzeni bozulur ve damadı, kızı ve torunları ile Naim efendi yaşamaya devam eder. Naim efendinin kızının eşi Türkleri hiç sevmeyen ve Avrupa hayranı olan biridir. Torunu Seniha rahat davranışlar sergileyen ve Naim efendinin tam tersi tarzda yetişen biridir.

Haberin Devamı

Seniha konağa şarkı söylemeye gelen Hakkı Celis ile beraber olur ve bunu duyduğunda Naim efendinin dünyası başına yıkılır. 1. dünya savaşından kaynaklı ekonomik kriz konağı da etkiler ve konaktaki tüm birikim bitmeye başlar.

Seniha ile Hakkı Celis cepheye yurtdışına giderler ve Seniha'nın çapkınlık haberi sürekli gelir. Seniha yurtdışından döndüğünde de başkalarıyla birlikte olmaya devam eder. Damat Naim efendiden kurtulmak için taşınır ve Hakkı Celis'in cepheden ölüm haberi gelir.

Seniha'nın umurunda olmaz ve Naim Efendi bu davranışları nedeni ile hasta olur. Seniha konağa çok az gelirken bu esnada Naim efendinin zorlu yaşamı devam eder. Kiralık konak kitabındaki karakterler Seniha, Servet bey, Sekine ve Naim efendidir. 

Kiralık Konak Ana Fikri

Haberin Devamı

Kiralık konak kitabındaki ana fikir nesillerin arasında çatışma ve uçurumun ne kadar hızlı geliştiği şeklindedir. Eskiden kalan değerleri anlayamayan yeni nesil ve yeniyi kabul edemeyen eski düşünceli insanlar anlatılmıştır.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu Eserleri

Roman: Kiralık konak, Nur baba, Hep o şarkı, Panorama, Bir sürgün, Yaban, Ankara, Sodom ve gomore, Hüküm gecesi

Öykü: Milli savaş hikayeleri, Ceviz, Rahmet, Bir serencam

Şiir: Okun ucundan, Erenlerin bağından

Oyun: Mağara, Sağanak, Veda, Nirvana

Anı: Gençlik ve edebiyat hatıraları, Politikada 45 yıl, Vatan yolunda, Anamın kitabı, Zoraki diplomat

Monografi: Atatürk, Ahmet Haşim